4 MENEJ známe PRÍZNAKY, že ste zjedli príliš veľa SLANÝCH jedál: Keď sa telo VZBÚRI

Zdroj: gettyimages.com
2023-05-31 13:00:00

Hovorí sa, že soľ je nad zlato. V skutočnosti to však neplatí zakaždým. Niekedy môže narobiť viac škôd ako úžitku, obzvlášť, ak to preženiete s jej množstvom. Vtedy dá o sebe vedieť, nie práve najpríjemnejším spôsobom.

Máte nutkanie dať si pohár vody krátko po tom, čo ste zjedli balíček zemiakových lupienkov, misku pukancov alebo hrsť arašidov? Jasné znamenie, že vaše telo prijalo slané občerstvenie. Nič neobvyklé. Ako uvádza odborníčka na výživu Pippa Hillová, soľ je obvykle ingredienciou, ktorá dotvára chuť jedla. 

Kuchynská soľ, známa ako chlorid sodný, obsahuje okolo 40 percent sodíka – jednu zo základných živín, píše sa na dailymail.co.uk. Jej malé množstvo pomáha svalovej kontrakcii, relaxácii a udržuje rovnováhu vody a minerálov. Nedostatok soli môže viesť k svalovým kŕčom, nevoľnosti, únave a závratom. Konzumácia nad 6 gramov denne, čo predstavuje jednu čajovú lyžičku, môže však byť škodlivá pre zdravie.

Vysoký príjem soli narušuje prirodzenú rovnováhu sodíka v tele,“ uvádza Olivia Burleyová, odborníčka na výživu a dodáva, že to môže viesť k vysokému krvnému tlaku.

Hypertenzia je stav, kedy je krvný tlak zvýšený, čo môže zvýšiť riziko srdcových a obehových ochorení. Medzi potraviny s vysokým obsahom soli patria polievky, údeniny, konzervované ryby, solené orechy, mrazené potraviny či hydina. Treba pamätať na to, že ani dostatočné množstvo vody na uhasenie smädu nemusí znížiť účinky veľkého množstva soli.

Príznaky, že ste zjedli príliš veľa soli:

Bolesti hlavy

Dehydratácia spôsobená nadmerným príjmom soli môže viesť k silným bolestiam hlavy.

„Ide o silné bolesti, ktoré spôsobujú pulzujúci pocit kvôli rozšíreným krvným cievam,“ upozorňuje Pippa Hillová.

Zvyknú sa objaviť hodinu alebo dve po tom, či ste jedli, keďže hladina sodíka stúpa v tele. Môžu nastať taktiež vtedy, ak trpíte vysokým krvným tlakom či chronickými bolesťami hlavy. Riešením je rehydratácia. Keďže vaše hladiny vody sú nevyrovnané, pitím väčšieho množstva tekutín ste schopní minimalizovať a zbaviť sa bolesti hlavy.

Opuchnutie rúk a nôh

Problém známy ako edém, opuch prstov, chodidiel alebo členkov môže byť oneskorenou reakciou na prudký nárast sodíka. Opuch sa rovnako objavuje aj po dlhom sedení.

„Keď sa skonzumuje príliš veľa soli, telo zadrží nadbytočný sodík a zvýši množstvo tekutiny mimo buniek,“ vysvetľuje Burleyová. "To spôsobuje, že obličky majú zníženú funkciu, odstraňujú menej vody, a preto zvyšujú krvný tlak."

Vysoký krvný tlak

„Soľ je hlavným dôvodom vysokého krvného tlaku. Už v priebehu 30 minút sa objaví telesná reakcia na krvné cievy po tom, čo skonzumujete veľa sodíka,“ varuje Hillová.

Ak sa hypertenzia nelieči, môže spôsobiť vážne problémy ako infarkt či mŕtvicu.

„Ak po konzumácii slanej stravy pociťujete rozmazané videnie, bolesť na hrudníku, ako je zvieranie, búšenie srdca, dýchavičnosť alebo náhle krvácanie z nosa, môže to znamenať, že máte zvýšený krvný tlak,“ radí Hillová.

Hypertenzia však často nemáva žiadne príznaky, takže jediný spôsob, ako ho odhaliť, je tlakomer alebo návšteva lekára. 

Časté močenie

Nadmerný pocit smädu je reakciou na konzumáciou slaných jedál, čo prirodzene vedie k zvýšeniu spotreby tekutín. Niet divu, že potom budete chodiť často na záchod. Vyslaním signálu, že musíte veľa piť, sa telo snaží odstrániť prebytočnú soľ. Časté močenie však môže byť príznakom aj iných stavov, napr. polyúria. Najlepšie je preto vyhľadať lekára. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie soľ prevencia príznaky sodík

2023-05-31 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/sh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia