Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

INFARKT a mŕtvica z vyprážaného REZŇA? Obľúbené JEDLO ako zaťažkávajúca SKÚŠKA pre SRDCE

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Konzumácia vyprážaného jedla je spojená so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych príhod. Riziko stúpa s každou ďalšou 100-gramovou dávkou týždenne, zistili vedci.

Ľudia, ktorí si pravidelne doprajú vyprážané jedlá, majú v porovnaní s tými, ktorí si ho dajú len občas, až o 37% vyššie riziko srdcového zlyhania. Nedávna metaanalýza zložená z viacerých štúdií zistila, že konzumácia vyprážaných jedál vo všeobecnosti je spojená so zvýšeným rizikom závažných kardiovaskulárnych príhod vrátane infarktu a mozgovej príhody, píše medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: OBNOVTE si poškodený PANKREAS: OHROZENÝ orgán dajú do poriadku tieto POTRAVINY

Analýza študovala výsledky štúdií, z ktorých 17 sa týkalo iba kardiovaskulárnych problémov a 6 z nich skúmalo všetky formy úmrtnosti. Autori zistili, že riziko stúpa s každou ďalšou týždennou dávkou s hmotnosťou 114 gramov. Výsledky analýzy boli zverejnené v časopise Heart.

Odborníci pripomínajú, že v našej strave má vysoké zastúpenie spracované mäso, nasýtené tuky, rafinované cukry a sacharidy a naopak, jeme málo ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a morských plodov. Tento typ stravovania sa považuje za rizikový faktor pre obezitu a cukrovku 2. typu.

Vedci sa v metaanalýze osobitne zamerali na vyprážané jedlá a na to, aký vplyv majú na kardiovaskulárne zdravie.

INFARKT a mŕtvica z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Účinky vyprážania

Potraviny obalené v múke a následne vyprážané, sú často kalorické. A ako zdôrazňujú vedci, dobre chutia, čo je veľmi lákavé.

Vyprážané jedlá, najmä jedlá z rýchleho občerstvenia, často obsahujú aj tuky. Zvyšujú hladinu lipoproteínov s nízkou hustotou alebo „zlého“ cholesterolu a znižujú hladinu užitočného lipoproteínu s vysokou hustotou alebo „dobrého“ cholesterolu. Vedci navyše poukazujú na to, že vyprážanie zvyšuje produkciu chemických vedľajších produktov, ktoré môžu ovplyvniť zápalové reakcie tela.

Vedci už dávnejšie spájali konzumáciu vyprážaných jedál s rozvojom obezity, cukrovky 2. typu, ischemickej choroby srdca a hypertenzie. Autori aktuálnej analýzy však zistili, že skúmanie súvislostí medzi vyprážanými potravinami a kardiovaskulárnymi chorobami a úmrtnosťou neprinieslo konzistentné výsledky. Vo výsledku sa rozhodli poskytnúť definitívne dôkazy, ktoré by lekári mohli použiť pri poskytovaní stravovacích odporúčaní.

Vyprážané jedlá a choroby

Metaanalýza, zložená zo 17 štúdií, obsahuje údaje od 562 445 účastníkov a o 36 727 veľkých kardiovaskulárnych príhodách. Sú v nej zhromaždené tiež údaje zo šiestich štúdií, na ktorých sa zúčastnilo 754 873 ľudí a zaznamenalo 85 906 úmrtí, s cieľom hľadať súvislosti medzi vyprážaným jedlom a úmrtnosťou.

Vedci zistili, že v porovnaní s respondentmi, ktorí jedli najmenej vyprážaných jedál, mali tí, ktorí ich jedli najviac, o 28% zvýšené riziko závažných kardiovaskulárnych príhod, o 22% zvýšené riziko srdcových chorôb a o 37% zvýšené riziko zástavy srdca. Metaanalýza tiež zistila, že každá ďalšia zhruba 100-gramová dávka vyprážaného jedla týždenne zvýšila riziko srdcového zlyhania o 12%, srdcových infarktov a mozgových príhod o 3% a srdcových chorôb o 2%.

Tím nezistil žiadnu súvislosť medzi vyprážaným jedlom a priamym úmrtím na kardiovaskulárne choroby. To však môže odrážať nejednotnosť predchádzajúcich zistení a obmedzené množstvo dôkazov.

INFARKT a mŕtvica z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Vieme, že vyprážanie môže degradovať výživovú hodnotu jedla, vytvárať tuky, o ktorých je známe, že sú škodlivé, a tiež zvyšovať obsah kalórií v potravinách, čo nakoniec vedie k procesom, ktoré môžu spôsobiť srdcové choroby,“ povedal profesor kardiológie a konzultant na University College London vo Veľkej Británii Riyaz Patel, ktorý sa na štúdii nezúčastnil.

K riziku prispievajú ďalšie faktory

Pripomenul však, že potraviny nejeme izolovane, takže je ťažké plne zachytiť zložitosť toho, čo a ako konzumujeme po mnoho rokov.

„Je dôležité poznamenať, že k riziku môžu prispievať aj ďalšie faktory, ktoré súvisia s konzumáciou vyprážaného jedla, ako napríklad tendencia piť viac sladkých nápojov, používanie soli, konzumácia iných nezdravých jedál, menej pohybu, fajčenia a úroveň deprivácie. Mnohé z týchto údajov nemuseli byť zachytené v predchádzajúcich štúdiách, takže ich nemožno úplne zohľadniť, “ dodal.

Autori metaanalýzy sa zhodujú, že identifikácia presných vzťahov medzi vyprážaným jedlom a rizikom kardiovaskulárnych chorôb, kardiovaskulárnej úmrtnosti a úmrtnosti z akýchkoľvek príčin si bude vyžadovať ďalší výskum.

Viac o téme: SrdceZdravieStravaPrevenciaVyprážanieJedlá
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9