Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

7 varovných SIGNÁLOV, že máte doma PLOŠTICE: Toto PREZRADÍ ťažko rozpoznateľný hmyz!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Oči ich neuvidia, zatiaľ čo nos ich zachytí. Drobný hmyz, ktorý sa pomaly zmocňuje vašej spálne, sa rád hrá na schovávačku. Podľa odborníkov však nájdete nezvaných hostí podľa určitých znakov.

Po celodennom pracovnom kolotoči je spálňa obvykle jediným miestom, kde si poriadne oddýchnete. Toto bezpečné útočisko vám poskytne dokonalý relax a posledné, čo by ste v tej chvíli chceli, sú nechcení spoločníci. Ploštice sú však, bohužiaľ, bežným domácim škodcom. 

Je dosť ťažké ich rozpoznať, čo je dôvod, prečo je ťažké sa ich zbaviť,“ uvádzajú odborníci z Bed Kingdom.

Našťastie, sedem varovných signálov podľa express.co.uk by mohlo pomôcť odhaliť otravných návštevníkov:

  1. Nezvyčajný zápach

Ak pociťujete v poslednej dobe pri vstupe do spálne zvláštny zápach až zatuchnutú vôňu, môže ísť o naznak výskytu ploštíc.

Keď majú ploštice pocit ohrozenia, vypúšťajú výstražné feromóny, ktoré majú slabý zápach malín, koriandra alebo mandlí. Vo vážnejších prípadoch sa tento zápach zmieša s pachom mŕtvych chrobákov, ktoré tvoria hrdzavú vôňu,“ varujú experti.

7 varovných SIGNÁLOV, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  1. Uhryznutia

Hoci nie sú veľmi nadšené z toho, aby boli na očiach, v noci vyliezajú von, aby vám poskytli nepríjemný suvenír - uhryznutie. Podľa odborníkov to zistíte jednoducho - ak na sebe spozorujete červené a svrbivé miesta. Ide o príznak uhryznutia plošticami, ktoré sa v noci zvyčajne živia krvou. Často si uhryznutia môžete nájsť v oblasti nôh a rúk a koncentrujú sa v rozmedzí malých oblastí. Avšak, objavujú sa aj samostatné uhryznutia.

  1. Krvavé fľaky

Ak je ploštica plná krvi, pri prevaľovaní sa v posteli môžete na ňu zatlačiť. Výsledkom je krv na posteľnej bielizni alebo oblečení. Ak spozorujete škvrny, viete, čo za tým môže byť. 

  1. Tmavé, hnedé zafarbenia

Ploštice zanechávajú okrem nepríjemných svrbivých uhryznutí aj trus vo veľkosti hrotu pera. Môže sa objaviť na vašich matracoch, plachtách a dokonca aj na stenách a zanechať za sebou slabý hrdzavý zápach.

  1. Vajcia

„Vajíčka ploštíc nie sú ľahko rozoznateľné, keďže sú dlhé asi len jeden milimeter. Avšak, dajú sa spoznať, ak v posteli nájdete čokoľvek, čo vyzerá ako zrnko ryže. Zvyčajne sú prilepené na rôznych typoch povrchov, napr. na spojoch matraca,“ hovoria odborníci.

7 varovných SIGNÁLOV, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  1. Škrupiny

Ploštice počas svojich životných cyklov niekoľkokrát za sebou zanechajú obaly škrupín rôznych veľkostí.

"Môžete ich spoznať podľa žltého, priesvitného vzhľadu v záhyboch a štrbinách matracov alebo dokonca v iných oblastiach, ako sú praskliny v stenách a nábytku," uviedli odborníci.

  1. Živé ploštice

Najnáročnejšie je nájsť ploštice voľným okom, keďže sa radi skrývajú. Všimnete si ich pravdepodobne vtedy, keď pôjde už o závažnejší stav a budete čeliť zamoreniu plošticami.

„V dospelosti dosahujú približne štyri až päť milimetrov, pričom nymfy ploštíc začínajú od jedného milimetra,“ dodávajú odborníci.

Viac o téme: HmyzZdraviePloštice
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9