Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zotavte sa z chrípky rýchlejšie: Ako sa vhodne stravovať?

Doprajte si počas chrípky ovocie, z choroby sa zotavíte rýchlejšie.
Doprajte si počas chrípky ovocie, z choroby sa zotavíte rýchlejšie.

Keď trpíte chrípkou, ktorá je sprevádzaná bolesťami hlavy, svalov, zimnice a vysokou horúčkou, to posledné, na čo pomyslíte, je jedenie. Vtedy vám najmenej chutí, no ak sa chcete z chrípky čo najskôr vyliečiť, budete sa musieť prekonať. Váš oslabený organizmus sa totiž rýchlejšie zotaví, ak sa budete vhodne stravovať.

Správny jedálniček by mal doplniť látky, ktoré pri boji s vírusom spotrebovávate a pritom by nemal preťažovať metabolizmus. Pri chrípke by ste teda mali konzumovať ľahko stráviteľné potraviny.

Základom je ovocie a zelenina

Samozrejmosťou pri chrípke by mali byť zelenina a ovocie, ktoré je najlepšie konzumovať čerstvé, tepelne neupravované, aby ste z nich vyťažili čo najviac vitamínov. Uprednostnite hlavne jahody, červenú papriku, pomaranč a brokolicu - sú bohaté na vitamín C, ktorý posilňuje imunitu. Ideálne sú aj zeleninové šaláty, ktoré si môžete dať s jogurtovou zálievkou, ktorá vám doplní probiotické baktérie, dôležité pre správne trávenie.

Minerály doplníte vývarmi

V prvom rade sú vhodné mäsové a zeleninové vývary, ktorými si doplníte potrebné živiny, dodáte telu tekutiny, minerály a soli, ktoré odchádzajú pri potení. Dajte si slepačí vývar, ktorý je bohatý na L-karnosín, ktorý posilňuje imunitu a pomáha organizmu bojovať s rannými fázami chrípkových ochorení.

Mäso je povolené

Počas chrípky si môžete dopriať aj mäso. Doporučuje sa hovädzie - pečené, varené alebo dusené.Vyprážané mäso radšej vynechajte, je totiž horšie stráviteľné.

Osvedčenými liekmi je cesnak, cibuľa a med

Proti chrípke je výborný cesnak a cibuľa, ktoré majú antibakteriálne účinky. Aj keď je chrípka vírusovým ochorením, často sa k nej pridáva bakteriálna infekcia. Proti nej môže pomôcť cesnak, ktorý má silné protibakteriálne a protiparazitické pôsobenie. Stačí konzumovať jeden strúčik cesnaku každý deň. Cibula má tiež antibakteriálne účinky a navyše uľahčuje vykašliavanie.

Vynikajúcim pomocníkom proti ochoreniu je med, ktorý obsahuje tzv. inhibíny, ktoré majú protibakteriálne pôsobenie a obsahujú celú radu minerálnych látok a stopových prvkov. Inhibíny sú látky, mimoriadne liečivé, majú účinky podobné antibiotikám.

Zotavíte sa aj čajom z anýzu

Na chrípku sa doporučuje aj anýz, čo je rastlina, ktorá sa používa predovšetkým ako korenie do perníčkov a ďalšieho pečiva. Podľa výskumu obsahuje látku, ktorá hubí vírus chrípky. Aby toho nebolo málo, podporuje vykašliavanie. Pravidelné pitie čaju z anýzu dokáže zaútočiť s vírusom a spoľahlivo zmierni príznaky chrípky.

Čo a ako piť pri chrípke?

Aj počas ochorenia je dôležitý pravidelný pitný režim, aspoň 2 litre tekutín denne. Výborné sú vlažné tekutiny, ktoré pri horúčke pomáhajú ochladzovať organizmus. Nie je však zdravé, ak naraz vypijete pol litra vody. Zaťažíte si tým obličky, preto je vhodnejšie doplňovať tekutiny po malých dávkach.

Najlepšou pre váš chorý organizmus je čistá voda a občas aj minerálne vody, ktoré vás zásobia minerálnymi látkami a pomáhajú doplniť soli, ktoré vypotíte počas choroby.  Dobre urobíte, ak si dáte aj bylinkové čaje, ale nepreháňajte to. Vo vyšších dávkach môžu mať, podobne ako lieky, nežiadúce účinky.

Proti chrípke a nachladnutí dobre zaberá zázvorový čaj, ktorý si pripravíte zo zázvorového koreňa. Ten obsahuje látky s antibakterálnymi a protizápalovými účinkami. Zázvor postrúhajte a zalejte vriacou vodou. Podľa chuti ho môžete ochutiť medom a citrónom.

Výborné sú ovocné džúsy a šťavy z čerstvého ovocia. Nielenže vám pomôžu doplniť tekutiny, ale sú bohatým zdrojom vitamínov, hlavne vitamínu C, ktorý pomáha podporiť imunitný systém. Vyhnite sa grapefruitovej šťave - obsahuje enzým, vďaka ktorému dochádza k zvýšenému vstrebávaniu niektorých liekov a zvýšeniu ich nežiadúcich účinkov.

Čomu sa vyhnúť?

Akonáhle sa chorému vráti chuť do jedla, obvykle podľahne takmer všetkému, vrátane sladkostí či mastných jedál. A to je jedna z najväčších chýb. Veľa potravín totiž spomaľuje zotavenie z choroby, keďže neposkytnú potrebnú výživu pre zdravie.

Medzi takéto potraviny, ktoré spomaľujú zotavenie z chrípky, patria:

  • Sladidlá (cukor).
  • Alkohol a káva  - Spôsobujú dehydratáciu.
  • Vyprážané alebo príliš korenené jedlá - Počas choroby môžu spôsobiť ešte väčšiu nevoľnosť.
  • Syr, mlieko, maslo a iné mliečne výrobky - Môžu vytvoriť hlien v nose a v krku, čo je doslova živnou pôdou pre vírusy.
  • Soľ - Dehydratuje telo.

Je ťažké pomyslieť pri chorobe na jedlo, keď nás trápia bolesti. Ak vám na zdraví záleží a chcete byť čo najskôr fit, prekonajte sa a doplňte telo vitamínmi a minerálmi prostredníctvom stravy, o ktoré ste prišli pri boji s vírusom.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9