Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výsledok KORONAVÍRUSU, ktorý sa môže ohlásiť MESIACE po nákaze: Zostarnutý MOZOG

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nová štúdia o novom koronavíruse odhalila ďalšie následky nákazy. Týkajú sa mozgovej funkcie. Niektorým pacientom hrozí radikálne zníženie kognitívnych schopností, pokles IQ a zostarnutie mozgu o 20 rokov.

Znížená funkcia mozgu

Výskumníci zistili, že niektorí pacienti po prekonaní Covid-19 utrpeli kognitívnu stratu podobnú tej, ktorú zaznamenali, keď človek dosiahol vek od 50 do 70 rokov, alebo ich IQ kleslo o 10 bodov. V podstate to znamená, že ich mozog zostarol o 20 rokov, ako sa píše na express.co.uk. Hoci sa skóre u nich časom zlepšovalo, odborníci varujú, že niektorí sa nikdy úplne nezotavia.

Ako uviedol jeden z autorov štúdie profesor David Menon z oddelenia anestézie na univerzite v Cambridge, poškodenie kognitívnych funkcií je bežné pre širokú škálu neurologických porúch vrátane demencie a dokonca aj bežného starnutia.

Čítajte tiež: Stačí sa pozrieť do OČÍ a dozviete sa PRAVDU: ZRAK napovie, či trpíte dlhodobým COVIDOM!

„To, čo sme odhalili u ľudí po Covide, bolo podobné,“ konštatoval Menon.

Problémy aj mesiace po ochorení

Štúdie sa zúčastnilo 46 ľudí liečených na koronavírus. Vedci skúmali, ako fungoval ich mozog, pamäť, pozorovacie a uvažovacie schopnosti po prekonaní ochorenia. Výsledky potom porovnali so zdravými jedincami. Zistili, že pacienti, ktorí prežili Covid, boli menej presní a mali pomalšie časy odozvy ako tí, ktorí neboli chorí, pričom účinky boli najsilnejšie u pacientov, ktorí potrebovali ventiláciu. Deficity na mozgu boli u nich zistené aj šesť mesiacov po tom, čo sa účastníci prvýkrát nakazili vírusom.

Výsledok KORONAVÍRUSU, ktorý sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Niektorých pacientov sme sledovali až desať mesiacov po akútnej infekcii, i napriek tomu sme po takej dlhej dobe videli len veľmi pomalé zlepšovanie ich stavu,“ vysvetlil Menon. 

Ako poznamenal, hoci sa ich štúdia zamerala na hospitalizovaných pacientov, aj ľudia, ktorí nemuseli byť hospitalizovaní, alebo mali ľahší priebeh, môžu mať známky mierneho poškodenia mozgu.

Ako uviedol profesor Adam Hampshire, približne 40 000 ľudí Angličanov potrebovalo intenzívnu starostlivosť v súvislosti s Covid-19, ďalšie tisícky pacientov bolo veľmi chorých, no nepotrebovali hospitalizáciu.

Existuje teda veľké množstvo ľudí, ktorí majú problémy s poznaním, pamäťou aj po mnohých mesiacoch. Preto je dôležité čo najskôr zistiť, ako im vieme pomôcť,“ dodal Hampshire.

Viac o téme: MozogPrevenciaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9