Následky, o akých sa vám ani nesníva: Takto dlhé sedenie decimuje naše vnútorné orgány!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-12-13 06:00:00

Dlhé sedenie sa trvalo podpisuje na kvalite nášho zdravia. Netrpí len chrbtica a kostrové svalstvo, ale aj vnútorné orgány, varujú odborníci. Preto by ste sa po každej polhodine strávenej sedením mali ponaťahovať a poprechádzať.

Priemerný človek strávi sedením takmer desať hodín denne. Mnohí „chodia“ do práce dopravným prostriedkom, osem hodín trávia za počítačom, potom prídu domov a opäť si sadnú - pred televízor. Taký je scenár každodennej reality. Čo to ale znamená pre naše telo?

Čítajte viac: Vážny problém, na ktorý môžete doplatiť: Takto spoznáte zápalové ochorenie chrbtice!

Výskumy naznačujú, že dlhé sedenie zvyšuje riziko civilizačných ochorení, predčasnej smrti a prispieva tiež k rýchlejšiemu hromadeniu tuku v oblasti brucha a brušných orgánov. Je jedným z najzávažnejších vinníkov epidémie obezity a cukrovky 2. typu.

Podľa Huffingtonpost.co.uk je naše telo prirodzene uspôsobené na to, aby sa hýbalo. Tvorí ho viac ako 700 svalov a 360 kĺbov. Keď ich však nevyužívame tak, ako by potrebovali, zvyknú si na nečinnosť a ochabujú. Dochádza k efektu, ktorý zasahuje všetky štruktúry organizmu vrátane vnútorných orgánov.

Trpia takmer všetky orgány

Väčšina ľudí pociťuje najväčšiu záťaž zo sedenia v oblasti ramien a chrbta – subjektívne sa prejavuje ako bolesť. Podľa odborníkov nie je priemerný človek schopný vzpriamene sedieť bez toho, aby po troch minútach nezmenil polohu v kresle do uvoľnenej pozície. Často však sedíme v neprirodzenej polohe, čo kladie neadekvátne nároky na stavce, väzivá, kĺby a svaly.

Svaly ochabujú, skracujú sa a po čase sa k únave a zníženej výkonnosti môžu pridružiť aj obehové problémy. Dlhé sedenie potom môže viesť nielen k opuchnutým členkom, kŕčovým žilám a hlbokej žilovej trombóze, ale tiež k ťažkostiam so srdcom.

Okrem pomalšieho spaľovania kalórií v porovnaní so státím trpia aj pľúca. Kým pri pohybe sa rozšíria a naplnia väčším množstvom kyslíka, pri sedení sú stlačené a nepracujú naplno. Jedným z dôsledkov je slabšie okysličenie mozgu – spomaľujú sa mozgové funkcie a v tele sa tiež tvorí menej endorfínov, hormónov dobrej nálady.

Okrem pľúc a mozgu ochromuje dlhé sedenie aj pankreas, ktorý sa stáva menej pružným pri tvorbe inzulínu. Na rozklad glukózy musí produkovať viac inzulínu, čo postupne vedie ku vzniku cukrovky.

Neprekvapuje, že pri sedení lenivejú aj naše črevá. Každodenné sedenie v kombinácii s nedostatkom pohybu môže spôsobiť zápchu, hemoroidy, alebo nepríjemné nadúvanie či pálenie záhy.

Bez pohybu riskujete

Aby ste svoj organizmus nečinnosťou neuvrhli do choroby, musíte pravidelne cvičiť. Po každých 30 minútach by ste sedenie mali aspoň na 5 minút prerušiť a poprechádzať sa. Okrem toho by ste mali pravidelne cvičiť, aspoň dvakrát týždenne. Zaradiť šport do životného štýlu je nevyhnutnosťou. Jedným z riešení tiež môže byť špeciálny stôl na státie alebo podložka na stôl, ktorá vám umožní počas práce na počítači stáť.

Fotogaléria


Tagy:
orgány sedenie

2018-12-13 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia