Bežná potravinárska prísada odhaľuje temnú tvár: Účinok, ktorý oslabuje celé telo
Zdroj: gettyimages.com
Konzumujeme ich denne bez toho, aby sme tušili, ako môžu ovplyvniť organizmus. Fosfáty, bežná potravinárska prísada je riziková, myslia si odborníci a varujú, že môže ovplyvniť náš život spôsobom, ktorý vedie k zdravotným problémom.
Nová štúdia zverejnená v magazíne Circulation vrhá zlé svetlo na fosfáty, bežné potravinárske prísady, ktoré nájdeme v širokom spektre produktov od spracovaného mäsa, konzervovaných rýb, pekárskych a mliečnych výrobkov až po sladené nápoje.
Čítajte viac: Po 20 rokoch ďalšie desivé varovanie: Spotrebitelia verili omylu, strach z plastov ožíva!
Fosfáty uchovávajú potraviny dlhšie čerstvé a pomáhajú docieliť ich lepšiu chuť. V prípade zdravých ľudí dokážu obličky nadmerný príjem fosfátov odfiltrovať - telo ich vylúči v moči a stolici. Ak však obličky nefungujú správne, môžu sa hromadiť v organizme.
Podľa niektorých štúdií môže nadmerný príjem fosfátov súvisieť s vyšším rizikom úmrtia u ľudí s ochorením obličiek. Takisto sa uvažuje, že by nadbytok fosfátov v strave mohol byť spojený s vyšším rizikom kardiovaskulárneho úmrtia, píše Medicalnewstoday.com.
Cievy v zajatí problémov
Podľa českého lekára Petra Táborského sa fosfor správa v tele záškodnícky ako cholesterol, uviedol pre Lidovky.cz. Keď je v tele fosforu nadbytok, znižuje pružnosť ciev, kým cholesterol cievy upcháva: „Nadbytočný fosfor tvorí v tele komplexy s vápnikom, ktoré sa usadzujú v cievnej stene. Cieva tak postupne stráca svoju pružnosť a nie je schopná plniť funkciu elastického nárazníka medzi srdcom a tkanivami.“
Ako ďalej doplnil, mnohé z potravinárskych prísad, tzv. éčok, obsahujú fosfor, napríklad E 338-343, E 450-452 a E 1410-1414.
Narúšený metabolizmus
Americkí vedci z UT Southwestern Medical Center vykonali test, v rámci ktorého kŕmili dve skupiny zdravých myší podobnou stravou, avšak, jednej z nich pridávali do krmiva fosfáty, ktorých množstvo korešpondovalo s dávkou, akú prijímajú dospelí Američania bežne v strave. Podľa odhadov výskumníkov prekračuje odporúčané limity príjmu fosfátov v strave štvrtina Američanov troj- až štvornásobne.
Myši, ktoré boli kŕmené stravou obohatenou o fosfáty, vykazovali v rámci 12-týždňového experimentu nižšiu srdcovú a celkovú fyzickú zdatnosť oproti myšiam, ktoré dostávali obyčajnú stravu. Výskumníci zistili, že u myší kŕmených stravou s prísadou došlo k narušeniu metabolizmu tukov.
Znížený fyzický výkon
Hypotézu u škodlivom pôsobení fosfátov vedci overili aj na ľuďoch, keď v druhej časti štúdie vychádzali zo záznamov o 1 600 zdravých osobách . Dobrovoľníci sedem dní v týždni absolvovali fitness tréning, pričom odborníci porovnávali ich fyzický výkon. Ľudia, v ktorých krvi kolovalo viac fosfátov, podávali nižšie výkony.
Podľa expertov by mali výrobky obsahovať presné informácie o tom, koľko fosfátov obsahujú. Ich zvýšený príjem totiž môže mať ochromujúci vplyv na náš výkon a v konečnom dôsledku môže ovplyvňovať aj naše návyky a celkový zdravotný stav.
Fotogaléria
fosfát potravinárska prísada