Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dajú do pozoru žalúdok pred spaním: Najhoršie HRIECHY, ktoré zväčšia BRUCHO na počkanie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dobiehate večer veci, na ktoré vám cez deň nezostal čas? Váha by vám to mohla časom spočítať! Navyše si koledujete o nafúknuté brucho zväčšené o pár centimetrov. Namiesto oddychu bude žalúdok zvádzať boj s ťažko stráviteľným jedlom.

Nadúvanie môže prameniť z viacerých problémov. Môže byť za tým konzumácia nadmerného množstva vlákniny, zápcha, citlivosť čriev, syndróm dráždivého čreva (IBS) alebo konzumácia potravín s vysokým obsahom FODMAP (fermentovateľné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly), ako uvádza Johns Hopkins Medicine. Zatiaľ čo večerné hodiny sú určené na oddych a dobrý spánok, tieto plány vám môžu zmariť určité jedlá, ktoré dajú do pozoru nielen celý žalúdok. 

Čítajte tiež: SPÁNOK ako nepriateľ: Varovné signály, kedy sa zo zdravého návyku stáva nebezpečný ŠKODCA!

1. Sekaná alebo pečené mäso s omáčkou

Sekaná je klasické jedlo, ktoré síce dobre chutí, no bohužiaľ, môže spôsobiť nepríjemné pocity. Zvyčajne sa pripravuje z tučnejšieho mletého hovädzieho mäsa. Podobne aj pečené mäso je nezdravým kúskom mäsa s viditeľným obsahom tuku a asi 50 percentami celkových kalórií pochádzajúcich z tuku. A čo by to bolo za mäso bez omáčky?

Dajú do pozoru žalúdok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tieto bohaté mastné jedlá možno považovať za našich nepriateľov, pokiaľ ide o trávenie. Problémom je, že ho spomaľujú. Jedlo s väčším množstvom tukov spôsobuje pocit plnosti a nafúknutosti a v niektorých prípadoch aj nevoľnosť, ako zistila recenzia z apríla 2016 v Advanced Biomedical Research. Aby toho nebolo málo, zvyčajne v šťavách, ktoré sa podávajú s mäsom, sa nachádza vyšší obsah sodíka. Pri konzumácii slaných jedál zadržiava naše telo viac vody, a to prispieva k nadúvaniu.

2. Čili a strukoviny

Nie je nič horšie ako ukončiť deň miskou s čili papričkami. Výsledkom budú zahnané chute, no k tomu aj pocit plynatosti a nafúknutia. Fazuľa a strukoviny sú dobrým zdrojom vlákniny, no ide o typ vlákniny s názvom alfa-galaktozidy, čo je druh oligosacharidu. Práve tento typ vlákniny je hlavnou príčinou nepríjemného pocitu v bruchu, ako je vysvetlené v recenzii z apríla 2018 v časopise Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Tieto typy vlákniny odolávajú tráveniu, takže sa ďalej fermentujú v našom gastrointestinálnom trakte, čo spôsobuje hromadenie plynov, teda plynatosť. Avšak, výhody fazule a strukovín prevažujú nad ich vedľajšími účinkami. Len si ich dajte radšej počas dňa ako vo večerných hodinách. 

Dajú do pozoru žalúdok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Krížová zelenina

Aj výber zeleniny na večeru je dôležitý, ak sa nechcete cítiť ako balón! Kel, brokolica, kapusta, karfiol a ružičkový kel sú všetko krížová alebo krížokvetná zelenina, čo znamená, že obsahujú rafinózu, komplexný sacharid, ktorý je fermentovaný v našich vnútornostiach, čo vedie k zvýšenej produkcii plynu. Ak po konzumácii takejto zeleniny pociťujete plynatosť, nadúvanie a je vám nepríjemne, je to bežné. 

TIP: Ak sa nechcete vzdať tejto zeleniny, nepríjemný pocit v bruchu môžete zmierniť menšími dávkami tohto jedla. Dôkladne jedlo žujte a buďte stále hydratovaní. 

4. Mrazené večere

Sú rýchle a jednoduché na prípravu. Výsledkom je však nafúknuté brucho a pribúdajúce centimetre v oblasti pása. Môže za to vysoký obsah sodíka. Podľa American Heart Association to tiež nie je dobré pre vaše srdce. Ak mávate hektické dni a chcete si dať mrazenú večeru, vyberte si tú, ktorá obsahuje menej ako 500 alebo 600 miligramov na jednu porciu.  

5. Klobása

Vysoký obsah tukov a sodíka. Táto kombinácia v klobáse spomalí trávenie a spôsobí zadržiavanie vody v tele. Často sa spája s kyslou či kvasenou kapustou, ktorá prirodzene obsahuje probiotiká, vynikajúce pre vaše črevá

Viac o téme: PotravinyJedloBruchoNadúvanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9