Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

7 NÁVYKOV, ktoré znížia riziko DEMENCIE: Pomôžu, aj keď vám hrozia dedičné CHOROBY!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vedci identifikovali zvyky, ktoré by mohli mať pozitívny vplyv na kognitívne zdravie. Dokonca sa to týka aj tých, ktorí majú vyššie genetické riziko!

Sedem zdravých návykov a faktorov životného štýlu môže hrať úlohu pri znižovaní rizika demencie u ľudí s najvyšším genetickým rizikom, podľa výskumu publikovaného koncom mája tohto roku v online vydaní Neurology®, lekárskeho časopisu Americkej akadémie neurológie. Ide o faktory kardiovaskulárneho a mozgového zdravia, známe ako Life's Simple 7, ktoré zahŕňajú: byť aktívny, lepšie jesť, schudnúť, nefajčiť, udržiavať si zdravý krvný tlak, kontrolovať cholesterol a znižovať hladinu cukru v krvi, ako sa píše na sciencedaily.com.

Čítajte tiež: Známy SNACK dokáže zlepšiť kvalitu SPERMIÍ: Stačí zahrsť a PROSTATA bude chránená!

"Tieto zdravé návyky v Life's Simple 7 sú spojené s celkovo nižším rizikom demencie, nie je však isté, či to isté platí aj pre ľudí s vysokým genetickým rizikom," povedala autorka štúdie Adrienne Tin, PhD z University of Mississippi. Medical Center v Jacksone. "Dobrou správou však je, že aj tí, ktorí sú vystavení najvyššiemu genetickému riziku, no žijú zdravší životný štýl, budú mať pravdepodobne minimálne nižšie riziko demencie."

Nižšie riziko demencie u týchto ľudí

Štúdia sledovala 8 823 ľudí s európskymi koreňmi a 2 738 ľudí s africkými po dobu 30 rokov. Ľudia mali na začiatku štúdie priemerný vek 54 rokov. Účastníci uviedli svoje skôre vo všetkých siedmich zdravotných faktoroch. Celkové skóre sa pohybovalo od 0 do 14, pričom 0 predstavovalo najviac nezdravé a 14 predstavovalo najzdravšie. Priemerné skóre medzi ľuďmi s európskymi predkami bolo 8,3 a priemerné skóre medzi ľuďmi s africkými predkami bolo 6,6.

7 NÁVYKOV, ktoré znížia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výskumníci vypočítali skóre genetického rizika na začiatku štúdie pomocou celogenómových štatistík Alzheimerovej choroby, ktoré sa použili na štúdium genetického rizika demencie.

Účastníci s európskym pôvodom boli rozdelení do piatich skupín a tí s africkými do troch skupín na základe skóre genetického rizika. Skupina s najvyšším genetickým rizikom zahŕňala ľudí, ktorí mali aspoň jednu kópiu variantu génu APOE spojeného s Alzheimerovou chorobou, APOE e4. Z tých s európskym pôvodom malo 27,9 % variant APOE e4, zatiaľ čo z tých, ktorí mali afrických predkov, 40,4 % malo variant APOE e4. Skupina s najnižším rizikom mala variant APOE e2, ktorý bol spojený so zníženým rizikom demencie. Na konci štúdie sa u 1 603 ľudí s európskym pôvodom vyvinula demencia a u 631 ľudí s africkým.

Zaujme vás: Sľubný KANDIDÁT na liečbu rakoviny? OVOCIE s porovnateľnými ÚČINKAMI ako známy liek!

U ľudí s európskym pôvodom výskumníci zistili, že tí s najvyšším skóre vo faktoroch životného štýlu mali nižšie riziko demencie vo všetkých piatich geneticky rizikových skupinách, vrátane skupiny s najvyšším genetickým rizikom demencie. Pri každom zvýšení skóre faktora životného štýlu o jeden bod bolo riziko vzniku demencie o 9 % nižšie. Medzi ľuďmi s európskymi predkami v porovnaní s nízkou kategóriou skóre faktora životného štýlu boli stredné a vysoké kategórie spojené s 30% a 43% nižším rizikom demencie. Medzi osobami s africkým pôvodom boli stredné a vysoké kategórie spojené s 6% a 17% nižším rizikom demencie.

Ďalší výskum to musí potvrdiť

Medzi ľuďmi s africkým pôvodom výskumníci našli podobný model klesajúceho rizika demencie vo všetkých troch skupinách medzi tými, ktorí mali vyššie skóre faktorov životného štýlu. Vedci však uviedli, že menší počet účastníkov v tejto skupine obmedzil zistenia, takže je potrebný ďalší výskum.

Viac o téme: PrevenciaDemenciaKognitívne zdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9