Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Za bolesťami KĹBOV môže byť táto KYSELINA: NEPRIATELIA, ktorí spúšťajú nepríjemný stav

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak máte vysokú hladinu kyseliny močovej v krvi, obličky budú mať kopu práce, aby sa jej zbavili. Výsledkom tak môžu byť niektoré zdravotné problémy. Čo spôsobuje vysoké hladiny kyseliny močovej?

Vysoká hladina kyseliny močovej v krvi sa nazýva hyperurikémia. Kyselina pochádza najmä z potravy a nápojov bohatých na purpíny. Aby ste si udržali normálnu hladinu, treba si dávať pozor na to, čo zjete. Hoci sa zvyšky kyseliny močovej dostanú z tela von močom alebo črevami, ak k tomu nedôjde, začne sa zberať v kĺboch a vytvárať kryštály, píše sa na steptohealth.com.

Je dôležité udržiavať hladinu kyseliny močovej na správnej úrovni alebo ju znížiť, ak je vyššia, ako by mala byť.

Príčiny vysokej kyseliny močovej

Dnou (metabolické ochorenie známe aj ako pakostnica) trpia viac muži než ženy, uvádza klinika Mayo. Postihuje najmä ľudí v strednom veku a riziko sa zvyšuje postupne s pribúdajúcimi rokmi.

Jedna tretina kyseliny močovej, ktorá sa nachádza v ľudskom tele, pochádza z potravy a nápojov bohatých na puríny. Ďalšie dve tretiny sú produkované prirodzene v tele. Preto je dôležité poznať príčiny nadmerného množstva tejto kyseliny.

Rafinovaný cukor

Problém môže spôsobiť konzumácia veľkého množstva potravín, ktoré sú bohaté na cukor, ako sú sladkosti, rafinovaný cukor, sladké pečivo, sladené nápoje, spracované ovocné šťavy alebo čokolády.

Za bolesťami KĹBOV môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Štúdia z University of San Sebastian (Čile) zistila, že potraviny, ktoré sú veľmi bohaté na sacharózu a fruktózu, môžu zvýšiť hladinu kyseliny močovej. Je to preto, že úzko súvisia s génom SLC2A9 (ktorý kodifikuje transportér glukózy a fruktózy GLUT9). Preto je najlepšie sa im vyhnúť. Najlepšia je strava založená na ovocí a zelenine.

Alkohol

Konzumácia alkoholu môže spôsobiť pečeňovú metabolizáciu kyseliny močovej. 

Diuretické lieky

Podporujú tvorbu moču, čím majú pod kontrolou vysoký krvný tlak. V jeho dôsledku však obličky vylučujú viac vody, a tak sa zvyšuje riziko kyseliny močovej, keďže ju obličky nedokážu spracovať.  Vyplýva to zo štúdie Národného medicínskeho centra 21. storočia v Mexico City.

Obezita a nadváha

Štúdia z Mariana Grajales Coello Medical University (Kuba) zistila, že hmotnosť ovplyvňuje riziko vzniku dny, čo je ochorenie, ktoré sa vyskytuje, keď sa hromadí kyselina močová a vytvára kryštály v kĺboch. Obezita, hypertenzia a cukrovka totiž zvyšujú produkciu kyseliny močovej v tele a sťažujú jej spracovanie a zbavenie sa.

Miernu hyperurikémiu možno liečiť správnou stravou. Hlavne potraviny bohaté na vlákninu prospievajú k zníženiu hladiny kyseliny močovej a podpore čriev, aby ju vedeli lepšie absorbovať. K vylučovaniu kyseliny je rovnako dôležité prijímať dostatočné množstvo vody.

Viac o téme: ZdravieDnaPrevenciaKĺbyKyselina močová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9