Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zo ZÁKULISIA kráľovskej rodiny: Denné NÁVYKY Charlesa III., ktoré ho udržujú FIT

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

Nemáte kráľovskú starostlivosť, osobných kuchárov, hospodárov a lekárov? To ešte neznamená, že nemôžete mať zdravý životný štýl hodný kráľa. Inšpirujte sa zdravotnými návykmi Charlesa III.!

Premýšľali ste niekedy nad tým, že ak by ste mali vlastného kuchára a ďalšie podobné vymoženosti, ako majú niektoré celebrity a kráľovské rodiny, dodržiavanie zdravého životného štýlu by bolo oveľa jednoduchšie? Hoci niečo na tom môže byť, Charles III. alebo Karol III. je živým dôkazom toho, že nepotrebujete nič špeciálne k tomu, aby ste podporili svoje zdravie. Jeho tajomstvo dlhovekosti totiž spočíva v obyčajných bežných návykoch.

Pred pár dňami sa v Spojenom kráľovstve konala slávnostná korunovácia. Kráľ Karol III. po smrti svojej matky Alžbety II. nastúpil na trón. Snáď nikto z britských panovníkov nečakal tak dlho na trón ako on. Vyzerá to tak, že pevné zdravie majú v rodine, keďže kráľovná Alžbeta II. sa dožila 96 rokov. Sú však za tým zdravé návyky, ktoré podľa zdrojov dodržiava aj Karol III., vďaka ktorým je čulý a v kondícii, ako sa píše na thehealthy.com.

Hoci niektorí pozorovatelia špekulovali, že jeho zdravotné návyky sú také disciplinované, že môžu hraničiť s obsedantno-kompulzívnou poruchou (OCD), ide o bežné veci, ktoré môžete vyskúšať aj vy. 

Na raňajky ovocie a granola

Podľa jeho bývalého osobného šéfkuchára Darina McGradyho sa kráľ Karol III., rovnako ako kedysi jeho mama kráľovná Alžbeta II., drží rovnakého jedla po celé roky, ktoré sa skladá zo sliviek, granoly a niekedy aj vajíčok.

„Ľudia, ktorí raňajkujú, s väčšou pravdepodobnosťou splnia svoje denné odporúčané výživové potreby ako tí, ktorí toto jedlo vynechávajú. Zároveň raňajky pomáhajú chrániť fyzické a kognitívne funkcie,“ hovorí Sanam Hafeez, neuropsychológ a člen fakulty na Kolumbijskej univerzite v New Yorku.

Lov lososov ako obľúbený relax

Kráľ bol celý život vášnivým rybárom, čo zdedil po svojom otcovi, ktorý ho veľa naučil. Baví ho rekreácia natoľko, že plánuje svoje dovolenky na najlepších miestach, vhodných na tzv. muškárenie, čo je forma rybárčenia, spočívajúca v napodobení mušiek, ktorými sa živia ryby a lov lososov. 

Zo ZÁKULISIA kráľovskej rodiny:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vonkajšie aktivity, ako je napr. rybolov, sú skvelým spôsobom, ako zrelaxovať, zmierniť stres a trochu si zacvičiť. Môžu tiež predĺžiť zdravie vášho mozgu.

Spánok má prednosť

V rozhovore pre BBC sa bývalá gazdiná podelila o to, ako si kráľ dáva celkom záležať na svojich spánkových návykoch. Spí na špeciálne upravenej ortopedickej posteli, na čerstvo vypratých a vyžehlených plachtách a vo vyžehlenom pyžame. Aj keď to môže byť nad rámec väčšiny z nás, uprednostnenie kvalitného spánku je jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť pre svoje zdravie.

Občerstvenie menom vajcia 

Karol III. podľa McGradyho uprednostňuje pošírované vajcia. Doktor Hafeez zároveň dodáva, že vajcia sú vynikajúcim zdrojom cholínu a bielkovín, čo z nich robí výživné a sýte občerstvenie. Navyše, vajcia sú jednoduché na prípravu, keď sa ponáhľate.

