Šéfkuchár varuje pred častou CHYBOU: Tento OLEJ pri pečení zemiakov nepoužívajte!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-27 16:00:00

Má dlhoročnú prax v gastronómii a pozná množstvo tipov, ako pripraviť chutnejšie jedlá. Jeho rukami už prešlo množstvo pokrmov, no najčastejšie pečené zemiaky, ktoré sú obľúbenou prílohou. Šéfkuchár Raymond Blanc však upozorňuje na jednu vec!

Šéfkuchár Raymond Blanc sa môže pochváliť bohatými skúsenosťami v gastronómii. Momentálne pracuje v hoteli Le Manoir aux Quat 'Saisons vo Francúzsku a taktiež v reštaurácii vo Veľkom Miltone vo Veľkej Británii, ktorá sa preslávila dvoma Michelinskými hviezdičkami. 

Čítajte tiež: Vážna KONKURENCIA liečivého aloe vera: Nenápadná izbová RASTLINA ako INDIKÁTOR zdravia u ľudí!

V živote už pripravil tisícky rôznych jedál, no najčastejšie to boli pečené zemiaky. Tie sú v britskej kuchyni populárne a popri hranolčekoch sú žiadanou prílohou u zákazníkov. Preto možno považovať Raymonda Blanca za majstra v príprave zemiakov na akýkoľvek spôsob. A tak sa šéfkuchár rozhodol podeliť s verejnosťou o svojich trikoch, ktoré pozná málokto, ako sa píše na mirror.co.uk!

Ktorý olej je najlepší? 

Prvým z nich je výber samotných zemiakov. Ak ste sa rozhodli pre pečenú verziu, použite druh a odrodu s čo najnižším obsahom škrobu. Všímajte si, či sú zemiaky veľké a žlté. To znamená absenciu škrobu, ktorá ma na svedomí tiež jemné vnútro a chrumkavú šupku. Pozor na použitie správneho druhu oleja! Podľa Blanca je olivový olej nevhodným pri príprave pečených zemiakov. Zemiaky sa pečú pri vysokej teplote, ktorá spôsobí zmenu chuti tohto oleja. Výsledok? Horká chuť zemiakov a hlavne, olej tým stratí svoje zdravé zložky. Lepší je slnečnicový olej alebo aj husacia masť, ak vám neprekážajú živočíšne tuky.

Dôležité je predvarenie zemiakov

Blanc odporúča nakrájať zemiaky na štvrťky tak, aby mal každý jeden kúsok okolo 3-4 centimetrov. Tak docielite vyvážený pomer medzi chrumkavou šupkou a jemným stredom. Potrebné je aj predváranie zemiakov. Podľa šéfkuchára treba zemiaky variť 6-7 minút a potom ich nechať vychladnúť. Variť by sa mali s olejom alebo teplou masťou a tak ich vložiť do predhriatej rúry, ktorá má 200 stupňov. Pečte 30-40 minút, pravidelne zemiaky premiešajte a potom osoľte a okoreňte. 

Fotogaléria


Tagy:
pečenie zemiaky varenie zdravie jedlo

2020-12-27 16:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia