Pred LYŽOVAČKOU nezabúdajte na toto: Ak to odignorujete, hrozí vám ÚRAZ

Zdroj: gettyimages.com
2022-12-09 19:00:00

Chystáte sa v zime na svahy? Je tu ideálne obdobie na kontrolu zraku. Prehliadka u očného lekára vás môže uchrániť od nebezpečných pádov na zjazdovke. Za mnohé z nich je zodpovedný práve náš slabnúci zrak.

Zareagovať včas na bubny snehu na zjazdovke môže byť pre niektorých lyžiarov problematické. Rovnako aj odhadnúť správnu vzdialenosť okolitých lyžiarov alebo snowboardistov. Buď už preventívne prehliadky u očného lekára ignorujete pár sezón, alebo dioptrie, ktoré nosíte v okuliaroch či v kontaktných šošovkách nespĺňajú potrebnú hodnotu.

Na svahoch je vysoká intenzita slnečného svetla. Lyžiari s nedostatočne skorigovanými dioptriami bývajú svetloplachí. Žmúria a podráždené oči reagujú slzením a únavou. Navyše, bez okuliarov či s nevhodnou  korekciou oveľa ťažšie zbadajú prekážku na svahu či orientačné body. Trpia rozmazaným videním a v ostrom svetle nevidia detaily terénu. Snehové bubny im splývajú do jedného bieleho povrchu. Krátkozrakosť spôsobuje lyžiarom aj problémy s periférnym videním. Nezbadajú priehlbiny a odtiaľ je už krátka cesta k úrazu,“ varuje primár Očnej kliniky NeoVízia, MUDr. Radovan Piovarči.

Upozorňuje, že aj najlepšie upravené zjazdovky vás zaskočia bubnami a nerovnosťami.

„S nedostatočne skorigovanými očami môže profesionálny aj rekreačný lyžiar na zjazdovke ohroziť nielen seba, ale aj ostatných. Najhoršie je to na svahoch popoludní po tretej, to je jedna nerovnosť za druhou,“ dodáva odborník.

Na lyžovačku so šošovkami? Toto musíte vedieť

V chlade oči trpia hypoxiou – nedostatočným prísunom kyslíka. V mraze a vetre rohovka podľa odborníka oka horšie „dýcha“ a oveľa viac vysychá. Kontaktné šošovky jej bránia v príjme kyslíku, preto výraznejšie vnímame pocit dráždenia.

„So stúpajúcou nadmorskou výškou a znižujúcim sa obsahom kyslíka vo vzduchu sa komplikácie stupňujú,“ vysvetľuje MUDr. Piovarči.

Riešením je laser

Rozlúčiť sa s okuliarmi a šošovkami pomocou laserového zákroku je možné aj počas zimného obdobia. Ideálne však je, aby ste zákrok absolvovali aspoň dva až štyri týždne pred cestou na hory. Po bezbolestnej operácii femtosekundovým laserom si tak jazdu s novým zrakom vychutnáte oveľa viac. Ideálna na zimné obdobie je laserová metóda NeoSMILE Pro a NeoLASIK HD, pri ktorých sa využíva najnovší typ femtosekundového lasera. Zákrok tak trvá len pár sekúnd. Vhodné sú aj ďalšie metódy v kombinácii femtosekundového a excimerového laseru.

Pozor na snežnú slepotu

Odstránením dioptrických chýb precítite pohľad na zjazdovku úplne inak. Dôležité je však myslieť aj na ochranu zraku slnečnými okuliarmi. Bez ohľadu na to, či ste absolvovali zákrok alebo máte zrak v poriadku aj bez neho.

V očnom lekárstve poznáme ochorenie z vysokej intenzity svetla. Môže dokonca spôsobiť až dočasnú slepotu. Preto dbajme na kvalitné slnečné okuliare vždy pri intenzívnom rozptýlenom slnečnom svetle s intenzívnym jasom - a to je najčastejšie práve pri mori a na horách,“ upozorňuje optometristka Katarína Bašnáková.

Naše oči sú podľa nej na krásnych zasnežených zjazdovkách vystavené často až stonásobne silnejšiemu pôsobeniu nebezpečného UV žiarenia ako počas priemerného letného dňa.

„Silné UV žiarenie na horách môže poškodiť rohovku. Niektoré štúdie hovoria, že môže urýchliť aj vznik degenerácie makuly – centra najostrejšieho ľudského videnia,“ dodáva.

Podľa optometristov navyše nie všetky druhy kontaktných šošoviek poskytujú dostatočnú UV ochranu. Len niektorí výrobcovia dokážu preukázať viac ako 98 percentné blokovanie UVB a 85 percentné blokovanie UVA žiarenia. Kvalitné slnečné okuliare by preto mali byť na horách nutnosťou každého lyžiara aj nelyžiara.

Dôležité je zapamätať si číslo 400 nanometrov. UV filter s touto vlnovou dĺžkou poskytuje štandardný 100% systém ochrany. Neprepúšťa ultrafialové svetlo rizikovej vlnovej dĺžky. Ak chcete zistiť, či majú vaše okuliare skutočne UV ochranu, akú uvádzajú, nechajte si ich premerať v očnej optike. Pri výbere je tiež dôležitá správna priepustnosť svetla slnečných skiel. Siahnite po kategórii 4. Ide o veľmi tmavý filter, vhodný k moru a do hôr. Blokuje takmer 92 – 97% žiarenia. Pozor však, tieto okuliare  za volantom odložte, skresľujú vnímanie farieb a línií.“ 

Fotogaléria


Tagy:
oči zrak lyžovanie

2022-12-09 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia