Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

TEST kuchynského náčinia odhalil hormonálny postrach: Zlovestná prísada otravujúca jedlo

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Čoraz viac ľudí dnes v kuchyni používa pomôcky vyrobené z plastu. Sú lacnejšie, pôsobia moderne a niektoré z nich sa tvária aj ekologicky. Majú však svoje limity. V niektorých z nich sa podľa vedcov môžu nachádzať nebezpečné látky.

Naberačky alebo lyžice vyrobené z recyklovaného plastu môžu predstavovať potencionálne zdravotné riziko. Podľa štúdie britských vedcov z Birminghamskej univerzity sa v nich môžu nachádzať brómované spomaľovače horenia, ktoré dokážu narúšať hormonálny alebo imunitný systém. Problematické látky našli výskumníci až v 34 z 96 testovaných pomôcok do kuchyne, pričom najviac zastúpenou zlúčeninou bol dekabromdifenyléter. Znepokojujúco pôsobí najmä fakt, že až pätina brómovaných spomaľovačov horenia z testovaných kuchynských pomôcok dokázala reagovať s horúcim kuchynským olejom a uvoľňovať sa do jedla.

Čítajte viac: Koniec plastovým hrebeňom a ozdobám do vlasov?! Testy potvrdili hrozivú predtuchu!

Ako uvádza Arnika.org, takéto výrobky sa môžu sa objaviť aj na stredoeurópskom, resp. českom trhu. Riešením by mohol byť zákaz využívania toxického plastu, ktorý znečisťuje recyklované výrobky, myslia si odborníci.

„Brómované spomaľovače u malých detí spôsobujú syndróm ADHD, poškodzujú imunitný, hormonálny a reprodukčný systém. Tieto látky sa práve recykláciou môžu dostávať späť do výrobkov, je potrebné ich z recyklačného kolobehu odstrániť,“ tvrdí špecialistka na toxické látky z neziskovej organizácie Arnika Karolína Brabcová.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Arnika pripomína, že inkriminované predmety z recyklovaného plastu najčastejšie pochádzajú z Číny a nájdeme ich v obchodoch po celej Európe. Rizikové brómované spomaľovače horenia môžu do tela preniknúť už pri kontakte s pokožkou alebo vdýchnutím. Hoci je ich používanie zakázané, európska legislatíva nezakazuje recykláciu toxických plastov a následnú výrobu nových predmetov z nich.

Viac o téme: PlastRecykláciaKuchynské náčinieBrómované spomaľovače horenia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9