Všetko o KRVI, čo ste nevedeli: Ľudia s touto krvnou skupinou sú náchylnejší na KORONAVÍRUS!

Zdroj: gettyimages.com
2020-10-25 06:00:00

Krv. Pre život tak dôležitá tekutina. Bez nej by neexistoval život. Ktorá krvná skupina je najbežnejšia? Sú niektorí s určitou krvnou skupinou viac ohrození koronavírusom ako ostatní?

Bez krvi by nedokázal fungovať žiaden orgán. V tele nám jej cirkuluje okolo 5 litrov. Samozrejme, množstvo závisí od výšky a váhy samotného jedinca. Nie všetci máme rovnakú krv a je dôležité byť informovaní, aká krvná skupina nám prúdi v žilách. V prípade transfúzie môže byť totiž zmiešanie nekompatibilných krvných skupín smrteľné. Zaujímavosťou je, že existuje jedna skupina, ktorá sa považuje za univerzálnych darcov. Ide o ľudí s 0 negatívnou krvou. Je kompatibilná s akoukoľvek krvnou skupinou. Vedeli ste, že už 0,5 litra darovanej krvi môže zachrániť tri životy?

Čítajte tiež: Výživná BOMBA, ktorá PREKONALA arašidové maslo: Táto pochúťka vyženie CHOLESTEROL z tela von

Krvná skupina a koronavírus

Ľudia s krvnou skupinou A a AB sú viac náchylní na koronavírus COVID -19, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Vedci sú dokonca presvedčení, že sa u nich môžu prejaviť aj závažné príznaky. Ukázalo sa, že práve tieto dve krvné skupiny mali najväčšie percento ľudí, ktorí si ochorením prešli. 

Podľa výskumníkov, ak máte krvnú skupinu O, je zase menšia pravdepodobnosť, že sa nakazíte. Výskumníci sú presvedčení, že u týchto osôb je tiež nižšie riziko závažných komplikácií, ako je zlyhanie orgánov, alebo dokonca smrť. To, že vám v krvi prúdi O neznamená, že ste v bezpečí. Rovnako pre vás platia všetky nariadenia a odporúčania hygienikov. Pandémia koronavírusu COVID -19 ešte stále zúri po celom svete. Preto je dôležité chrániť seba aj ostatných. Nosenie rúšok, časté umývanie rúk a dodržiavanie odstupu by malo byť samozrejmosťou.

Zaujímavosti o krvi

Krv je zložená z červených krviniek, bielych krviniek a krvných doštičiek. Spolu tvoria plazmu, teda prostredie, v ktorom tvoria obsah krvného obehu. Krvná skupina sa identifikuje pomocou protilátok a antigénov v krvi. Existujú 4 hlavné krvné skupiny - A, B, AB a O. Je určená génmi, ktoré dedíme po rodičoch. Každá skupina môže byť buď Rh pozitívna alebo Rh negatívna. Technicky to znamená, že existuje 8 krvných skupín, pričom na určenie krvi možno použiť sériu testov s rôznymi typmi protilátok.

  • A - Krv typu A obsahuje antigén A a protilátky anti-B
  • B - Krv Béčkarov má antigén B a protilátku anti -A
  • AB - AB má zase antigény A i B a neobsahuje protilátky anti-A ani anti-B
  • 0 - Krv typu 0 nemá antigény A ani B, obsahuje ale protilátky anti-A a anti-B

Fotogaléria


Tagy:
zdravie krv krvná skupina koronavírus

2020-10-25 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia