Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

POTLAČÍ rast črevných NÁDOROV: Táto STRAVA by mohla ZVRÁTIŤ kolorektálny karcinóm!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kolorektálny karcinóm (KRK) je zubný nádor hrubého čreva a konečníka a patrí medzi závažné ochorenia s vysokou incidenciou a mortalitou. Mohla by mu zabrániť jedna diéta, ktorá je populárna u mnohých, ktorí chcú schudnúť?

Jeho riziko vzniku zvyšuje strava s vysokým obsahom cukru a nadmerná konzumácia živočíšnych bielkovín, najmä červeného mäsa. Štúdie však ukazujú, že diéty zahŕňajúce pôst a kalorické obmedzenie chránia pred črevným nádorom na zvieracích modeloch, ako sa píše na medicalnewstoday.com. Či sa to týka aj ľudí, nie je zatiaľ úplne jednoznačné. 

Pochopenie toho, ako fungujú mechanizmy, ktoré sú za účinkami rôznych diét na rast nádorov by mohlo pomôcť výskumníkom pri vývoji liečebných a preventívnych možností pre KRK. Nová štúdia bola publikovaná v Nature.

Čítajte tiež: PREDBEHNITE rakovinu hrubého čreva a konečníka: Tieto potraviny ZABRÁNIA chorobe!

Dôležitý receptor

Nedávno odborníci vykonali sériu štúdií na myšiach, na ktorých skúmali základné ochranné mechanizmy nízkosacharidovej diéty a jej vplyv na KRK. Zistili, že beta-hydroxybutyrát (BHB) – molekula alternatívnej energie produkovaná v reakcii na diéty s nízkym obsahom sacharidov – potláča rast črevných nádorov.

„BHB je malá molekula produkovaná v pečeni ako odpoveď na hladovanie alebo ketogénnu diétu,“ povedal Dr. Anton Bilchik, chirurgický onkológ a šéf medicíny v Saint John's Cancer Institute v Providence Saint John's Health Center v Santa Monice. „Táto štúdia ukazuje na myšom modeli, ako aktivácia receptora spomaľujúceho rast Hcar2, ktorý sa nachádza vo výstelke čreva, zabraňuje kolorektálnemu karcinómu. Tento receptor môže hrať dôležitú úlohu pri prevencii rastu buniek v čreve,“ dodal Dr. Bilchik, ktorý nebol zapojený do štúdie.

Keto diétou proti nádoru

Vedci sa najskôr snažili identifikovať čo presne zo stravovania ovplyvňuje rast črevných nádorov. Navrhli šesť diét s rôznym pomerom tuku k sacharidom, vrátane dvoch ketogénnych diét s 90% pomerom tukov k sacharidom z rastlinných alebo živočíšnych zdrojov. Po začatí diét výskumníci vyvolali KRK u myší pomocou štandardných chemických postupov.

POTLAČÍ rast črevných NÁDOROV:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaznamenali zníženie počtu a veľkosti nádorov, keď sa zvýšil pomer tuku k sacharidom. Zistili tiež, že myši na keto diéte prežili dlhšie. Tieto diéty inhibovali vývoj nádoru v genetickom modeli KRK a potlačili rast nádoru po spustení KRK. Ukončenie keto diéty zase viedlo k opätovnému rastu nádoru!

Ako vedci potvrdili, ich zistenia naznačujú, že keto diéty silne potláčajú rast kolorektálneho nádoru v modeloch prevencie aj liečby KRK.

Čo je presne za tým a ako to funguje? 

Ďalej skúmali základné mechanizmy, ktoré stoja za potlačením nádoru. Prostredníctvom série experimentov zistili, že keto diéty uvoľňujú BHB, ktorý interaguje s bunkami v čreve, aby znížil a zabránil rastu nádoru.

Dr. Maayan Levy, jeden z autorov štúdie, povedal: „BHB inhibuje rast a proliferáciu črevných epiteliálnych buniek. Dosahuje to aktiváciou transkripčného regulátora Hopx. Hopx zase znižuje expresiu génov podieľajúcich sa na delení buniek. Ako presne Hopx uplatňuje svoje génovo-regulačné účinky, nie je známe; momentálne to skúmame."

Zaujme vás: Stačia dve hodiny pred televízorom: Dramatické zmeny v črevách!

Aby vedci videli, ako BHB funguje u ľudí, pozorovali jeho účinky na ľudské bunkové línie. Poznamenali, že BHB znížil rast organoidov u zdravých darcov aj KRK bunkových línií a zvýšil expresiu Hopx. Zistili však, že iba bunkové línie s HCAR2-HOPX reagovali na BHB. 

Nakoniec vedci odobrali vzorky krvi od 41 pacientov s KRK, aby posúdili súvislosť medzi hladinami BHB a Hopx v krvi. Zistili, že hladiny BHB pozitívne korelovali s hladinami Hopx a negatívne s progresiou bunkového cyklu. To naznačuje, že BHB môže zvýšiť hladiny Hopx a znížiť rast nádoru KRK u ľudí.

Viac o téme: StravaKolorektálny karcinómKeto diéta
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9