Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chcete byť ŠTÍHLEJŠÍ a fit? Malé bobuľky MENIA procesy v tele, väčšia VÝDRŽ pri cvičení!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak ste nešťastní z toho, že zakaždým odchádzate z posilňovne už po pár minútach, mali by ste vedieť o tomto ovocí. Vďaka nemu tak z telocvične neodídete skoro a ešte k tomu popoženiete chudnutie.

Americkí vedci vyzdvihujú účinky jedného ovocia. Podľa nich čučoriedky pomáhajú zlepšovať športový výkon a spaľovať telesný tuk, ako sa píše na nutraingredients.com. Konkrétne zistili, že konzumácia 25 g lyofilizovaných bobúľ denne, čo zodpovedá zjedeniu približne jednej šálky ovocia v jeho prirodzenej forme, navádza telo k tomu, aby pri cvičení spaľovalo viac tuku. Výsledky štúdie sa objavili v časopise Nutrients

Zvýšená oxidácia tukov

Aby toho nebolo málo, okrem toho, že budete štíhlejší, čučoriedky tiež môžu pomôcť svalom ušetriť jeho vzácnejšie zásoby glykogénu, teda hlavného zdroja energie pre telo. To znamená, že vďaka ovociu budete cvičiť dlhšie. 

Pri cvičení telo rozkladá mastné kyseliny na energiu, ide o proces známy ako oxidácia tukov. Ale keď sa cvičenie stáva intenzívnejším, rýchlosť oxidácie tukov sa znižuje a už neposkytuje dostatok paliva, teda núti telo, aby sa obrátilo na zásoby glykogénu, ktorý je vytvorený zo sacharidov. S poklesom hladiny glykogénu sa však telo viac unaví, čo môže obmedziť výkon pri cvičení.

Čučoriedky obsahujú vysoké hladiny antioxidantov nazývaných antokyány, ktoré im dodávajú ich fialový odtieň. Nedávne štúdie naznačujú, že táto zlúčenina môže tiež zvýšiť oxidáciu tukov.

Chcete byť ŠTÍHLEJŠÍ a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výsledky po pár minútach

Tím vedcov so sídlom na Kalifornskej polytechnickej štátnej univerzite a Katedre kineziológie a manažmentu športu na univerzite Gonzago sa preto snažil zistiť, či koncentrovaná dávka bobúľ môže dopomôcť k tomuto procesu. Preto prijali 11 zdravých cyklistov. Testoval sa ich zdravotný stav, pričom absolvovali 40 minút mierneho bicyklovania, počas ktorého vedci každých 10 minút odoberali vzorky krvi z prsta. V priebehu dvoch týždňov športovci denne skonzumovali 25 g lyofilizovaného prášku z lesných čučoriedok, ktorý obsahoval 375 g antokyánov. Potom urobili rovnaký 40-minútový cyklus, počas ktorého im odobrali krv.

Testy zistili, že miera oxidácie tukov sa zvýšila o 19,7 percenta po 20 minútach cvičenia, o 43,2 percenta po 30 minútach a o 31,1 percenta po 40 minútach, čo znamená, že dobrovoľníci po zjedení bobúľ spálili viac tuku. Podľa zistení taktiež v každom časovom bode spálili menej zásob glykogénu závislých od sacharidov. Hladiny laktátu v ich krvi, ktoré sú znakom únavy, boli podľa vedcov „výrazne znížené“, čo naznačuje, že ich odolnosť sa výrazne zlepšila.

V správe sa uvádza: "Táto štúdia bola prvou, ktorá skúmala, či by konzumácia čučoriedok vyvolala vyššiu mieru oxidácie tukov počas cvičenia u zdravých mužov. Po zjedení bobúľ sa počas 14 dní zvýšila oxidáciu tukov, zároveň znížila oxidácia sacharidov a znížila hladiny laktátu v plazme počas 40 minút stredne intenzívneho bicyklovania.“

Viac o téme: ChudnutieČučoriedky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9