Vážny dôvod, prečo obmedziť najchutnejšie nápoje: Prísada, ktorá ticho plieni v útrobách tela!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-01-04 05:55:00

Vyššia spotreba sladených nápojov má viacero negatív. Nie sú to len nadváha, zlé hospodáranie tela s glukózou a zubný kaz, ktoré ohrozujú konzumentov. Najnovší výskum naznačuje, že by nápoje s vysokým obsahom sacharidov mohli poškodzovať aj obličky.

Ovocné limonády, kola či energetické nápoje – možno vám chutia, ale to nie je argument, ktorý by obstál pred lekármi. Odborníci už dlho upozorňujú na ich škodlivý potenciál vo vzťahu k ľudskému zdraviu. Dokonca ich podozrievajú z narúšania a znižovania plodnosti.

Čítajte viac: Varovanie pre konzumentov ovocných čajov: Takto zo zubov urobíte oranisko!

Nový výskum zverejnený v magazíne Clinical Journal of the American Society of Nephrology (CJASN) dáva sladené nápoje do súvislosti s rizikom poškodenia obličiek a rozvoja chronického ochorenia obličiek (CKD). Najvážnejšou komplikáciou môže byť ich zlyhanie s následným rizikom smrti.

Postupuje bez bolesti

Ochorenie je nebezpečné najmä v tom, že na seba spočiatku nemusí upozorňovať žiadnymi príznakmi a prebieha v skrytej forme. Medzi základné prejavy patrí zvýšená únava, nechutenstvo, nevoľnosť, úbytok hmotnosti, bolesti svalov, hlavy a opuchy (napríklad nôh alebo rúk).

Podľa výskumníkov stále pribúdajú dôkazy, že sladené nápoje neprospievajú celému organizmus vrátane obličiek, no jednoznačné závery zatiaľ nedokážu formulovať. Nie je totiž jasné, ktoré z rôznych druhov sladených nápojov na trhu možno označiť za najškodlivejšie pre obličky.

Do štúdie vedci zapojili približne 3-tisíc Američanov, ktorých sa medzi rokmi 2000 až 2004 pýtali na zloženie ich stravy, a následne monitorovali ich zdravotný stav až do rokov 2009 – 2013. V priebehu zhruba ôsmich rokov sa u šiestich percent z nich vyvinulo chronické ochorenie obličiek. Ukázalo sa, že ochorením boli najviac ohrození ľudia s častou konzumáciou sladených nápojov.

Pozor aj na ochutené minerálky

Experti varujú, že dokonca aj sladená, resp. ochutená voda alebo minerálka môže zvyšovať riziko ochorenie obličiek a zaťažuje tento párový orgán. Navyše, niektoré druhy sladených nápojov môžu obsahovať konzervanty, ktoré prispievajú k odvápňovaniu kostí a ničeniu zubnej skloviny. Konzumáciu sladených nápojov by sme preto mali obmedziť na minimum.

Fotogaléria


Tagy:
obličky sladené nápoje chronické ochorenie obličiek

2019-01-04 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia