Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Táto STRAVA zabráni ZMENŠOVANIU mozgu: POTRAVINY, ktoré oddialia jeho STARNUTIE po celé ROKY!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Len nedávno prišiel jeden výskum so zistením, že určitá strava môže myť prospešná pre srdce a taktiež pri chudnutí. Tu sa však jej benefity nekončia. Nová štúdia sa pripája a na základe svojich výsledkov tvrdí, že znižuje aj riziko demencie a kognitívneho poklesu. O akom stravovaní je reč?

Podľa štúdie môže stredomorská strava pomôcť zabrániť hromadeniu dvoch bielkovín a zmenšovaniu objemu mozgu, čo sú príznaky, spojené s Alzheimerovou chorobou. Prvý z týchto proteínov, amyloidový proteín, vytvára v mozgu plaky, zatiaľ čo druhý, tau proteín, vytvára spletence. Oba sú prítomné v mozgu ľudí s Alzheimerovou chorobou, aj keď nie sú nezvyčajné ani v mozgu zdravých starších ľudí, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: Tieto NÁPOJE ohrozujú MLADÝCH ľudí viac, než si mnohí myslia: SPÚŠŤAČ nebezpečného KARCINÓMU

„Tieto výsledky prispievajú k množstvu dôkazov, ktoré ukazujú, že to, čo jete, môže neskôr ovplyvniť vaše pamäťové schopnosti,“ hovorí autor štúdie Tommaso Ballarini, Ph.D., z Nemeckého centra pre neurodegeneratívne choroby v nemeckom Bonne. „Naša štúdia naznačuje, že konzumácia stravy s vysokým obsahom nenasýtených tukov, rýb, ovocia a zeleniny a s nízkym obsahom mliečnych výrobkov a červeného mäsa môže skutočne chrániť mozog pred hromadením bielkovín, ktoré môže viesť k strate pamäti a demencii."

Štúdia bola uverejnená v časopise American Academy of Neurology.

Stredomorská strava ako ochrana mozgu

Stredomorská strava je založená na konzumácii potravín, ktoré štúdie spájajú s prospešnými účinkami na ľudský organizmus a ktoré bežne konzumujú ľudia žijúci v Grécku, Španielsku a Taliansku už približne 60 rokov. 

Jedálníček pozostáva predovšetkým zo zeleniny a ovocia, orechov a semien, strukovín, zemiakov, celozrnných potravín, morských plodov, extra panenského olivového oleja a vína v menšom množstve. Osoba, ktorá dodržiava stravu, môže tiež občas jesť hydinu, vajcia a mliečne výrobky, ako sú jogurty a syry. Potraviny ako červené mäso, pridaný cukor, rafinované zrná a oleje a spracované potraviny by ste nenašli na tanieri Grékov či Španielov.

Dietologička z kliniky v Clevelande Kristin Kirkpatricková dodala, že obsah stredomorskej stravy prispieva k prospešným „omega-3 mastným kyselinám, polyfenolom, špecifickým minerálom, vláknine a bielkovinám“, ktoré „môžu podporovať zdravie a ochrániť mozog po celé roky“. Kirkpatricková však varuje, že „aj keď sú k dispozícii silné klinické údaje o jej prínose, je zdravá iba vtedy, ak ju jednotlivci dodržiavajú správne.“ Mali by brať na vedomie rozumné veľkosti porcií a vyhýbať sa konzumácii spracovaných potravín, ktoré sú uvádzané na trh ako zdravé, no nie je to tak. 

Táto STRAVA zabráni ZMENŠOVANIU
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Priebeh výskumu

Výskumníci v rámci štúdie prijali 512 osôb z Nemeckého centra pre neurodegeneratívne choroby. Hodnotenia účastníkov odhalili, že u 343 bolo vyššie riziko vzniku Alzheimerovej choroby, zatiaľ čo zvyšných 169 ľudí bolo v poriadku, čo sa týka kognitívneho myslenia. Účastníci vyplnili dotazníky týkajúce sa jedla, ktoré konzumovali predchádzajúci mesiac. Vedci ich požiadali, aby zaznamenali príjem 148 konkrétnych potravín. Jednotlivci dostali skóre za kvalitu svojej stravy, pričom ľudia, ktorí jedli stravu, ktorá sa najviac podobala te stredomorskej, dosiahli najvyššie skóre na stupnici od 1 do 9.

Zjavným obmedzením štúdie je, že ľudia sami nahlásili svoje stravovacie návyky, takže sú možné chyby alebo skreslenie.

Účastníci tiež absolvovali kognitívne testy určené na zistenie progresie Alzheimerovej choroby. Testy hodnotili päť oblastí: pamäť, pracovná pamäť, jazyk, výkonné funkcie a vizuálno-priestorové schopnosti. Skenovanie mozgu MRI určilo objem mozgu každého jednotlivca. Nakoniec vedci analyzovali miechovú tekutinu zo vzorky 226 účastníkov, ktorí dali súhlas, a hodnotili prítomnosť a množstvá dvoch biomarkerových proteínov: amyloidu a tau.

Výsledky prekvapili

Po úprave podľa pohlavia, veku a vzdelania vedci identifikovali niekoľko jasných súvislostí medzi lepším kognitívnym zdravím a stredomorskou stravou:

  • Každé jedno skóre na stupnici v strave nižšie ako 9 bolo spojené s takmer o 1 rok starším mozgom, ku ktorému dochádza pri progresii Alzheimerovej choroby.
  • Účastníci, ktorí najprísnejšie dodržiavali stredomorskú stravu, mali v miechovej tekutine menej biomarkerov amyloidu a tau proteínu ako tí, ktorí mali nižšie stravovacie skóre.
  • Tí, ktorí dodržiavali stredomorskú stravu, dosiahli v testoch pamäte lepšie výsledky ako ostatní.

Je potrebný ďalší výskum, ktorý by ukázal mechanizmus, ktorým stredomorská strava chráni mozog pred hromadením bielkovín a stratou funkcie mozgu. Zistenia však naznačujú, že ľudia môžu znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby začlenením ďalších prvkov zo stredomorskej stravy do svojej každodennej stravy,“ dodal na záver Dr. Ballarini. 

Viac o téme: MozogDemenciaAlzheimerova chorobaStredomorská strava
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9