Rovnako EFEKTÍVNY spôsob ako lieky? TIP, ako v priebehu pár MINÚT znížiť vysoký krvný TLAK!

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-27 14:30:00

Už odjakživa na ne prisahajú vyznávači alternatívnej medicíny, teraz sa k nim pridávajú aj odborníci. Ak bojujete s vysokým krvným tlakom, je to jednoduchšie, než sa zdá. Tajomstvo spočíva v dýchaní.

Odborníci ukázali, že dychové cvičenia môžu fyzicky znížiť krvný tlak. Iba 30 hlbokých nádychov a výdychov denne pomocou zariadenia, podobného inhalátoru, je rovnako účinných ako lieky, píše sa na dailymail.co.uk. Zariadenie vytvára odpor a núti pacienta používať dýchacie svaly na pretláčanie a ťahanie vzduchu cez neho.

Čítajte tiež: BUDÍTE sa každú noc v ROVNAKÝ čas? ZÁHADA rozlúštená, toto vám chce telo NAZNAČIŤ

Vedci sa domnievajú, že silné dýchacie svaly umožňujú hlbšie dýchanie. Hlboké dýchanie údajne pomáha rozširovať krvné cievy, čo umožňuje, aby cez ne pretekalo viac krvi a znižuje tak krvný tlak. Odborníci však dvíhajú krvný tlak a nemalo by to byť náhradou za iné zdravé návyky, ako je napr. cvičenie, ktoré má aj iné výhody okrem znižovania hypertenzie. 

Zlepšenia už po 2 týždňoch

Už predchádzajúce výskumy naznačili, že dychové cvičenia – často používané počas meditácie – môžu pomôcť odvrátiť hypertenziu. Výskumníci z University of Colorado Boulder a University of Arizona sledovali 128 zdravých dospelých vo veku od 18 do 82 rokov počas šiestich týždňov. Štúdia bola publikovaná v časopise Journal of Applied Physiology.

Účastníci používali jedno zariadenie každý deň približne päť až desať minút, pričom sa 30 zhlboka nadýchli. Ide o prístroj, ktorý sa prirovnáva k "činke pre bránicu". Prostredníctvom neho sa posilňujú dýchacie svaly, čím sa zvyšuje sila a vytrvalosť. 

V priebehu dvoch týždňov začali účastníci pozorovať zlepšenia. Na konci štúdie vedci zaznamenali medzi účastníkmi priemerný pokles systolického krvného tlaku o 9 mmHg. To je na rovnakej úrovni ako mnohé bežne predpisované lieky, naznačujú predchádzajúce štúdie. Starší dobrovoľníci, ktorí mali na začiatku vyšší krvný tlak, zaznamenali najpozoruhodnejšie zníženie krvného tlaku, ale dokonca aj u mladých bol spozorovaný prospech.

„Očakávali by sme, že ak by sa zariadenie používalo dlhšie, krvný tlak by klesol ešte viac,“ povedal hlavný autor štúdie profesor Daniel Craighead. "Ľudia s krvným tlakom na nezdravej úrovni by mohli  z toho ťažiť, že si to zaradia do svojej rutiny."

Kedy možno hovoriť o hypertenzii? 

Vysoký krvný tlak alebo hypertenzia je definovaná vtedy, ak vám tlakomer ukáže prvé číslo 130 alebo vyššie alebo 80 alebo vyššie, čo sa týka druhého čísla. Normálny krvný tlak je 120/80 alebo nižšie.  Ak sa hypertenzia nelieči, môže viesť k vážnym zdravotným problémom vrátane infarktu a mŕtvice. Tí, ktorí fajčia, necvičia, nedržia zdravú diétu alebo sú chronicky vystresovaní, sú vystavení oveľa vyššiemu riziku vysokého krvného tlaku.

Zaujme vás: Neviete pred SPANÍM "vypnúť" HLAVU? CVIKY, ktoré vás dostanú za pár SEKÚND do ríši SNOV

Hlboké dýchanie je súčasťou meditácii a niektorých cvičení vrátane jogy. Vďaka nemu sa človek naučí mať pod kontrolou svoje emócie, ak ho niekto napr. rozčúli. Zástancami vedomého dýchania a meditácie je množstvo celebrít, ako napríklad Oprah Winfrey, speváčka Katy Perry a hudobník Paul McCartney.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia dýchanie vysoký krvný tlak

2022-09-27 14:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia