Tieto NÁPOJE ohrozujú MLADÝCH ľudí viac, než si mnohí myslia: SPÚŠŤAČ nebezpečného KARCINÓMU

Zdroj: profimedia.sk
2021-05-11 06:00:00

Je známe, že sladené nápoje nie sú pre naše telo najväčšou výhrou. Hoci celkovo škodia ľudskému organizmu, dokonca sa spájajú s jedným z najzákernejších ochorení. Aby toho nebolo málo, týka sa to ľudí v relatívne mladom veku.

Kolorektálny karcinóm je druhou najbežnejšou príčinou úmrtia na rakovinu v Spojených štátoch. Ochorenie sa nevyhýba ani ľuďom do 50 rokov, o čom svedčia štatistiky, ktoré potvrdzujú výrazný nárast v niekoľkých bohatých krajinách. 

Čítajte tiež: Stačí jedna ŠÁLKA tejto POTRAVINY a odrazí sa to na krvnom tlaku: Ochranný štít pred INFARKTOM!

Jeden článok z roku 2020 v časopise Cancer Journal for Clinicians naznačuje, že v priebehu roka by mohlo mať asi 150 000 jedincov z USA diagnózu kolorektálny karcinóm a asi 53 200 by z nich zomrelo. Autori tiež predpovedali asi 18 000 prípadov jedincov mladších ako 50 rokov, ktorí dostali diagnózu kolorektálny karcinóm, pričom u tejto populácie bolo predpovedaných 3 640 úmrtí. V porovnaní s dospelými, narodenými v USA okolo roku 1950, majú tí, ktorí sa narodili okolo roku 1990, dvojnásobné riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a štvornásobné riziko vzniku rakoviny konečníka. 

Sladené nápoje a karcinóm

Nová štúdia v časopise Gut spája pitie dvoch alebo viacerých sladených nápojov denne v dospelosti so zdvojnásobením rizika rakoviny čriev pred dosiahnutím veku 50 rokov. Vedci zistili, že denná dávka týchto nápojov, podávaná dospelým ženám, môže byť spojená o 16% vyšším rizikom vzniku skoršieho štádia kolorektálneho karcinómu (SŠKK). Štúdia tiež prišla na to, že každý ďalší sladený nápoj denne u jednotlivcov vo veku 13–18 rokov môže súvisieť s 32% zvýšením rizika vzniku SŠKK. 

Medzi sladké nápoje sa zaraďujú napr. rôzne nealkoholické nápoje, vopred balené ovocné nápoje, energetické nápoje a športové drinky, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. Sladené nápoje sú hlavným zdrojom pridaných cukrov v strave nielen u Američanov. Od roku 1977 do roku 2001 sa zvýšil príjem energie z nápojov o ohromných 135%. 

Unikátny epidemiologický dôkaz 

Pre túto štúdiu vedci použili údaje od 95 464 účastníkov zapojených do Nurses ‘Health Study II. Ide o monitorovaciu štúdiu 116 430 sestier registrovaných v USA. Zapojili sa do nej ženy, vo veku 25 - 42 rokov, pričom sa zaregistrovali v roku 1989. Každé 4 roky počnúc rokom 1991 účastníčky v štúdii podávali informácie o tom, čo jedli a pili pomocou overených dotazníkov o frekvencii stravovania. V roku 1998 vedci požiadali účastníkov, aby si spomenuli na ich zdravotný stav a návyky, čo sa týka ich životného štýlu v tínedžerskom veku.

Vyše 41 000 žien tiež informovalo o tom, čo zvyčajne jedli a pili, ako aj o množstvách týchto položiek v rokoch 1960 až 1982. V tomto okamihu boli vo veku 13–18 rokov. Účastníci tiež poskytli informácie o potenciálne vplyvných faktoroch, vrátane rodinnej anamnézy rakoviny čriev, ich životných návykov a pravidelného užívania aspirínu, nesteroidných protizápalových liekov alebo vitamínových doplnkov. Počas 24 rokov monitorovania sa u 109 žien vyskytla rakovina čriev pred dosiahnutím veku 50 rokov. Autori štúdie píšu, že ich zistenia „pridávajú jedinečný epidemiologický dôkaz, že príjem sladených nápojov môže čiastočne prispieť k rýchlemu zvýšeniu kolorektálneho karcinómu u mladších dospelých.“

Poznámky k štúdii

"Predpokladá sa, že k tomuto nárastu prispievajú expozície v ranom veku," upozornil Jeffrey Meyerhardt, ktorý je klinickým riaditeľom Gastrointestinálneho onkologického centra v onkologickom inštitúte v Bostone. „Preskúmanie expozícií, ktorým je možné zabrániť, je nevyhnutné pre získanie kontroly nad týmto narastajúcim zdravotným problémom.“

Spoluautor štúdie a docent chirurgie na Lekárskej fakulte Washingtonskej univerzity v St. Louis, MO Dr. Yin Cao tvrdí, že by mohlo pomôcť nahradenie sladených nápojov mliekom s nízkym obsahom tuku alebo plnotučným.

Osveta pomôže

Vedci zároveň poukazujú na niekoľko obmedzení, ktoré mala štúdia. Išlo len o pozorovanie a taktiež väčšina účastníkov tvorila biele ženy, takže zistenia sa nemusia týkať mužov alebo iných etnických skupín. Doktor Cao však upozorňuje, že i napriek tomu štúdia poskytuje prehľad o možných krokoch, ktoré by sa mohli podniknúť v oblasti verejného zdravia. Najmä v dospievaní, kedy sú ešte nezrelé a rýchlo rastúce telesné orgány citlivejšie. Kampane, vzdelávacie programy a celkovo osveta o škodlivosti sladených nápojov by mohli pomôcť. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie rakovina sladené nápoje kolorektálny karcinóm

2021-05-11 06:00:00  |  Foto: profimedia.sk  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia