Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nebezpečný TREND ovládol sociálne siete: Odborníčka upozorňuje na škodlivý BALZAM na pery

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Internetom sa šíri zvláštny trend, ktorému podľahli mladí ľudia. Aby vydržali celú noc hore, či už kvôli párty alebo náročnej skúške, ktorá ich čaká na druhý deň v škole, na očné viečka si aplikujú balzam na pery.

Na sociálnych sieťach sa objavili rôzne výzvy, niektoré z nich sú neškodné, iné šialené až nebezpečné. Jeden z najnovších trendov je tzv. beezin, ako uvádza thehealthy.com.

Zvláštny trend s balzamom

Jeho cieľom je dať si balzam, určený na pery, na očné viečka. Vo videách si tínedžeri aplikujú na oči obľúbenú značku v starostlivosti o pleť, ktorá predáva produkty, vyrobené čisto z prírodných ingrediencií. Spoločnosť je známa hlavne pre svoje balzamy na pery, ktoré obsahujú okrem iného aj určité množstvo včelieho vosku. Ide o trik mladých ľudí pred odchodom na párty alebo do nočného klubu. Vďaka tomu dosiahnu určité účinky. 

Robia to zo zaujímavého dôvodu. Údajne balzam na očných viečkach vyvoláva zvýšenú citlivosť a tlmí zvuk. Dokonca tiež spôsobí to, že udrží oči v bdelom stave po celú noc. Iní uvádzajú, že sa cítia akoby viac omámení. Podľa Optometry Times však niektorí tínedžeri pociťujú brnenie alebo dokonca až pálenie z mätového oleja z balzamu na pery. 

Nebezpečný TREND ovládol sociálne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo na to odborníčka? 

Podľa portálu Parade je „beezinjedným zo spôsobov, ako sa deti pokúšajú zmeniť svoj stav mysle pomocou mätovej tyčinky alebo s príchuťou mentolu. Ide však o veľký risk. Keďže mladí ľudia chcú dosiahnuť pocit eufórie, ktorý našli v tomto zvláštnom spôsobe, môže ísť o vstupnú bránu k vyskúšaniu skutočných, oveľa nebezpečnejších látok, ktoré menia myseľ. Na druhej strane, ide trochu o akési vsugerovanie si takýchto pocitov. 

„Mätový olej alebo mentol v balzame môže spôsobiť brnenie, ale v skutočnosti ľudí nepovzbudzuje alebo nespôsobuje v tele rovnaký typ chemickej reakcie, akú spôsobujú drogy alebo alkohol,“ povedala doktorka Olivia J. Killeenová z Michigan Medicine pre Ophthalmology Times.

Podľa doktorky nemá balzam na pery žiadne špeciálne účinky, keď je umiestnený okolo očí. Akékoľvek stavy, ktoré môžu ľudia pociťovať, môžu byť len mätou piepornou alebo inými prísadami v balzame, ktoré ovplyvňujú ich pokožku, rovnako ako pery. Mätový olej v balzame tak môže silne dráždiť oči. Hrozí zápal, podráždenie a opuch oka.

Viac o téme: Balzam na peryOčné viečkaBeezin
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9