Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

11 SKRYTÝCH znakov, že vám hrozí SPÁLENIE od slnka: Neočakávané SPÚŠŤAČE červenej pokožky

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dermatológovia odhaľujú prekvapivé veci od liekov po potraviny, ktoré zvyšujú riziko úpalu. Dávajte si na to pozor a udržte svoju pokožku v bezpečí!

Odborníci upozorňujú, že treba rátať s niektorými vecami, ktoré môžu zvýšiť citlivosť na slnko, a teda riziko spálenia. Od liekov až po jedlá, ktoré konzumujete, v závislosti od zloženia, môžu vyvolať príznaky podobné úpalu. Pokožka vás bude svrbieť, sčervená a je bolestivá.

Čítajte tiež: Otravný PROBLÉM, ktorý mnohým NEDÁ spávať: PRAVDA, čo je za prebdenými nocami

Aby ste sa vyhli neočakávaným spúšťačom, najprv ich treba identifikovať a následne niečo spraviť pre to, aby ste neohrozili zdravie vašej pokožky, ako sa uvádza na thehealthy.com.

Riziko úpalu: Beriete antibiotikum

Jedným z najbežnejších liekov predpísaných dermatológmi na akné je antibiotikum nazývané tetracyklín. Ide o orálny liek, vďaka ktorému je pokožka citlivejšia na slnko a je pravdepodobné, že sa spáli, hovorí MUDr. Elizabeth K. Haleová, klinická docentka dermatológie na NYU Langone Medical Center a senior viceprezidentka v Nadácii pre rakovinu kože. Ďalšie antibiotikum, ktoré to má na svedomí, je doxycyklín, ktorý ľudia užívajú pri silnom akné alebo borelióze. Skôr ako začnete s novým liekom, najmä s antibiotikom, opýtajte sa svojho lekára alebo lekárnika, či má tieto kožné vedľajšie účinky.

11 SKRYTÝCH znakov, že
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Riziko úpalu: Dali ste si exfoliačnú masku

Je dobré odstrániť odumreté bunky na povrchu pokožky a odhaliť pod nimi mladistvejšiu pleť vďaka tejto maske. Nevýhodou však je, že exfoliácia tejto vrstvy odstráni prirodzenú ochranu pred slnečným žiarením a „zvýši citlivosť pokožky na slnko,“ hovorí Kenneth Mark, MD, kozmetický dermatológ. Pílingové masky, chemický peeling a mikrodermabáza môžu mať tento účinok. Ak používate tieto výrobky, zdvojnásobte nanášanie krému na opaľovanie na svoju pokožku.

Riziko úpalu: V lete používate retinoid

Retinoidy môžu udržiavať vaše póry čisté a pokožku zdravú, ale môžu tiež zvýšiť pravdepodobnosť spálenia. Jednou z možností je úplne ich vynechať v letnom období, ale nie je to potrebné. Namiesto toho môžete použiť voľnopredajný retinol (ktorý má nižšiu účinnosť), hovorí doktorka Haleová. Ale opaľovací krém majte poruke.

Riziko úpalu: Pijete margaritu

Objednali ste si margaritu alebo sódu s limetkou? Pozor, šťava z limetky alebo citrusov môže vyvolať fototoxickú reakciu, hovorí MUDr. Michele Farberová, dermatologička zo Schweiger Dermatology Group v New Yorku. K tomu dôjde vtedy, keď sú určité chemikálie (napríklad v citrusoch) aktivované slnkom. Môžu poškodiť pokožku - mohlo by to skončiť sfarbením pier alebo rúk.

"Často to vídavam, keď sa ľudia vrátia z letných prázdnin," hovorí doktorka Farberová.

Riziko úpalu: Váš SPF je príliš nízky

Možno vás prekvapí, keď sa dozviete, že SPF 15 chráni pred 95 percentami UVB lúčov, zatiaľ čo SPF 30 je účinný proti 97 alebo 98 percentám, hovorí doktor Hale. Tento rozdiel sa môže zdať malý, ale je kritický. Preto Dr. Hale odporúča, aby pacienti používali SPF 30 alebo 50, pretože vyššie čísla môžu pomôcť. Upozorňuje však, že SPF v make-upe nie je dostatočnou ochranou, pretože ide zvyčajne o SPF 15 alebo menej.

11 SKRYTÝCH znakov, že
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Riziko úpalu: Zabudli ste opakovane nanášať krém na opaľovanie

Zábava na slnku znamená opätovné použitie SPF každé dve hodiny, pričom ešte častejšie to je vtedy, ak sa potíte alebo plávate, hovorí doktor Mark. Ak nie ste zvyknutí, nastavte si dvojhodinový časovač na svojom telefóne, ak plánujete byť dlhšie vonku.

Riziko úpalu: Veríte, že mraky vás chránia pred slnkom

Ak je zamračené, nepotrebujete SPF. Veď slnko necítite, nepáli vás, tak načo? Chyba! Mraky ponúkajú falošný pocit bezpečia. V oblačných dňoch sa môže vaša pokožka veľmi ľahko spáliť. Podľa Nadácie pre rakovinu kože až 40 percent UV lúčov preniká cez mraky. Najhoršie na tom je, že vy to vôbec necítite, preto budete mať tendenciu zostať dlhšie vonku ako zvyčajne, keby vás slnko pálilo. Nezabúdajte na SPF!

Riziko úpalu: Doobeda smerujete na pláž

Medzi 10. a 14. hodinou sú slnečné lúče najsilnejšie. Myslite na to a napriek tomu, že pôjdete von, nezabúdajte na slnečník. Alfou a omegou je krém na opaľovanie SPF 30, ktorý si nanášajte každé dve hodiny. Na zvýšenie ochrany noste čiapku so slnečnými okuliarmi.

Riziko spálenia: Používate krém na opaľovanie v spreji

Všimli ste si niekedy u seba na chrbte podivný cik-cak úpal? Obviňujte svoj sprejový krém. Aj keď sú to praktické krémy na opaľovanie, no vďaka nim je ľahké vynechať miesta alebo celé úseky na pokožke.

Jedným zo spôsobov, ako to obísť: „Ak používate sprej, dôkladne ho vtierajte,“ hovorí doktorka Farberová.

Dermatológovia uprednostňujú krémy bez sprejového aplikátora.

11 SKRYTÝCH znakov, že
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Riziko úpalu: Opaľovaciemu krému vypršala doba používania

V ideálnom prípade, ak nanášate správne množstvo, fľaša opaľovacieho krému by nemala vydržať po sezóne. Ak vám však ostali zvyšky krému, radšej ho zahoďte. Podľa Americkej dermatologickej akadémie Úrad pre kontrolu potravín a liečiv vyžaduje, aby boli všetky krémy na opaľovanie vhodné na používanie tri roky. Bez ohľadu na to, nemusia dobre chrániť. Pred nanesením starej fľaše si vyhľadajte dátum exspirácie.

Riziko úpalu: Použili ste éterické oleje

Niektoré éterické oleje obsahujú chemické zlúčeniny, vďaka ktorým je pravdepodobnosť úpalu pravdepodobnejšia, tvrdí American College of Healthcare Sciences. Často sú to citrusové oleje vrátane bergamotovej kôry, grapefruitovej kôry, limetkovej kôry a citrónovej kôry. Zdravotnícka organizácia odporúča vyhýbať sa priamemu slnečnému žiareniu minimálne 12 hodín po použití. Radí, aby ste tieto oleje radšej vôbec nepoužívali, ak existuje pravdepodobnosť vystavenia UV žiareniu.

Viac o téme: LetoSlnkoZdraviePrevenciaúpal
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9