Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zobúdzate sa v noci o takejto HODINE? Lekári varujú, vaša PEČEŇ môže byť ohrozená

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nealkoholické stukovatenie pečene (NAFLD) zvyčajne nespôsobuje poškodenie v počiatočných štádiách, ale dlhodobé následky ochorenia by sa ani zďaleka nemali podceňovať.

NAFLD popisuje prítomnosť tukových buniek vo vnútri pečene, ktorá každého postihuje v rôznej miere. Problémy vznikajú vtedy, keď tieto tukové bunky bránia správnemu fungovaniu orgánu tým, že spôsobujú hromadenie toxického odpadu v tele. Čím väčší je rozsah tohto poškodenia, tým je menej pravdepodobné, že sa orgán zotaví, čo môže v niektorých prípadoch vyžadovať až transplantáciu pečene.

Kedy treba spozornieť?

Poruchy spánku sú dobre známou charakteristikou zjazvenia pečene, čo môže výrazne zhoršiť kvalitu života, uvádza časopis Nature and Science of Sleep.

Doktor Brian Lun, špecialista na integratívnu a funkčnú medicínu a chiropraktik so sídlom v Kansas City, odporúča, aby ste si všimli čas, o koľkej hodine sa v noci zobudíte, uvádza sa na express.co.uk. Tak totiž možno zistiť, či ochorenie pečene nespôsobuje poruchy spánku.

Odborník vysvetlil: „Zvyčajne je najčastejšou príčinou prebúdzania medzi 1. a 4. hodinou ráno problém s pečeňou. Je možné, že máte zápal pečene alebo stukovatenie pečene, tiež známe ako nealkoholické stukovatenie pečene."

Podľa Journal of Thoracic Disease poruchy spánku postihujú zhruba 60 až 80 percent pacientov s chronickým ochorením pečene. Najčastejšími prejavmi sú nespavosť, znížená kvalita spánku, denná ospalosť a syndróm nepokojných nôh.

Zobúdzate sa v noci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Keď je vaša pečeň zaťažená nahromadeným tukom, nefunguje efektívne a nedokáže detoxikovať vaše telo,“ vysvetlil doktor Lun. "Keďže toxíny nie je možné bezpečne neutralizovať a odstrániť z tela, zvyšuje sa riziko degeneratívnych ochorení. Tukovité ochorenie pečene sa takmer vždy zhoduje s inzulínovou rezistenciou a rozvojom cukrovky 2."

Môžu za to naše "vnútorné hodiny"

Tvrdenie, že ochorenie pečene spôsobuje špecifické časy prebúdzania, vychádza z našich telesných hodín.

Doktor Lan dodal: „Náš cirkadiánny rytmus sú naše hlavné "vnútorné hodiny" a zabezpečujú, že všetky orgány a vnútorné biologické systémy navzájom spolupracujú. Práve v období medzi jednou a treťou hodinou ráno pečeň najviac pracuje na prečisťovaní a detoxikácii tela, kým spíme. Takže, ak je vaša pečeň pomalá a stagnuje v dôsledku nahromadenia tuku počas čistenia pečene (1 a 4:00), telo vynaloží viac energie na detoxikáciu a spustí váš nervový systém, aby sa prebudil."

Treba však poznamenať, že cirkadiánny rytmus človeka sa môže meniť s vekom. Ranné prebúdzanie je bežnejšie u starších dospelých. Podľa Sleep Foundation sa starší ľudia prebúdzajú 3- až 4-krát za noc. V tomto prípade v tom zohráva úlohu noktúria, úzkosť  a iné symptómy, ktoré môžu byť potenciálnymi príčinami zmien spánku súvisiacich s vekom.

Viac o téme: ZdravieSpánokPrevenciaNealkoholické stukovatenie pečene
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9