Chcete pripraviť rybu ako šéfkuchári? Je to jednoduché, stačí sa len vyhýbať určitým chybám. Tak budete mať na stole k štedrovečernej večeri chutného lososa, ktorého budete chcieť mať na stole aj iné dni počas roka!
Je jedno, či ide o lososa, tresku alebo pstruha. Morské i sladkovodné ryby doplnia našu stravu o zdravé tuky: omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré chránia srdce a obehový systém. To však nie je všetko. S každým sústom putuje do tela množstvo zdraviu prospešných látok vrátane vitamínov skupiny B, horčíka, selénu a jódu. Nevhodný spôsob prípravy by mohol takú drahocennú surovinu znehodnotiť. Ktorých chýb sa treba vyvarovať pri príprave lososa podľa bonappetit.com?
Čítajte tiež: Šéfkuchár varuje pred častou CHYBOU: Tento OLEJ pri pečení zemiakov nepoužívajte!
Odlupovanie kože
Mnohí zvyknú pred varením odstraňovať kožu z lososa. Veľká chyba! Pripravíte sa tak o množstvo vitamínov a iných prospešných látok, ktoré sa nachádzajú v koži. Koža taktiež pôsobí ako bariéra medzi horúcou panvicou a mäsom. Ryba by sa mala opekať na strane s kožou, pričom obrátiť ju treba vtedy, keď už bude koža spečená do chrumkava.
Ak lososa dusíte alebo pomaly opekáte, jedine vtedy treba odstrániť kožu z ryby. Nízka teplota by totiž spôsobila gumovú textúru koži.
Prepečenie
Ryba by sa mala na panvici opekať hlavne na strane s kožou. Na tejto strane ju treba piecť až dovtedy, kým nebude chrumkavá, čo predstavuje približne 3 minúty pri filete, ktorá má izbovú teplotu. Sledujte farbu mäsa, podľa nej viete, kedy treba filet prevrátiť na panvici. Keď pri opekaní na koži začne belieť, po troch minútach lososa prevráťte na opačnú stranu a vypnite sporák či gril. Nechajte tak rybu piecť na zvyškovom teple.
Kedy je hotový?
Kto by si chcel pochutnať na surovej rybe alebo, naopak, na vyschnutom prepečenom mäse! Mnohí však pri príprave lososa nevedia presne, kedy je ryba skutočne hotová. Jedným zo spôsobov, ako to zistiť, je zapichnúť prst alebo vidličku do stredu mäsa. Ak sa z mäsa začnú odlupovať kúsky, losos je hotový. Môžete si pomôcť aj špáradlom, umelým príborom alebo inou pomôckou. Zapichnite do mäsa, vytiahnite a ochutnajte špičku. Je studená? Losos ešte nie je pripravený.
Nielen opekanie je chutné
Skúste vyskúšať niečo netradičné! Jeho príprava na panvici je síce rýchla a mnohým chutí, no vyskúšali ste už rybu podusenú v rúre? Stačí vložiť rybu do rúry vyhriatej na 275 stupňov Celzia po dobu 30 minút. Pridajte do vody aromatické bylinky alebo citrusy.
Dusenie vo vode
Ak rybu dusíte v čistej vode, nezabudnite pridať do nej citrón či cesnak. Prípadne možno použiť namiesto vody biele víno.
Ako zistiť, že ide o nekvalitnú rybu?
V prvom rade sa treba rozhodnúť, kde budete kupovať lososa. V prípade kúpy na trhu alebo v špecializovaných predajniach siahnite po stredovej časti filetu. Tá zvykne byť rovnako hrubá v každej časti, takže je veľká pravdepodobnosť, že mäso prepečiete rovnomerne.
Treba si tiež uvedomiť, v akých podmienkach bol losos chovaný. Chov na farme a lov v mori sa odzrkadlia v chuti ryby. Divoký losos ulovený v mori má výraznejšiu a slanšiu chuť. Najideálnejšie je kupovať rybu priamo od dodávateľa.