Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pri tomto DOPLNKU výživy buďte OPATRNÍ: VAROVANIE odborníkov, PALIVO pre rakovinové bunky!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pôsobí proti starnutiu, znižuje vysoký krvný tlak a taktiež si poradí s vysokým cholesterolom. Čo však nikto doteraz nevedel je fakt, že tento doplnok výživy "živí" rakovinové bunky.

Nikotínamid ribozid (NR), forma vitamín B3, je propagovanou látkou proti starnutiu. Tiež pozitívne vplýva na vysoký krvný tlak a znižuje cholesterol. U nás je známa pod názvom niacín. 

Klamlivé tvrdenia na obaloch 

Štúdia University of Missouri-Columbia na myšiach však ukázala, že NR zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka a jej preniknutie do mozgu, čo vedie k smrti. ako sa píše na studyfinds.org. Lekárka Elena Gounová a autorka štúdie hovorí, že „niektorí ľudia užívajú vitamíny ako doplnok s pozitívnymi účinkami, avšak, málokto vie, ako skutočne fungujú.“ Štúdia bola publikovaná v časopise Biosensors and Bioelectronics.

Doplnok je telom premenený na nikotínamid adenín dinukleotid (NAD+), koenzým, ktorý je kľúčový pre dodávanie energie bunkám. Rakovinové bunky sa živia touto energiou, čo je dôvod, prečo sa vedci zamerali na NR a jeho úlohu pri šírení rakoviny. Bohužiaľ, za posledné obdobie množstvo štúdií ukázalo, že mnohé obľúbené doplnky nespôsobujú také zdravotné zmeny, ktoré sú deklarované na ich obaloch. 

Viac energie rakovinovým bunkám

Výskumníci v procese použili bioluminiscenciu – svetlo vyžarované živými vecami pomocou chemických reakcií v telách. Techniku vykonali na meranie absorpcie NR u myší. Prítomnosť vitamínu sa zobrazuje svetlom. Prítomnosť NR je znázornená svetlom, čím je jasnejšie, tým viac je prítomné NR.

Pri tomto DOPLNKU výživy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Myšiam s rakovinou bol vstreknutý do tela nikotínamid ribozid a následne boli vyfotografované pomocou špeciálnej kamery so svetelným senzorom. Bol im podaný 400-násobok štandardnej odporúčanej dennej dávky 250 mg NR. Išlo tiež o geneticky upravené myši, čo znamená, že zistenia nemožno priamo aplikovať na ľudí užívajúcich NR ako každodenný doplnok. Vedci sledovali ich rakovinové bunky, T bunky (druh bielych krviniek) a zdravé tkanivo.

NR zvýšila šírenie rakovinových buniek do mozgu u deviatich z 11 myší, v porovnaní s iba tromi z 12 myší v kontrolnej skupine, ktorým nebol podaný doplnok. Vedci tiež zaznamenali trojnásobný nárast svetla v aktivovaných T bunkách, ako aj zvýšené hladiny NAD+. Táto kombinácia naznačuje, že T bunky transportujú NR do buniek, čo dáva viac energie rakovinovým bunkám.

Metastázy v mozgu i prsníku

Techniku ​​aplikovali aj na bunky rakoviny prsníka a zistili, že vysoké hladiny NR môžu zhoršiť riziko trojnásobne negatívnej rakoviny prsníka (TNBC).

„Naše údaje dokazujú, že suplementácia NR spôsobuje výrazné zvýšenie prevalencie rakoviny v myšom modeli TNBC. Okrem toho sme sledovali nárast počtu mozgových metastáz, čo poukazuje na podstatnú úlohu vitamínu v progresii rakoviny,“ hovoria vedci.

Mozgové metastázy sa vyskytujú vtedy, keď sa rakovinové bunky šíria z ich pôvodného miesta do mozgu. Keď sa rakovina dostane do mozgu, výsledky sú fatálne. V súčasnosti neexistujú žiadne životaschopné možnosti liečby.

Viac o téme: ZdravieRakovinaPrevenciaVitamín B3
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9