Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NAJLEPŠIE sladkosti, ktoré sú OCHRANNÝM štítom KĹBOV: Kľúč k LIEČBE artritídy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ste pripravení poraziť bolesť kĺbov? K zlepšeniu stavu pomôžu sladkosti z prírody, konkrétne určité druhy ovocia, ktoré zmiernia príznaky. Začnite s tým už dnes a zásobte sa týmito 4 potravinami!

Artritída môže byť nepríjemným a bolestivým stavom, no dá sa s tým žiť. Rôzne typy stavu môžu spôsobiť, že vaše kĺby budú opuchnuté, citlivé, stuhnuté alebo zapálené, alebo môžu viesť k svalovej slabosti a ochabnutiu. Hoci neexistuje žiadny liek, predpokladá sa, že strava môže hrať úlohu pri zvládaní symptómov, ako sa uvádza na express.co.uk.

Čítajte tiež: Rovnako EFEKTÍVNY spôsob ako lieky? TIP, ako v priebehu pár MINÚT znížiť vysoký krvný TLAK!

Draslík a artritída

Podľa jednej odborníčky, doktorky Clare Morrisonovej z MedExpress, by potraviny bohaté na draslík mohli byť kľúčom k riešeniu artritídy.

Vysvetlila: „Draslík získaný zo stravy pomáha vyrovnávať nadbytok sodíka zo soli, znižuje zadržiavanie tekutín a pomáha správnemu využitiu vápnika v kostiach a kĺboch.“

NAJLEPŠIE sladkosti, ktoré sú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tento fakt bol podporený štúdiou, publikovanou v časopise The Journal of Pain, ktorá preukázala súvislosť medzi nízkou hladinou draslíka a reumatoidnou artritídou.

"Pacienti s reumatoidnou artritídou (RA) boli opísaní ako pacienti s výrazne nízkymi koncentráciami draslíka v sére ako u zdravých jedincov," uvádza štúdia.

V rámci výskumu skupina účastníkov s RA pociťovala menšiu bolesť po užívaní doplnku draslíka počas 28 dní v porovnaní s tými, ktorí tak neurobili.

V práci sa píše: „V skupine s draslíkom 43,75 percent pacientov malo o 33 percent nižšeiu intenzitu bolesti v porovnaní so 6,25 percentami v skupine s placebom na 28. deň. Tiež 31,25 percent pacientov v intervenčnej skupine dosiahlo podľa kritérií Európskej aliancie združení pre reumatológiu miernu odpoveď. Zodpovedajúce percento pacientov, ktorí dostávali placebo, bolo 6,25 percenta. Zdá sa, že doplnky draslíka znižujú intenzitu bolesti."

Ktoré druhy ovocia? 

Hoci si môžete zadovážiť doplnky draslíka, Dr Morrisonqová odporúča štyri druhy ovocia, ktoré by bolo dobré pridať do stravy. Tie by totiž mohli pomôcť zvýšiť hladinu draslíka.

"Dobrými zdrojmi sú banány, melóny, pomaranče a marhule," radí odborníčka.

NAJLEPŠIE sladkosti, ktoré sú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Napríklad sto gramov banánu obsahuje 358 mg draslíka, zatiaľ čo rovnaké množstvo melónu má 267 mg. Sto gramov pomarančov má zase 181 mg draslíka a marhule 259 mg. Zaujímavé je, že sušená marhuľa je bohatšia na minerál, pričom 100 g obsahuje až 1 162 mg.

Jedny z najbežnejších foriem ochorenia

Milióny ľudí na svete trpia osteoartritídou, čo z nej robí najbežnejšiu formu ochorenia. Postihuje najmä kĺby na rukách, kolenách, chrbtici a bedrách. Reumatoidná artritída je druhá najčastejšia a vyskytuje sa vtedy, keď sa imunitný systém tela zameriava na postihnuté kĺby, čo spôsobuje bolesť a opuch. Spočiatku narúša hladkú chrupavkovú výstelku kĺbu, čo sťažuje pohyb a vedie k bolesti a stuhnutosti.

Zaujme vás: SOĽ, ktorá prečistí ČREVÁ a ochráni pred CUKROVKOU: Bonusom je NAPNUTÁ pokožka a LESKLÉ vlasy

Príznaky artritídy závisia od typu, ale môžu zahŕňať:

  • Bolesť kĺbov, citlivosť a stuhnutosť
  • Zápal v kĺboch ​​a okolo nich
  • Obmedzený pohyb kĺbov
  • Teplú červenú kožu nad postihnutým kĺbom
  • Slabosť a úbytok svalov
Viac o téme: Ovocie ZdraviePrevenciaArtritídaDraslík
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9