Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

OBNOVTE si poškodený PANKREAS: OHROZENÝ orgán dajú do poriadku tieto POTRAVINY

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pankreas je dôležitou súčasťou tráviaceho systému. Nielenže reguluje a neutralizuje jedlo prijímané žalúdkom, enzýmy vylučované pankreasom tiež pomáhajú pri trávení sacharidov, bielkovín a lipidov. Zdravý pankreas znamená regulovaný príjem cukru a lepšiu tráviacu sústavu v tele.

K tomu, aby pankreas správne fungoval, prispievame tým, ako sa stravujeme. Keď vás trápia bolesti brucha, plynatosť či nechutenstvo, dáva vám najavo, že niečo nie je v poriadku. Najväčším strašiakom pre tento malý, no mimoriadne dôležitý orgán, sú najmä tučné a vyprážané jedlá, ako aj priveľa alkoholu. Naopak, jeho činnosť podporí týchto 8 jedál, ktoré by ste mali zaradiť do jedálnička, píše brightside.me.

Čítajte tiež: 10 ZDRAVÝCH potravín, ktoré sú PLYTVANÍM peňazí: K životu ich NEPOTREBUJETE!

1. Kurkuma

Kurkuma má protizápalové účinky a pomáha znižovať bolesť spôsobenú pocitom pálenia v pankrease. A nielen to, stimuluje v ňom tiež produkciu inzulínu, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi a predchádza cukrovke.

2. Cesnak

Možno ste už počuli, že sa odporúča dopriať si cesnak a med nalačno. Cesnak je prírodné antibiotikum a kombinácia s rôznymi druhmi potravín znásobuje jeho účinok. Vďaka zaradeniu cesnaku do jedálnička si zvýšite imunitu, lebo priaznivo vplýva na tkanivá vnútorných orgánov, vrátane pankreasu. 

OBNOVTE si poškodený PANKREAS:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Špenát

Špenát obohatený o vitamín B a železo uspokojí základné potreby pankreasu. Železo pomáha predchádzať zápalom a vitamín B ho vyživuje. Zmiešajte špenát s cibuľou a pripravte si šalát alebo si urobte špenátovú praženicu s cesnakom. Pankreas sa vám poďakuje. Špenát je nabitý látkou proti rakovine – monogalaktosyldiacylglycerolom, ktorý môže znížiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny pankreasu.

4. Brokolica

Brokolica, podobne ako kapusta, karfiol a kel, sú známe pre svoje vlastnosti, ktoré bojujú proti rakovinovým bunkám v pankrease a zároveň ho udržiavajú v kondícii a bez chorôb. Táto zelenina poskytuje ľahko vstrebateľné živiny, nabité flavonoidmi, posilňujúcimi detoxikačný mechanizmus organizmu.

OBNOVTE si poškodený PANKREAS:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Červené hrozno

Červené hrozno obsahuje resveratrol, fenolovú látku, ktorá sa považuje za silný antioxidant. Pomáha znižovať zápaly pankreasu a ničí rakovinové bunky pankreasu. Odborníci odporúčajú dopriať si červené hrozno denne, ideálne neupravované. Mnohí ho nahrádzajú pohárikom červeného vína, no táto forma neposkytuje toľko zdravotných výhod ako klasické čerstvé bobule.

6. Batáty (sladké zemiaky)

Konzumácia batátov pre posilnenie pankreasu vychádza z teórie, že ak potravina vyzerá podobne ako orgán v ľudskom tele, pomáha ho vyživovať. Rovnako ako sú vlašské orechy balzamom pre mozog, zeler pre kosti a paradajky pre srdce, podobnosť pankreasu so sladkými zemiakmi je priam nezvyčajná a predpokladá sa, že majú na jeho fungovanie veľký vplyv. Sladké zemiaky znižujú riziko rakoviny pankreasu až o 50 % a stabilizujú hladinu cukru v krvi postupným uvoľňovaním cukru do krvi.

OBNOVTE si poškodený PANKREAS:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

7. Oregano

Oregano sa používa na liečbu metabolických porúch, ako je napríklad cukrovka, pretože je nabité fenolickými antioxidantmi. Z toho vyplýva, že ide o silne antihyperglykemickú látku a je dobrý aj pre pankreas.

8. Púpava

Čaj z púpavy je známy tým, že detoxikuje pečeň a pankreas, čo v konečnom dôsledku pomáha dať do poriadku poškodené tkanivá pankreasu a zvýšiť produkciu žlčovej šťavy. Je dokázané, že extrakt z koreňa púpavy lekárskej pomáha bojovať proti rakovinovým bunkám.

Tipy na udržanie zdravého pankreasu

  • Ľudia s chorým pankreasom alebo pankreatitídou by mali prijímať iba asi 30 – 40 % kalórií z tukov a iba z prírodných zdrojov.
  • Vyhýbajte sa alkoholu, spracovaným potravinám a rafinovaným uhľohydrátom, pretože sacharidy pôsobia proti inzulínu vylučovanému pankreasom.
  • Pitie veľkého množstva vody je kľúčom k prevencii akýchkoľvek chorôb súvisiacich s pankreasom.
Viac o téme: PotravinyZdravieStravaPrevenciaPankreas
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9