Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čo urobia tučné jedlá s naším telom? Už po piatich dňoch dôjde k týmto zmenám!

junk food
junk food (Zdroj: thinkstock.com)

Sladké pečivo na raňajky, hamburger na obed a na večeru hranolčeky zakončené zemiakovými lupienkami. Nezdravá strava vám chutí, prečo by ste si ju mali odopierať, keď ju nejedávate 7-krát do týždňa? Pozor, aj keď ste zatiaľ viditeľne nepribrali, vo vašom tele sa začali diať nepríjemné zmeny!

Prišiel víkend a s ním aj oddych od kolotoča pracovných povinností. Viac zábavy, priateľov, voľnosti a tým aj mastných a sladkých jedál. Upustíme od zdravého stravovania a užijeme si dni, kedy nie je zakázané takmer nič. Poviete si, že nejde o nič vážne, však potom sa vrátite k svojmu zdravému stravovaniu..Treba však dávať pozor na počet dní, počas ktorých si doprajete vysokokalorické jedlá! Podľa novej štúdie z Virginia Tech, už 5 dní konzumácie tučných jedál môže zmeniť spôsob, akým svaly v tele spracovávajú živiny.

Čo spôsobujú v organizme?

Odborníci podrobili výskumu 12 študentov z vysokej školy, ktorí mali naordinovanú stravu s vysokým obsahom tuku, vrátane klobások, sušienok, syru a potravín s vysokým obsahom masla. Ako sa uvádza na yahoo.com, merali im metabolické odozvy v kostrových svaloch na začiatku štúdie nalačno, a potom po piatich dňoch.

Celkový kalorický príjem u študentov zostal rovnaký, ako aj ručička na váhe sa neposunula smerom nahor. Na druhej strane, len po 5 dňoch na tučných jedlách bola schopnosť svalov oxidovať glukózu narušená!


Odveký pomocník zdravých očí: Mrkva už nie je najlepšia, pozrite sa čo ju nahradí!


Pri konzumácii jedál hladina glukózy v organizme stúpa. Sval glukózu premení na energiu, ktorá je potom použitá v neskoršej dobe. Vzhľadom k tomu, že telesnú hmotnosť tvorí 30 percent svalov a sval je "významným hráčom" v metabolizme glukózy, zmeny v normálnom metabolizme môžu viesť k zdravotným stavom, ako je diabetes.

Nepriaznivé účinky v krátkom čase

Podľa vedúceho autora štúdie a docenta ľudskej výživy, potravín a cvičenia na Virginia Tech College of Agriculture and Life Sciences Matta Hulvera, tieto zistenia nadväzujú na predchádzajúce výskumy. Avšak, táto štúdia je jedinou, ktorá preukázala, že tieto zmeny nastali v ľudskom tele v krátkom časovom období.

Americká strava sa obvykle skladá z 30 percent tuku. Účastníci štúdie boli na strave, ktorá obsahovala až 55 percent tuku a 25 percent nasýtených tukov. Odborník upozorňuje, že každý by mal vedieť, ako rýchlo môžu zlé stravovacie rozhodnutia ovplyvniť ľudské telo. A to je len ďalší dôvod, prečo dať prednosť vyváženej strave a obmedziť tuky na 25 až 30 percent.

Aj keď nevidíte účinky nezdravej stravy zatiaľ na svojej postave a ani na váhe, to ešte neznamená, že sa nič nedeje vo vašom vnútri. Tento výskum len potvrdil, čo robí nezdravá strava s naším telom už po piatich dňoch!

Čítajte tiež: Jete na raňajky stále to isté? Prekvapivý fakt o tom, či je to správne!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9