Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Stačí jedna ŠÁLKA tejto POTRAVINY a odrazí sa to na krvnom tlaku: Ochranný štít pred INFARKTOM!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nová štúdia z Edith Cowan University (ECU) v austrálskom Joondalupe zistila, že listová zelenina a iné dtuhy zeleniny s vysokým obsahom dusičnanov majú významné kardiovaskulárne výhody.

Vedci zistili, že denná konzumácia šálky zeleniny bohatej na dusičnany súvisí s lepším zdravím srdca.

„Naše výsledky ukázali, že jednoduchou konzumáciou jednej šálky surovej (alebo pol šálky varenej) zeleniny bohatej na dusičnany každý deň, si môžu ľudia výrazne znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb,“ povedala na úvod hlavná autorka štúdie Dr. Catherine Bondonnoová z Inštitútu pre výskum výživy ECU. 

Čítajte tiež: PREDPOVEĎ závažného priebehu COVIDU: Znamenie, ktoré je zároveň RIZIKOVÝM faktorom!

Medzi zelenú listovú zeleninu s vysokým obsahom dusičnanov patrí špenát, hlávkový šalát, rukola, čínska kapusta a petržlenová vňať. Medzi inú zeleninu so silným obsahom týchto látok patrí reďkovka, fenikel a repa, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com

Vedci odhadujú, že varenie znižuje obsah dusičnanov v zelenine asi o 50%, no je to stále dosť na podporu zdravia srdca. 

„Najväčšie zníženie rizika sa týkalo ochorenia periférnych artérií - 26% - typu srdcového ochorenia charakterizovaného zúžením krvných ciev na nohách. Avšak, zistili sme tiež, že ľudia mali nižšie riziko srdcových infarktov, mozgových príhod a srdcového zlyhania,” zdôrazňuje Dr. Bondonnoová.

Autori poznamenávajú, že ich zistenia sú v súlade so štyrmi predchádzajúcimi štúdiami. Na celom svete zhruba 17,9 milióna ľudí zomiera každý rok na srdcové choroby. Ide o hlavnú príčinu smrti u „mužov, žien a ľudí väčšiny rasových a etnických skupín“ minimálne v Spojených štátoch. Asi 655 000 ľudí v USA zomiera každý rok na choroby, súvisiace so srdcom. Štúdia sa objavila v časopise European Journal of Epidemiology

Stačí jedna ŠÁLKA tejto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výsledky štúdie

Vedci analyzovali údaje od 56 468 obyvateľov Dánska po dobu 23 rokov, ktorí sa zúčastnili štúdie o stravovaní, rakovine a celkovom zdraví. Všetci účastníci vyplnili dotazník o frekvencii stravovania a výsledné údaje boli porovnávané s záznamami o zdravotnom stave. Analýza odhalila, že ľudia s najvyššou (pätinou) príjmu rastlinných dusičnanov vykazovali 2,58 mm Hg alebo milimetrov ortuti, mali nižší systolický krvný tlak, čo je prvá hodnota pri meraní krvného tlaku, v porovnaní s ľuďmi v skupine s najnižším príjmom.

Čím vyšší je príjem dusičnanov, tým väčší je pokles krvného tlaku. Skupina s najvyšším príjmom potravy zjedla v priemere 141 miligramov (mg) dusičnanov denne, čo zodpovedá 2–2,5 šálkam listovej zeleniny denne. Naproti tomu sa vplyv príjmu dusičnanov na hospitalizácie u všetkých typov kardiovaskulárnych chorôb (CVD) ustálil na úrovni 59 mg denne. S ďalším príjmom dusičnanov sa nezvyšovala. 

Celkovo došlo k 23% zníženiu príjmu CVD za 23 rokov sledovania v porovnaní s pacientmi s najnižším príjmom dusičnanov, ktorý bol 23 gm za deň. Najväčšie zníženie rizika - o 26% - sa zaznamenalo u hospitalizácií pre ochorenie periférnych artérií. Dr. Edo Paz z K Health, ktorý sa nezúčastnil výskumu, uviedol, že štúdiu považuje za významnú kvôli veľkej vzorke účastníkov a dlhému obdobiu sledovania. 

"Ide však len o pozorovaciu štúdiu a výsledkom sú niektoré kľúčové obmedzenia. Je pravdepodobné, že ľudia, ktorí konzumujú zeleninu, majú iné zdravé správanie, ktoré sa líši od tých, ktorí nedávajú prednosť zelenine. Napríklad u týchto účastníkov je pravdepodobnejšie, že si udržia zdravú hmotnosť, budú viac cvičiť, menej fajčiť atď. Aj keď sa autori snažia zohľadniť tieto premenné, stále je to kľúčové obmedzenie, ktoré je typické u pozorovacích štúdií všeobecne,“ uviedol Dr. Edo Paz. 

Stačí jedna ŠÁLKA tejto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Stačí jedna šálka

Štúdia naznačuje, že ekvivalent šálky surovej alebo pol šálky varenej zelenej listovej zeleniny tohto druhu denne je zhruba to pravé množstvo pre dlhodobé zdravie srdca. 

Netreba užívať žiadne doplnky výživy na zvýšenie hladiny dusičnanov. Stačí jedna šálka listovej zeleniny. Dôležité je mať na pamäti, že všetko by sa malo konzumovať s mierou. Ak by došlo k požitiu extrémneho množstva dusičnanov, mohlo by to viesť k methemoglobinémii, čo je stav, pri ktorom majú červené krvinky zníženú schopnosť prenášať kyslík. Tento stav je pomerne zriedkavý a je častejšie spôsobený kontamináciou pitnej vody dusičnanmi.

Dr. Bondonnoová neodporúča odšťavovať zeleninu, ak si chcete vychutnať optimálny prínos dusičnanov, pretože týmto spôsobom prípravy sa odstráni buničina a vláknina. Na druhej strane, miešanie zeleniny je v poriadku. Odporúča zahrnúť šálku špenátu do bobuľového smoothie ako ľahký a príjemný spôsob, ako konzumovať zeleninu.

Viac o téme: SrdceZeleninaZdraviePrevenciaListová zelenina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9