Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo urobí ZMENA tlaku vzduchu s bruchom v LIETADLE? Najlepšie a najhoršie jedlá na palube!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Chystáte sa na dovolenku lietadlom? Mali by ste si uvedomiť, že čo na jeho palube zjete, môže narušiť váš zážitok z lietania. Ktoré jedlá a nápoje si dopriať a ktorým sa radšej vyhnúť?

Dva roky po pandémii ľudia opäť cestujú! A nie sú to len služobné cesty, vracajú sa konečne aj do dovolenkových destinácií. Väčšina z nich dopredu plánuje, čo si zbalí a čo na dovolenke bude robiť. Jedna vec, na ktorú nemyslia je to, čo budú jesť v lietadle, ako sa píše na portáli huffpost.com.

Netreba to podceňovať!

„Akékoľvek cestovanie má tendenciu narúšať trávenie,“ vysvetlila dietologička Anthea Leviová. 

Ako uviedla, zmeny tlaku vzduchu v lietadlách môžu prispieť k hromadeniu plynov v gastrointestinálnom trakte a k nafúknutiu brucha. Čím viac plynu sa dostane do žalúdka a čriev, tým viac bude nafúknuté. Preto treba dobre zvážiť, čo vložíte do úst. 

Čítajte tiež: Tento ALKOHOL vás ochráni pred TUKOM, ktorý ohrozuje ORGÁNY: Neviditeľná HROZBA zažehnaná?

Čo by ste mali jesť v lietadle?

Na jednej strane, úplné zdržanie sa jedla v lietadle by pomohlo žalúdku a tráveniu. No ak budete letieť viac ako 5 hodín, je jasné, že to nie je reálne. 

Smoothie plné bielkovín

S vlastným smoothie sa nedostanete cez bezpečnostnú kontrolu, no ak už budete v priestoroch pred gateom, v reštauráciách či kaviarňach si môžete kúpiť vytlačené ovocné šťavy bez pridaného cukru. 

„Keď pijete ľahko stráviteľné proteínové smoothie, črevá nemusia tak veľmi pracovať, čo uľahčuje trávenie,“ vysvetlila dietologička Abby Grimmová.

Čo urobí ZMENA tlaku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ovocie

Ovocie je jednoduché a cenovo dostupné jedlo, ktoré si môžete vziať so sebou a občerstviť sa uprostred letu bez obáv z nadúvania. Pomaranče, banány alebo iné ovocie sú skvelým zdrojom vitamínu C a tiež minerálov ako je draslík, horčík, ktoré podporujú trávenie a zmierňujú zápal.

Voda

Hrozí vám dehydratácia kvôli nízkej vlhkosti v lietadle, takže je dôležité, aby ste počas letu dostatočne pili. Zoberte si so sebou na letisko prázdnu fľašu a naplňte ju pred tým, ako nastúpite do lietadla. Zakaždým, keď okolo vás prejdú letušky s vozíkom s občerstvením, vypýtajte si vodu. Vyhnite sa však bublinkovým nápojom.

Vajcia uvarené natvrdo alebo iný chudý proteín

Pravdepodobne sa nestanete najlepšími priateľmi so spolusediacim, ak si so sebou prinesiete vajíčka, ale váš žalúdok sa vám za to poďakuje.

„Niektoré výskumy naznačujú, že pochutiny s vysokým obsahom bielkovín zlepšujú kontrolu chuti do jedla a podporujú sýtosť ešte viac ako pochutiny s vysokým obsahom tuku,“ konštatovala dietologička Leviová.

Ak si do lietadla zabalíte jedlá alebo občerstvenie bohaté na bielkoviny, zasýtia vás na dlhší čas ako praclíky alebo slané arašidy.

Syr s uhorkami

Sodík dokáže veľmi nadúvať a väčšina občerstvenia na letisku a v lietadle je ním nabitá. Na dlhšiu cestu si zbaľte grécky jogurt, vlašské orechy, syr, uhorku, mrkvu, doprajte si ich kedykoľvek vás pochytí hlad.

Mätový čaj

Mäta pieporná je pre črevá veľmi upokojujúca, takže si zbaľte pár čajových vrecúšok a požiadajte letušku o horúcu vodu. Podporíte tak svoje trávenie.

Čomu by ste sa mali vyhnúť?

Perlivé nápoje

„Vyhnite sa všetkému, čo obsahuje bublinky,“ radí Leviová.

Bublinkové nápoje uvoľňujú do tráviaceho traktu viac plynu. Keďže cestovanie lietadlom má tendenciu spôsobiť nadúvanie, zvoľte radšej čistú vodu.

Brokolica, kel, fazuľa

Možno si myslíte, že robíte niečo pre svoje zdravie, ak jete zeleninu bohatú na vlákninu. Nie je to však v prípade, keď sedíte v lietadle.

Čo urobí ZMENA tlaku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Hoci sú pre nás výživné, vysoko fermentovateľné potraviny, ako sú fazuľa a kel, brokolica obsahujú sacharidy s krátkym reťazcom, ktoré môžu u citlivých jedincov vyvolať plynatosť a nadúvanie,“ vysvetlila Grimmová.

Kuracie nugetky a hranolky

Na letiskových termináloch nájdete množstvo fastfoodov, ktoré vás rýchlo zasýtia. No ak sa chystáte na dlhú cestu, zabudnite radšej na mastné jedlá, ako sú nugetky a hranolky, pretože väčšie množstvo tuku si vyžaduje produkciu veľkého množstva enzýmov a žlče. Tieto procesy sú menej účinné, keď je tlak v črevách vysoký.

Zaujme vás: POTLAČÍ rast črevných NÁDOROV: Táto STRAVA by mohla ZVRÁTIŤ kolorektálny karcinóm!

Alkohol

Letušky zvyknú ponúkať pasažierom okrem nealkoholických nápojov aj alkohol. I keď si myslíte, že pohárik či dva na oslavu dovolenky je dobrý nápad, radšej by ste s tým mali počkať, kým dorazíte do cieľa. 

Tieto nápoje môžu pôsobiť ako diuretiká a prispievajú tiež k dehydratácii,“ vysvetlila Leviová.

Slané pochutiny

Ako sa ukazuje, práve jedlám, ktoré vám letušky ponúkajú, by ste sa mali vyhýbať. Slané praclíky, orechy a zemiakové lupienky môžu prispieť k dehydratácii vďaka vysokému obsahu sodíka.

Viac o téme: PotravinyLietadloJedlo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9