Nezáleží len na tom, čo jete, ale kedy si to doprajete. I tie najzdravšie jedlá môžu mať takmer nulový účinok na ľudský organizmus, ak si ich dáte v nesprávnom čase. Ktoré potraviny by nemali byť prvým jedlom dňa?
Paradajky
Hoci sú paradajky plné výživných látok a vysokého množstva vitamínu C, obsahujú tiež vysoké hladiny kyseliny trieslovej, ktorá zvyšuje kyslosť v žalúdku a môže viesť k žalúdočným vredom, ako sa píše na lifehack.org. Paradajky si odložte radšej na večerný šalát.
Čítajte tiež: Vysoký CHOLESTEROL sa môže objaviť na TVÁRI: Všímajte si tento nezvyčajný SIGNÁL!
Jogurt
Hlavným dôvodom, prečo sa vyhnúť jogurtu na prázdny žalúdok je skutočnosť, že výhody mliečnych baktérií nachádzajúcich sa v jogurte sú neúčinné kvôli vysokej kyslosti žalúdočnej kyseliny. Z jogurtu tak nebudete mať takmer nič. V ranných hodinách vaše telo získa len veľmi málo zdravotných benefitov z tejto potraviny. Nenechajte sa teda zmiasť propagáciou jogurtu ako ideálneho jedla na raňajky. Dajte si ho radšej na desiatu alebo ako dezert, vtedy z neho vyťažíte všetky zdraviu prospešné účinky.
Banány
Banány sú jednou z najznámejších diétnych potravín. Zasýtia, pomáhajú pri zmierňovaní zápchy a niektorí odborníci ho považujú za superpotravinu. Banány však obsahujú vysoké množstvo horčíka a draslíka, čo môže viesť k nerovnováhe týchto minerálov v krvi, ak jete banány na úplne prázdny žalúdok. Ich konzumácia na lačný žalúdok by mohla uškodiť hlavne ľuďom so syndrómom dráždivého čreva a spôsobiť im hnačku. Banány sú ukážkovým príkladom konzumácie správneho jedla v nesprávnom čase. Dajte si ich radšej neskôr v priebehu dňa.
Čaj a káva
Pitie kávy na prázdny žalúdok zvyšuje kyslosť, čo následne spôsobuje pálenie záhy a tráviace ťažkosti po celý deň. Navyše, jeden výskum ukázal, že káva pred jedlom zvyšuje toleranciu kofeínu, takže káva na vás postupne prestane účinkovať. Pitie čaju na prázdny žalúdok môže zase potlačiť vylučovanie žalúdočných štiav a znížiť žlč a kyseliny v žalúdku, ktorá napomáha celkovému tráveniu potravy a je nevyhnutná pre proces vylučovania prebytočného cholesterolu z tela.