Ocenený maliar

Jednou z prekvapivých vecí je to, že veľa maľuje. Dokonca získava ceny za svoje akvarelové krajiny. Doktor Hafeez hovorí, že mať podobné kreatívne záľuby, ako je maľovanie, je jedna z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste si zachovali svoje kognitívne zdravie počas starnutia.

Dva dni v týždni vegetariánske jedlo

Kráľ sa zaviazal nejesť mäso ani ryby aspoň dva dni v týždni, keďže priemyselné poľnohospodárstvo je jedným z najväčších znečisťovateľov životného prostredia. Ide v podstate o obetu, pretože jeho obľúbenou večerou je podľa šéfkuchára jahňacie mäso s hubovým rizotom. Obmedzenie príjmu živočíšnych produktov je skvelým spôsobom, ako pomôcť svojmu zdraviu a životnému prostrediu, hovorí doktor Hafeez.

Miluje rastliny a pobyt vonku

Karol III. sa priznal novinárom, že sa rozpráva s rastlinami a stromami a načúva im. Potvrdzujú to kráľovskí záhradníci, ktorí dodali, že rastliny často priateľsky potrasie alebo pohladí. Ukázalo sa, že spojenie s prírodou samo o sebe znižuje krvný tlak, znižuje stres, zvyšuje náladu a predlžuje dlhovekosť. 

Zaneprázdnený prácou

Poslanie v živote vám dáva pocit zmysluplnosti, dôležitosti a hodnoty vo svete. Ľudia, ktorí sú nadšení svojou prácou, ktorá ich baví, žijú dlhšie a sú celkovo zdravší.

Zo ZÁKULISIA kráľovskej rodiny:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vynecháva mliečne výrobky

Kráľ Karol III. nie je vegán, ale správy naznačujú, že sa aspoň jeden deň v týždni snaží vyhýbať mliečnym a iným živočíšnym produktom, a to pre svoje fyzické zdravie a životné prostredie. Mierne zmeny v stravovaní namiesto „všetko alebo nič“ sú skvelým spôsobom, ako si vypestovať nové zdravé návyky bez pocitu preťaženia.

Miluje šport

Tímové a individuálne športy zohrávali zásadnú úlohu v živote kráľa Karola III. od jeho začiatkov na internátnej škole. Uvádza sa, že bol často šikanovaný ostatnými deťmi, no našiel oddych v športe. V priebehu rokov hral americký futbal a bol vášnivým outdoorovým hráčom. Doktor Hafeez hovorí, že šport je zábavný spôsob socializácie a pohybovej aktivity.

Súťažný hráč póla a jazdec na koni

Roky hral súťažné pólo na vysokej úrovni až do svojich 45 rokov, keď spadol z koňa a upadol do bezvedomia. Zatiaľ čo šport robí len rekreačne, stále je to dôležitá súčasť jeho života. Mať koníčky, najmä tie, ktoré sú duševné aj fyzické, sú veľmi dôležité pre zdravie a pohodu.

Dodržiava lekárske prehliadky

V priebehu rokov tlač informovala o jeho zozname úplne normálnych a menších zdravotných problémov, vrátane odstránenia lézie rakoviny kože z tváre a operácie kolena. To dokazuje, ako sa stará o svoje zdravie. Aj keď nemáte k dispozícii kráľovských lekárov, stále máte možnosť chodievať pravidelne na preventívne prehliadky. 

Blízkosť so svojou rodinou

Ak je kráľovská rodina známa niečím hodnotým, sú to úzke väzby a dobré vzťahy. Na konci dňa sa však vždy vrátia domov a navzájom sa podporujú. Mať rodinu, priateľov a blízkych je kľúčovou súčasťou zdravia a šťastia. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaDlhovekosťKarol III
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9