SOĽ, ktorá prečistí ČREVÁ a ochráni pred CUKROVKOU: Bonusom je NAPNUTÁ pokožka a LESKLÉ vlasy

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-26 22:00:00

Počuli ste už o čiernej soli? Ide o havajskú koreninu, ktorá má množstvo zdravotných výhod, ak sa konzumuje  s mierou v rámci pestrej a vyváženej stravy. V čom je výnimočná?

Čierna soľ je druh nerafinovanej soli, ktorá má vulkanický pôvod, čo jej dodáva množstvo špeciálnych vlastností. Oproti bežnej soli jej chuť nie je až tak výrazná, nezápacha, hoci má intenzívnu čiernu farbu. Skladá sa z minerálov, ako je síra, železo, chlorid sodný, chlorid draselný a rôzne zlúčeniny síry. Tie jej dodávajú špeciálne nutričné ​​a organoleptické vlastnosti, ako sa píše na steptohealth.com.

Čítajte tiež: Neviete pred SPANÍM "vypnúť" HLAVU? CVIKY, ktoré vás dostanú za pár SEKÚND do ríši SNOV

Výhody čiernej soli

Ak chceme byť zdraví, mali by sme obmedziť príjem sodíka. Ak to s ním nepreháňame, srdce aj krvný tlak sú v poriadku. Vo všeobecnosti platí, že sa treba vyhýbať najmä rafinovanej soli. Tá čierna má však množstvo výhod. Zvyšuje prísun minerálov, základných prvkov, na zabezpečenie správneho fungovania tela. Vďaka nim sa zníži výskyt mnohých chronických a zložitých patológií, čím sa dosiahne homeostáza.

Nájdeme v nej aj množstvo fytochemikálií s antioxidačnou aktivitou, ktoré neutralizujú tvorbu voľných radikálov a ich následné hromadenie v tkanivách tela. Tento mechanizmus je okrem iných výhod spojený s oneskorením starnutia. Rovnako ako pri bežnej morskej soli, aj s čiernou to netreba preháňať.

Ďalšie výhody:

Zlepšuje vzhľad pokožky a vlasov

Mnohé z minerálov koncentrovaných v čiernej soli pomáhajú zlepšiť vzhľad pokožky, vlasov a nechtov. Ak ju pridáte do jedálnička, vyživíte ich zvnútra, koža bude napnutá, vlasy budú lesklé a nechty sa prestanú lámať. Treba si tiež uvedomiť, že aj spánok má na to vplyv. Okrem konzumácie vyváženej a zdravej stravy, by ste mali spať 7 až 8 hodín denne.

Prevencia cukrovky 2. typu

Veľmi nízke hladiny sodíka v tele súvisia s vyšším výskytom cukrovky 2. typu. Tento prvok je pre telo nevyhnutný, keďže sa podieľa na množstve rôznych fyziologických procesov. Aby ste predišli tomuto neduhu, mali by ste zlepšiť svoju životosprávu, čo znamená zdravo jesť a cvičiť. Začlenením čiernej soli do jedálnička získate dostatočné množstvo sodíka, ktoré telo potrebuje.

Lepšie trávenie

Ak vás trápia zažívacie ťažkosti, nafukovanie, či pálenie záhy, do svojho jedálnička by ste mali zaradiť práve čiernu soľ. Tá totiž prečisťuje črevá, podporuje tvorbu žalúdočných štiav a činnosť pečene. Má tiež protizápalové účinky.

Zaujme vás: Tráviaci systém ZMENIA na nepoznanie: Tieto BYLINKY sa pohrajú s vašou CHUŤOU do jedla!

Použitie v kuchyni

Stačí ju bežne zahrnúť do jedál a nahradiť tak obyčajnú morskú soľ. Zmení organoleptické vlastnosti jedál, vďaka čomu budú v niektorých prípadoch chutiť oveľa lepšie. Netreba však zabudnúť, že jej schopnosť zvýrazniť chuť je nižšia, preto na dosiahnutie rovnakého výsledku bude potrebné väčšie množstvo.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie potravina čierna soľ

2022-09-26 22:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia