Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čo sa stane, ak posunieme večeru o niekoľko hodín? Dôsledky, o ktorých ste netušili!

Máte pravidelný režim jedenia a zrazu nestíhate? Jete v noci? Pozrite sa, čo to spraví s vaším organizmom.
Máte pravidelný režim jedenia a zrazu nestíhate? Jete v noci? Pozrite sa, čo to spraví s vaším organizmom. (Zdroj: thinkstock.com)

Tiež vám zvykli hovorievať, že pred spaním sa neje, pretože budete mať nočné mory? Zakladá sa táto povera na skutočnosti a čo nám hrozí, ak sa tomu nevyvarujeme?

To, že sa pred spaním najete, však nutne nemusí znamenať iba zlý spánok. Odrazí sa to aj na hmotnosti, ktorú mnohí z nás pred letom chcú upraviť.

Priberemie aj vtedy, ak sa snažíme zdravo stravovať, no večeru sa nám nepodarí zjesť v plánovanom čase ale tesne pred spánkom.

Experti na výživu skúmali spojenie medzi spánkom a priberaním, venovali sa tomu stovky štúdií a experimentov. Záver zatiaľ znie nasledovne – vaše telo vie, kedy má byť bdelé a kedy dostáva jedlo, takže vie, že ak spíte, nepríjímate potravu. Preto ho zmena zabehnutých rutín môže ovplyvniť a spôsobiť mu nemalé problémy.

„Enzýmy zapojené do oxidácie mastných kyselín sú cirkadianne. Vedia, kedy by mali metabolizovať glukózu,“ povedala Kristin Eckel – Mahan z University of Texas Health Science Center.

Cirkadianný sa v biologických procesoch používa ako termín denný, týkajúci sa zmien fyziologických funkcií s približnou dennou periódou.

Takže ak sa nečakane najete o pár hodín neskôr ako zvyčajne a za bežných okolností by ste už v tom čase spali, orgány vstupujúce do metabolizácie jedla sú zmätené, nepripravené na to, že by mali niečo spracovávať či prijímať živiny. Takže spracovanie potravy je neefektívne, spôsobuje problém s hladinou inzulínu a cukor v krvi lieta zhora nadol.

Ukazuje sa, že ľudia, ktorí jedia neskôr, ľudia, ktorí robia nočné smeny mávajú oproti tým, ktorí majú pravidelný príjem jedla (podľa určitého harmonogramu) vyšší obvod pásu, vyššie BMI.

Ako to zlepšiť?

V prvom rade bude dobré, ak si naplánujeme svoj deň tak, aby telo dostalo potravu vtedy, keď je to potrebné. Naplánovanie si spánku a večere pred ním síce môže znieť náročne, ak však nemáme tendenciu chodiť spať neskoro večer a spať málo hodín, postupne sa tomu dokážete prispôsobiť.

Podľa Caroline Cederquist, lekárky zameriavajúcej sa výživu a metabolizmus, by sme si medzi spánkom a večerou mali držať minimálne dvojhodinový odstup.

Nastanú však dni, kedy si jednoducho pravidelný rytmus nevieme udržať. Víkendy či dovolenkové dni nás nútia meniť zabehané načasovania. Takže ak už idete do postele neskoršie a chcete sa predtým najesť, zvoľte skôr ľahšie jedlá.

 

Ako jedlo neskoro večer ovplyvní naše trávenie?

Po tom, ako sa jedlo dostane do žalúdka, kyselina v ňom ho začne rozkladať. Horná časť žalúdka je lemovaná zvieračom, ktorý zabraňuje jedlu dostať sa späť do pažeráka. Ak však čiastočne natrávené jedlo máte už v žalúdku a ľahnete si, môže sa stať, že jedlo vystúpi späť do pažeráka.

Aby sa jedlo poriadne strávilo, potrebuje žalúdok natráviť poriadne množstvo kyseliny. Ak sa natrávené jedlo dostane späť do pažeráka, vznikne takzvané pálenie záhy. Teda žalúdočný obsah zmiešaný s kyselinou sa dostane niekam, kde sa kyselina netvorí a podráždi prostredie, ktoré mu nie je prirodzené. Pálčivá bolesť na hrudi a nepríjemná chuť v ústach – zrejme to nemusíme farbisto opisovať, každý sme to už zažili.

Poliežiačky a najedení – to nie je zrovna tá najpríjemnejšia poloha a ani to nie je pre naše zdravie dobré. Vedie to napríklad k Barretovovmu pažeráku. Vzniká dlhodobým dráždením pažeráka pri refluxe, plus ak pacient pije alkohol alebo fajčí, epitel v pažeráku sa mení a dochádza k metaplázii. Pri tomto ochorení je zvýšené riziko prechodu do invazívneho adenokarcinómu. 

Čítajte tiež: Koniec intímnym chvíľam kvôli tejto banalite: Skutočná pravda, prečo muži zaspia po sexe!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9