Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Toto UPOZORNÍ na POKAZENÚ potravinu: NAJRÝCHLEJŠIE spôsoby, ktoré odhalia ZLÉ vajíčko!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dátum exspirácie nie je jediným znakom, podľa ktorého zistíte, či si vajíčka ponechať v chladničke alebo, či ich miesto je v koši. Ako ešte zistiť, či sa dajú jesť?

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) môže konzumácia pokazeného jedla zvýšiť riziko alimentárnych chorôb, ako sa uvádza na eatthis.com. Salmonela sa týka najmä vajec, preto odborníci upozorňujú hlavne na ich konzumáciu v surovom stave, napr. v ceste na prípravu koláčov, ktoré zvyknú mnohí ochutnávať. 

Existuje niekoľko spôsobov, ako zistiť, či je vajíčko pokazené. Nasledujúce metódy odporúčajú šéfkuchári a veľké organizácie ako Americké ministerstvo poľnohospodárstva (USDA) a Správa potravív a liečiv (FDA). Odporúčajú sa techniky kombinovať a nespoliehať sa len na jednu, keďže vďaka tomu budete mať najpresnejší výsledok. 

V prvom rade je dôležité všímať si trvanlivosť. V porovnaní s ostatnými zdrojmi bielkovín, ako je mäso a mlieko, majú vajcia oveľa dlhšiu trvanlivosť. Chladené surové vajíčka v škrupine by mali vydržať tri až päť týždňov. Ak uvaríte vajíčko natvrdo, malo by to byť asi týždeň. V prípade surových vaječných bielok alebo žĺtkov bez škrupiny, vydržia v priemere dva až štyri dni.

Ako zistiť, či je vajíčko zlé?

Skúška vo vode

Ide o jednu z najpopulárnejších a bežne odporúčaných metód. Prezradí, či je vajíčko dobré, alebo, či by už malo poputovať do koša. Podľa šéfkuchára Georga Zappasa treba misku naplniť vodou a umiestniť do nej vajíčko.

Toto UPOZORNÍ na POKAZENÚ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Čerstvé vajíčka klesnú na dno, zatiaľ čo staršie budú plávať," vysvetľuje odborník. "Je to spôsobené rastúcou veľkosťou vzduchovej bunky vo vnútri vajíčka, ako starne."

USDA však hovorí, že aj keď je vajíčko, ktoré pláva, staršie, nemusí to nevyhnutne znamenať, že je pokazené. Ak vajce rozbijete a pocítite čudný zápach, v tom prípade ide o známku toho, že už nie je vhodné na konzumáciu.

Čuchový a zrakový test

Najľahšia technika. Stačí sa poľahnúť na svoj čuch, ktorý ukáže, v akom stave je vajíčko. 

"Čerstvé vajcia by nemali zapáchať," objasňuje Zappas. "Ak vajce zapácha, vyhoďte ho."

Aj zrak prezradí, či sa vajíčko pokazilo. 

"Rozbite ho na rovnom povrchu," radí Zappas. "Žĺtok čerstvého vajíčka bude svetlý a guľatý a bielok sa po rozbití veľmi nerozšíri."

USDA tiež hovorí, že akékoľvek ružové alebo dúhové sfarbenie vo vajíčku po rozbití škrupiny môže naznačovať rast baktérií. Všímajte si tiež, či nie sú pred rozbitím na škrupine nejaké praskliny alebo slizkú konzistenciu. 

Toto UPOZORNÍ na POKAZENÚ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kontola uvareného vajíčka

Ak ste po uvarení vajíčka stále neistí, sledujte nasledujúce znaky. 

Po uvarení si všímajte zápach a jeho textúru,“ hovorí šéfkuchárka Amna Muqeemová. "Zlé vajce by zapáchalo zvláštne a textúra by bola slizká alebo kriedová."

Dátum exspirácie ako signál

Je ľahké pomýliť si dátum spotreby s dátumom predaja na obaloch od vajec, najmä, ak ste nervózni a bojíte sa, či sú bezpečné na konzumáciu. Podľa USDA dátum „minimálnej trvanlivosti“ na kartóne vajec znamená, že ak ich použijete v tomto časovom období, budú v najlepšej kvalite a chuti. V prípade, že už majú po dátume, no zápach necítite ani žiadne vizuálne známky pokazenia ste nespozorovali, môžete byť bez obáv. 

Dátum exspirácie je veľmi podobný. Neoznačuje však bezpečnostné okienko, ale znamená, že kartón by sa nemal predávať po 30 dňoch od zabalenia vajíčok. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVajciaPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9