Ľudová múdrosť hovorí, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Dávajú jej za pravdu aj odborníci. Ľudia, ktorí nemajú vo zvyku raňajkovať, čelia zvýšenému riziku, že sa u nich objaví nevyliečiteľné civilizačné ochorenie.
Niekto raňajkovať nestíha, iný na raňajky nemá chuť, ďalší sa bojí, že z nich priberie. Dôvodov, prečo niektorí ľudia odmietajú raňajkovať, môže byť viac. Následky sú však podľa vedcov pre všetkých podobné – zvýšené riziko vzniku cukrovky 2. typu.
Čítajte viac: Následky, o akých sa vám ani nesníva: Takto dlhé sedenie decimuje naše vnútorné orgány!
Vynechanie raňajok zvyšuje riziko rozvoja cukrovky druhého typu o tretinu, vyplýva zo štúdie zverejnenej v magazíne The Journal of Nutrition. U ľudí, ktorí neraňajkujú najmenej štyrikrát týždenne, toto riziko stúpa na 55 percent oproti tým, ktorí pravidelne raňajkujú.
Čítajte viac: Jediná hodina týždenne zníži riziko až o 70 percent: Zachráňte si srdce pomocou tejto metódy!
Rána bez raňajok môžu podľa odborníkov viesť k väčšej pravdepodobnosti, že človek počas dňa „dojedá“ absentujúce raňajky v podobe sladkých snackov a v konečnom dôsledku to znamená, že neraňajkujúcich nakoniec hlad doženie ku konzumácii väčšieho, možno aj menej zdravého množstva jedla. Navyše, mnohí z týchto ľudí si doprajú výdatný obed, čo vedie k rapídnemu zvýšeniu hladiny glukózy v krvi.
Riziko hrozí aj štíhlym
Výskumníci zhromaždili výsledky niekoľkých štúdií zaoberajúcich sa vplyvom stravy na rozvoj cukrovky, ktoré zahŕňali informácie o takmer 100-tisíc osobách. Paradoxom zistení je fakt, že sklon neraňajkovať majú skôr ľudia s nadváhou než štíhli, pretože veria, že odmietaním raňajok znížia svoj kalorický príjem. Vedci však tvrdia, že vynechávanie raňajok zvyšuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky bez ohľadu na hmotnosť, teda aj u štíhlych ľudí, no u ľudí s nadváhou je riziko oveľa vyššie.
Raňajkujte zdravo
Lekári upozorňujú, že cukrovka 2. typu úzku súvisí s nadváhou, stravou a úrovňou pohybu. Až 90 percent pacientov by dokázalo ochoreniu predísť, keby viedlo iný životný štýl. Experti na zdravé stravovanie odporúčajú v ideálnom prípade konzumovať raňajky s vysokým obsahom cereálií, resp. celozrnné výrobky, v rannom čase obmedziť konzumáciu produktov z červeného mäsa a vyhýbať sa tiež konzumácii príliš sladkých jedál.