Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Známy SNACK dokáže zlepšiť kvalitu SPERMIÍ: Stačí zahrsť a PROSTATA bude chránená!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vysoký obsah horčíka a iných minerálov nie je ich jediná výhoda. Ak budete tekvicové semiačka konzumovať pravidelne, vaše telo si z nich "odnesie" omnoho viac, než si myslíte. 

Zhruba štvrť šálky surových tekvicových semienok obsahuje asi 150 kalórií, 15 gramov zdravého tuku, len niekoľko gramov sacharidov a pôsobivých 8 až 10 gramov rastlinných bielkovín. Sú nabité živinami, chránia zdravie, taktiež predstavujú skvelý zdroj horčíka, mangánu, železa, zinku a medi. Horčík pomáha zlepšovať náladu a spánok, zatiaľ čo mangán hrá úlohu pri tvorbe kolagénu a podporuje zdravie kože a kostí.

Čítajte tiež: Obľúbený NÁPOJ môže spôsobiť ZMENY v KRVI: Možný spúšťač ZRAZENÍN

Ako sa ďalej uvádza na health.com, železo a meď sa podieľajú na výrobe energie a železo tiež pomáha transportovať kyslík do našich buniek. Zinok podporuje imunitu, zdravie pokožky a očí. Konzumácia len jednej porcie tekvicových semienok môže dodať 14 až 42 percenta potrebnej dávky týchto základných živín. Prečo by ste ich mali teda zahrnúť do svojho jedálnička? 

1. Majú vysoký obsah antioxidantov 

Okrem minerálov sú tieto semená nabité antioxidantmi vrátane karotenoidov a vitamínu E. Okrem toho, že zmierňujú zápal, pomáhajú predchádzať predčasnému starnutiu a chronickým ochoreniam. Chránia bunky pred oxidačným stresom. 

2. Plné prospešných tukov 

Tekvicové semienka sú jedným z najlepších zdrojov rastlinných omega-3 mastných kyselín, nazývaných kyselina alfa-linolénová alebo ALA. Len malý zlomok z nej sa premení na dôležité DHA a EPA omega-3, ktoré sa nachádzajú v tučných rybách, ako je losos. ALA chráni pred srdcovými chorobami, znižuje riziko kôrnatenia tepien a má protizápalové účinky. 

Známy SNACK dokáže zlepšiť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Kontrolujú hladinu cukru v krvi 

Okrem nízkeho obsahu sacharidov a dobrého zdroja rastlinných bielkovín výskum naznačuje, že konzumácia tekvicových semien pomáha chrániť pred cukrovkou 2. typu. Zlepšujú reguláciu inzulínu a chránia orgány pred následkami tohto civilizačného ochorenia. 

4. Zlepšujú imunitný systém 

Zinok spolu so železom nachádzajúci sa v slnečnicových semienkach, podporujú imunitnú funkciu. Majú tiež protiplesňové a antivírusové vlastnosti. Nie sú častým spúšťačom alergií a intolerancií. 

5. Zlepšujú kvalitu spermií 

Výskumy ukazujú, že tekvicové semienka a olej z nich pomáhajú chrániť zdravie prostaty. Obsah zinku v semenách podporuje mužskú plodnosť. Práve nízke hladiny zinku sú spojené so zníženou kvalitou spermií. 

Zaujme vás: Tajná PRÍSADA, ktorá ZABRÁNI rozpadávaniu ZEMIAKOV pri varení: Olej to nie je!

6. Prospievajú rastu vlasov 

Aj tekvicový olej má svoje výhody, ako je liečba mužskej plešatosti a podpora rastu vlasov. Podľa štúdie v Avicenna Journal of Phytomedicine z roku 2019 mastné kyseliny, vitamín E a fytoestrogény nachádzajúce sa v tekvicovom oleji, pomáhajú pri podpore rastu vlasov aplikáciou priamo na pokožku hlavy. 

Ako ich konzumovať? 

Môžete si ich nasypať do misky, alebo môžu byť opražené, alebo solené. 

Môžete nimi posypať takmer čokoľvek, od ovsených vločiek, šalátov, varenej zeleniny, praženice, polievky, celozrnných jedál, tacos a samozrejme aj dezerty. Maslo z tekvicových semiačok našľahajte do smoothies, zamiešte do jogurtu, pokvapkajte ním ovocím alebo použite ako základ energetických tyčiniek!

Viac o téme: PotravinyZdravieTekvicové semiačka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9