VAROVANIE, čo môže spôsobiť OTRAVA jedlom: OCHRNUTIE a pripútanie na lôžko

Zdroj: gettyimages.com
2021-07-07 06:00:00

Chcel si len užiť dovolenku a vychutnať si všetko, čo k tomu patrí. Aj dobré jedlo. To však muž netušil, že po konzumácii syrového sendviča ochrnie od krku dole. Otrava jedlom môže byť zákerná!

Sedemdesiatjeden ročný Malcolm Brown a jeho manželka odleteli v septembri minulého roku za slnečným a teplým počasím do Turecka. Raz si však na obed s niektorými priateľmi pochutnali na syrových sendvičoch. Bohužiaľ, Malcolma doslova zrazila na zem otrava jedlom!

Čítajte tiež: Vysoký CHOLESTEROL sa môže objaviť na TVÁRI: Všímajte si tento nezvyčajný SIGNÁL!

Kvôli syru neudržal ani lyžicu v ústach

Malo to však horšie dozvuky, ako si on či jeho manželka predstavovali. Po návrate domov do Škótska ťažko ochorel – trpel rozmazaným videním a znecitlivením rúk a paží, pričom sa nemohol vôbec pohnúť, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Následne bol prevezený do nemocnice v Edinburghu, kde mu diagnostikovali Guillain-Barreho syndróm, zriedkavé autoimunitné ochorenie.

Malcolm a jeho manželka Janis si myslia, že príčinou jeho choroby bol nejaký syr zakúpený v miestnom supermarkete. Janis ho našťastie nejedla, no Malcolm a tiež jeho kamarát sa necítili dobre. Keď sa vrátili z dovolenky domov, Malcolma čakal týždeň v posteli. Aby toho nebolo málo, zrazu sa začal cítiť zvláštne a pociťoval mravčenie v prstoch a nohách.

 „Vystúpil som z auta, spadol som na príjazdovej ceste na chrbát a nemohol som vstať. Janis sa podarilo obrátiť ma a ja som sa plazil po bruchu. Nemohol som sa ani len obliecť, Janis mi musela pomôcť. Postupne sa to zhoršovalo a časom som neudržal ani len lyžicu v ústach. To už nevyzeralo na dehydratáciu, ale niečo vážne. Mal som strach. Najťažšie bolo prijať pomoc od nemocničného personálu a Janis. Nechcem byť zase pre Janis príťažou. Čo by bolo, keby som si vybral iný balíček syra...,“ rozpráva horlivý golfista Malcolm.

Keď sa vzbúri imunitný systém

Janis neskrývala strach a priznala sa, aké šokujúce bolo vidieť ho paralyzovaného. Najhoršie bolo to, že kvôli Covidovým obmedzeniam nemohla rodina navštíviť Malcolma. Týmto príbehom by chcel manželský pár upozorniť verejnosť na Syndróm Guillain-Barra a na to, aké ťažké bolo pre Malcolma, zotaviť sa. Lekári stále presne nevedia, aké veľké škody mu spôsobili nervy. Pri tomto stave mu jeho vlastný imunitný systém napadol nervový systém.

Guillain-Barreov syndróm sa často spúšťa po infekcii. V Malcolmovom prípade to bolo po otrave jedlom. Imunitný systém pri tom jednoducho omylom zaútočí na nervy. Tie sa síce zregenerujú a opravia, no k tomu dôjde až medzi 12 až 18 mesiacmi a dorastajú približne jeden milimeter denne.

Malcolmov stav sa po desiatich mesiacoch postupne zlepšuje, ale je to veľmi pomalá cesta k vyliečeniu. Zatiaľ môže stáť i sedieť na invalidnom vozíku.

 „Stále nemôžem hýbať zápästiami, takže moje ruky len tak visia pri tele. Nemyslel som si, že bude trvať tak dlho, kým sa vyliečim, ale som pozitívny človek a necítil som depresiu, ani nijakú sebaľútosť. Prijímam, že počas pobytu v nemocnici nemôžem nič robiť a s dobrým prístupom viem, že sa zlepší môj stav,“ tvrdí optimisticky Malcolm.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie syr otrava jedlom Guillain-Barreho syndróm

2021-07-07 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia