Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najlepšie spôsoby, ako zastaviť KŔČE v nohách: Táto BYLINKA si poradí s častým problémom!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Svalové kŕče môžu byť extrémne bolestivé. Nastávajú vtedy, keď sa nervy v tele podráždia a dôjde k nepretržitej kontrakcii svalu. Ako ich rýchlo zmierniť?

Dostať kŕč nie je nič príjemné. Hlavne vtedy, keď trvá pridlho a postihnuté miesto bolí. Tento problém je bežný a pravidelne postihuje každého druhého človeka nad 60 rokov, píše sa na steptohealth.com. Mimovoľná kontrakcia môže trvať niekoľko sekúnd alebo dokonca minút. Svalové kŕče môžu postihnúť akýkoľvek sval v tele. Najčastejšie to však sú oblasti lýtok, stehien, rúk a nôh.

Ak ide o chronický problém, deje sa to z dôvodov:

  • nedostatok minerálov, najmä draslíka, horčíka, železa, vápnika a vitamínu E
  • nadmerná strata tekutín
  • choroby ako artritída, artérioskleróza alebo fibromyalgia
  • užitie diuretického lieku

Ak sú kŕče sporadické, je to zvyčajne spôsobené ignoráciou strečingu pred a po cvičení, zlým pohybom či vystavením sa nízkym teplotám.

Spôsoby boja proti svalovým kŕčom:

Strečing

Svalové kŕče sú spôsobené kontrakciou tkaniva. Prvým krokom je pokúsiť sa ho natiahnuť. Ak je kŕč napríklad v lýtku, pomaly sa snažte uvoľniť sval. Ohnite koleno a priblížte pätu čo najbližšie k stehnu, no zároveň majte nohu uvoľnenú. Keď je kŕč v prstoch na nohách, chyťte ich rukou a pokúste sa natiahnuť každý jednotlivo.

Najlepšie spôsoby, ako zastaviť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Olejová masáž

Na masáž použite trochu rastlinného oleja. Môže byť olivový, slnečnicový, sezamový, kokosový alebo mandľový. Odborníci odporúčajú vyvíjať pevný tlak, masírovať v opačnom smere bolesti a vždy pracovať smerom nahor. Najdôležitejšie však je vytvoriť lokálne teplo.

Tepelná podložka

Ďalším spôsobom ako rýchlo aplikovať teplo na oblasť, ktorú postihol kŕč, je použiť tepelnú podložku. Kým sa zahreje, naťahujte sval, potom ju priložte na boľavé miesto a opäť natiahnite. Niektorí nedajú dopustiť na termofor.

Extrakt z rozmarínu

Extrakt z rozmarínu je prostriedok, ktorý sa bežne používa na bezolejovú masáž. Má rýchlo pôsobiace protizápalové a obehové vlastnosti. Môžete si ho vyrobiť aj sami. Nepotrebujete k tomu veľa. Pripravte si sklenenú nádobu s pevným uzáverom. Naplňte ju vetvičkami rozmarínu, podľa možnosti čerstvo natrhaného, potom do nádoby pridajte 96% alkohol. Pevne ju uzavrite a nechajte 15 dní odstáť na chladnom a tmavom mieste. Po tomto čase tekutinu sceďte a skladujte v tesne uzavretej nádobe z tmavého skla. Výsledná zmes sa môže použiť na boj proti svalovým kŕčom.

Najlepšie spôsoby, ako zastaviť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako zabrániť svalovým kŕčom?

Odborníci odporúčajú strečing, pravidelný pohyb aj zmenu stravovania, aby ste predišli nepríjemným kŕčom. Prvým krokom je konzumácia potravín, ktoré sú bohaté na horčík a draslík. Tieto minerály nájdete v ovocí a zelenine, ako sú paradajky a banány. Mali by ste tiež jesť viac šalátov, orechy a naklíčené semienka, ktoré vám dodajú všetko potrebné.

Ak kŕče stále pretrvávajú, môžete do jedálnička zaradiť aj doplnok horčíka. Keď ich dostanete do stehien či lýtok, je dobré každý deň aplikovať studenú vodu na postihnuté miesto, zmierni to bolesti. Pomáha aj tinktúra z kaliny.

Viac o téme: ZdravieKŕčePrevenciaSvalové kŕče
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9