Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

TREND posledných rokov pod LUPOU: Milovníci členkových TOPÁNOK by mali vedieť o TOMTO

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

Sú skvelým riešením do chladnejších dní. Obzvlášť, ak ste milovníkmi tenisiek a nechcete sa ich vzdať ani v zime. Nie za každých okolností je však dobré sa na ne spoľahnúť.

Členkové topánky boli pôvodne navrhnuté na ochranu a podporu členku. Keď sa členok vyvrtne, prichádzajú minúty plné bolestí, oslabenia, pričom môžu viesť k pretrvávajúcim problémom s členkom. Pozor by si mali dávať hlavne tí, ktorí to už zažili. U nich je totiž väčšia pravdepodobnosť, že si členok znova vyvrtnú. 

Kľúčová je prevencia, ako sa uvádza na sciencealert.com. V snahe znížiť riziko vyvrtnutia mnoho ľudí hľadá topánky s vysokým členkom, kde časť okolo boku topánky siaha vyššie k členku. Myslia si, že tým znížia riziko. Čo však na to hovoria výskumníci? 

Nie vždy pomôžu

Na túto tému existuje množstvo výskumov, no odhalenie pravdy komplikuje nesúlad medzi štúdiami. Výskumníci môžu mať rôzne spôsoby skúmania problému, merania úspešnosti topánok alebo dokonca rôzne spôsoby definovania členkovej topánky. Napríklad bol zaznamenaný rozdiel vo výške časti topánok, ktorá siaha po členky. V rôznych štúdiách sa pohybovala od 4,3 do 8,5 cm. Súčasná výskumná literatúra však naznačuje, že ochrana členkov poskytovaná týmito topánkami nemusí stačiť na výrazné zníženie rizika vyvrtnutia pri športovaní.

Hoci sa zvyčajne tento dizajn spájal so znížením športového výkonu, u niektorých ľudí zvyšuje riziko vyvrtnutia členku. Jeden výskum podporuje myšlienku, že tieto topánky poskytujú dobrú stabilitu. Týka sa to však situácie, keď osoba stojí vzpriamene a členok má chránený.

TREND posledných rokov pod
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Keď sa začne hýbať, je to už inak. V tomto prípade sa hlásia o slovo iné výskumy, ktoré naznačujú, že topánky s vysokými členkami môžu zvýšiť riziko vyvrtnutia členku pri niektorých činnostiach. Menia totiž spôsob, akým používame svaly na členkoch a nohách. Konkrétne svaly na vonkajšej strane dolnej časti nohy môžu reagovať oneskorene a nefungujú tak dobre, aby spevnili členok pri nosení členkových topánok v porovnaní s tými nízkymi. Na zníženie rizika vyvrtnutia členku je dôležité, aby svaly na oboch stranách nôh spolupracovali súčasne.

Oneskorená a slabšia aktivácia svalov na vonkajšej strane dolnej časti nohy je väčšia u ľudí s chronickou nestabilitou členku. Členkové topánky preto nemusia byť najlepšou voľbou pre každého, kto už niekedy mal vyvrtnutý členok. Taktiež existujú dôkazy, že môžu brániť športovému výkonu. Na druhej strane, vonkajšie podpery, ako sú rôzne výstuhy, môžu byť účinné pre členky. No je najlepšie, keď sa používajú v kombinácii s preventívnymi cvičeniami. 

Dôležitá je správna obuv

Rozhodujúce pri výbere obuvi je dobrý strih a funkčnosť. Obuv by mala zodpovedať dĺžke a šírke chodidla. Chodidlo by však malo mať dostatok priestoru, aby vás pri státí nič netlačilo. Napriek tomu približne 70 percent ľudí nosí topánky, ktoré nie sú primerane prispôsobené ich nohe. Ženy a dievčatá majú častejšie príliš úzke topánky a starší muži zase nosia príliš dlhú obuv. Zle padnúce topánky však môžu zvýšiť počet pádov, vyvolať vyššiu mieru osteoartritídy a brániť prirodzenej funkcii nôh u dospelých a detí. Uistite sa, že máte správnu obuv, ktorá spĺňa určitý účel. Forma musí zodpovedať funkcii.

Nosenie dobre padnúcich členkových tenisiek počas aktivít v stoji je opodstatnené. Nízke tenisky však môžu byť vhodnejšie zase pri športových aktivitách, ktoré si vyžadujú časté skákanie, náhle zmeny smeru alebo pre ľudí s anamnézou vyvrtnutia členkov.

Viac o téme: ZdravieTeniskyTopánkyPrevenciaČlenokČlenkové tenisky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9