Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PREJEDZTE sa k hustým a lesklým vlasom: Tieto POTRAVINY majú na vašu hrivu priam MAGICKÝ vplyv

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nakŕmte svoju korunu krásu výživnými látkami, ktoré budú pre ňu doslova balzamom! Niet pochýb, že ak si na tom dáte záležať, sladko sa vám odmení. V podobe krásnych, hustých, lesklých vlasov, plných života.

Podľa odborníkov je počet folikulov a hrúbka vlasov z väčšej časti určená genetikou. Tá sa však nedá ovplyvniť. Dobrou správou ale je, že existuje spôsob, ako sa čo najviac priblížiť k dokonalej hrive. Stačí, keď začnete jesť správnu stravu.

„Omega-3 mastné kyseliny sú jednou z najdôležitejších živín pre zdravie vlasov,“ konštatovala dermatologička Shani Francisová.

Podľa výskumu v časopise Journal of Cosmetic Dermatology z januára 2015 sa ukázalo, že tieto látky znižujú vypadávanie vlasov a zlepšujú ich štruktúru. Rastu prospievajú aj bielkoviny, železo, vláknina, vitamíny A, B, C, D a E a zinok. Ktoré potraviny sú podľa livestrong.com ich najlepším zdrojom?

1. Ryby

Ryby ako losos, sardinky, makrela, pstruh, sleď a úhor sú skvelými zdrojmi bielkovín a esenciálnych mastných kyselín omega-3 a omega-6. O nich je známe, že znižujú vypadávanie vlasov a zlepšujú ich štruktúru a hrúbku.

2. Semienka

Semená sú zdrojom omega-3 tukov, bielkovín, zinku, biotínu a vitamínu E. Ide o živiny, dôležité pre zdravie vlasov. Majú tiež vysoký obsah antioxidantov, ktoré pozitívne vplývajú na ich rast. Oxidačný stres spôsobuje poškodenie kožných buniek na pokožke hlavy a následné vypadávanie.

PREJEDZTE sa k hustým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  • Ľanové semienko je výborným zdrojom omega-3, antioxidantov a vitamínu E.
  • Tekvicové semienka obsahujú zinok, ktorý zabraňuje vypadávaniu vlasov.
  • Slnečnicové semienka sú jedným z najlepších zdrojov vitamínu E a vysoký obsah omega-3 tukov zase podporuje ich hustotu.

3. Oranžová zelenina

„Husté vlasy si vyžadujú zdravú pokožku hlavy, aby mohli dobre rásť,“ tvrdí dermatologička Francisová.

Oranžová zelenina ako mrkva a sladké zemiaky obsahujú betakarotén, farbivo na výrobu vitamínu A. Ten pomáha pokožke hlavy produkovať kožný maz a podporuje zdravý rast vlasov.

4. Avokádo

Avokádo nie je len vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín a vitamínu E, ktoré podporujú rast vlasov, obsahuje tiež 2 až 6 mikrogramov biotínu. Keď je ho v tele nedostatok, začnú vypadávať.

5. Tmavo-zelená zelenina

Brokolica, kel, špenát a mangold sú skvelým zdrojom vitamínu A a železa. Vitamín A je nevyhnutný pre produkciu prírodných olejov, ktoré dodávajú vlasom lesk a pružnosť. Tmavozelená zelenina tiež poskytuje železo a vápnik, ktoré sú nevyhnutné pre zdravú korunu krásy.

6. Vajíčka

Pokiaľ ide o zdravé vlasy, v poslednej dobe sa veľa hovorí o biotíne, živine, ktorá sa nachádza vo vaječných žĺtkoch. Ten dáva vlasom silu a vďaka nemu aj rýchlejšie rastú.

7. Strukoviny

Keďže sa vlasové folikuly skladajú z bielkovín, príjem väčšieho množstva je skvelý spôsob, ako podporiť rast vlasov. Zaraďte do svojho jedálnička fazuľu, tá totiž okrem proteínu obsahuje aj ďalšie živiny podporujúce korunu krásy, ako je železo, zinok a vitamíny B.

PREJEDZTE sa k hustým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

8. Orechy

Orechy sú vynikajúcim zdrojom esenciálnych mastných kyselín. Väčšina z nich - najmä para orechy, kešu, mandle a vlašské orechy poskytujú minerály ako selén a zinok, ktoré podporujú zdravý vývoj tkanív, najmä na pokožke hlavy.

„Vlašské orechy sú obzvlášť skvelé, pretože majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín,“ tvrdí dermatologička.

9. Celé zrná

Obilniny - celozrnná pšenica, jačmeň, ovos, quinoa, proso a špalda, poskytujú zdravú dávku vlákniny a vitamínov B, ako aj železa, zinku a oxidu kremičitého. Oxid kremičitý, ktorý sa nachádza v mnohých celých zrnách sa nazýva minerál krásy, ktorý posilňuje vlasy a zabraňuje ich vypadávaniu.

10. Ustrice a mäkkýše

Keď začnete jesť viac ustríc a mäkkýšov, dodáte telu živiny, ktoré podporujú husté a zdravé vlasy. Ustrice sú bohatým prírodným zdrojom zinku a väčšina mäkkýšov je tiež vynikajúcim zdrojom selénu, železa a bielkovín, ktoré sú dôležité pre krásnu korunu krásy.

11. Mliečne výrobky

Mliečne výrobky ponúkajú veľa nevyhnutných živín potrebných na podporu rastu a hrúbky vlasov, vrátane bielkovín, omega-3 mastných kyselín a vápnika. Práve jeho nedostatok súvisí s vypadávaním vlasov, najmä u ľudí po menopauze.

Viac o téme: PotravinyZdravieVlasy Živiny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9