Za TÚŽBOU po určitom jedle nemusia byť len chúťky: Keď TELO kričí SOS, spoznajte PROBLÉM!

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-22 06:00:00

Niekedy to na vás príde. Pomaly škrabete steny, ak do minúty nedostanete to, na čo máte veľkú chuť. Ako je možné, že by ste niekedy doslova vraždili za kúsok čokolády?

Ide totiž o spôsob, ktorým sa vám snaží telo niečo naznačiť, ako sa píše na dailymail.co.uk. Podľa odborníkov je zodpovedný za chute nedostatok živín, zatiaľ čo iní to spájajú len s potešením, po ktorom tak túžite. 

Koláč alebo niečo sladké

Či už sú to gumené medvedíky alebo sušienky, tí, ktorí majú chuť na sladké, veľmi dobre poznajú túžbu po cukre. Vašu túžbu po sladkej pochúťke pravdepodobne vyvolalo zníženie hladiny cukru v tele, ku ktorému došlo po zvýšení. Keď jete, hladina cukru v krvi stúpa a uvoľňuje sa inzulín. Podľa odborníkov, ak konzumujete rafinovaný cukor a sacharidy, rýchlo zasiahnu váš krvný obeh a spôsobia nerovnováhu cukru v krvi. Telo potom uvoľní viac inzulínu, aby sa vysporiadalo s rýchlym zvýšením hladiny cukru v krvi.

Odborníčka na výživu Dr Marilyn Glenvilleová vysvetľuje: „Keď sa s tým vysporiadate, hladina cukru v krvi klesne, ale pretože ste vygenerovali uvoľnenie veľkého množstva inzulínu, hladiny klesnú príliš nízko a čoskoro budete mať chuť zahryznúť sa do tabuľky čokolády. Čím viac sladkostí zjete, tým viac po nich budete túžiť.“

Dr Duane Mellor, jeden z popredných britských výskumníkov v oblasti stravovania, hovorí, že pokiaľ ide o všeobecné stimuly k jedlu, tieto sú spojené s hustotou kalórií, napr. sladké a tučné. Podľa biológie, keď ste sýti a najedli ste sa, v podvedomí akoby telo nemalo istotu ďalšieho jedla. Preto vás bude povzbudzovať k tomu, aby ste si dali kaloricky bohatšie jedlá.

Ak chcete obmedziť chuť na cukor, pomôže užívanie doplnku chrómu. Ide o stopový kov, ktorý sa v tele nachádza vo forme trojmocného chrómu. Ten môže hrať úlohu pri normálnej funkcii inzulínu.

Slané jedlá

Túžba po niečom slanom by mohla znamenať, že máte nízke hladiny elektrolytov. Elektrolyty, draslík a sodík udržiavajú rovnováhu telesných tekutín a udržujú svaly a nervy v hladkom chode. Slané jedlá majú vysoký obsah sodíka, takže odborníci naznačujú, že tieto chute sú spôsobom, akým vám vaše telo hovorí, že potrebuje sodík, hoci aj v malom množstve.

Shona Wilkinson, odborník na výživu z Londýna, dodal: "Ak túžite po slanom jedle, môže to znamenať, že máte príliš nízke hladiny sodíka, zvyčajne v dôsledku dehydratácie, po cvičení, chorobe alebo pití alkoholu."

Sodík je životne dôležitý minerál, ktorý pomáha udržiavať vodnú rovnováhu v tele, čo zase pomáha regulovať krvný tlak.

"Môžete rýchlo doplniť hladinu sodíka tak, že si pochutnáte na sušených ančoviciach alebo solenom popcorne, ktoré majú prirodzene vysoký obsah minerálov," uviedla. "Malé množstvá sodíka nájdete aj v zeleri a mrkve."

Podľa British Heart Foundation usmernenia hovoria, že dospelí by mali zjesť menej ako šesť gramov soli denne – zhruba jedna čajová lyžička.

Eleanor McClellandová, vedúca oddelenia potravín v jednej spoločnosti, poznamenala, že túžba po slaných jedlách môže tiež naznačovať nedostatok bielkovín.

"Často to môže viesť k tomu, že siahnete po vysokokalorických potravinách a pochutinách s vysokým obsahom sodíka, ktoré tú túžbu neuspokoja," dodala.

Skúste potraviny, ktoré sú nabité bielkovinami a vysokým obsahom vlákniny, ako sú orechy alebo pražené strukoviny či fazuľa.

Chlieb alebo iné sacharidy

Ak sa vám zbiehajú slinky na chrumkavý chlieb alebo ste zatúžili po cestovinách, taktiež sa vám tým snaží telo niečo naznačiť. Odolajte však pokušeniu dopriať si rafinované biele druhy obľúbených sacharidov – telo ich nedokáže tak ľahko stráviť.

Existuje veľa dôvodov, prečo túžite po sacharidoch. Jedným z nich je stres.

Registrovaná dietologička Lindsay Pleskotová hovorí: „Sme naladení na prežitie, takže keď sa necítime bezpečne, náš mozog môže zvýšiť túžbu po rýchlej energii (vrátane chleba, cestovín, koláčov atď.), ktorú si uložíme na neskoršie použitie.“

Odborníci tvrdia, že za tým môže byť tiež potreba regulovať nízku náladu, pretože príjem sacharidov je spojený s uvoľňovaním hormónu šťastia serotonínu. Obmedzovanie jedla môže byť aj príčinou chuti do jedla. Je to preto, že v reakcii na nedostatok potravy telo zvyšuje hladinu hormónu hladu grelínu, aby vás prinútil hľadať jedlo a energiu.

Čokoláda

Odborníci odhadujú, že asi 80 percent populácie má nedostatok horčíka vo svojej každodennej strave. Telo potrebuje tento minerál, pretože pomáha regulovať funkciu svalov a nervov, hladinu cukru v krvi a krvný tlak a vytvára bielkoviny, kosti a DNA. Niektorí sa domnievajú, že chuťou na čokoládu v skutočnosti vaše telo signalizuje, že mu chýbajú živiny.

Odborník na výživu Vidushi Binani, spoluzakladateľ fitness centra a reštaurácie, povedal: „Horká čokoláda je všeobecne známa ako zdroj horčíka. Asi 60 mg minerálu sa nachádza v 25 g porcii. Treba však zjesť viac tmavej čokolády, aby ste dosiahli optimálny denný príjem (takmer šesť porcií čokolády), no to už je pre telo priveľa cukru."

Inými zdrojmi horčíka sú kešu, mandle, para orechy a tekvicové semienka.

Fotogaléria


Tagy:
jedlo prevencia sladkosti živiny

2023-03-22 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia