Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

CUKROVKA vzniká INAK, ako sa doteraz predpokladalo: Bude sa liečiť NOVÝM spôsobom?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Už desaťročia si vedci lámu hlavu nad tým, ako presne vysoká hladina cukru v krvi spôsobuje cukrovku 2. typu. Hoci to môže vyzerať tak, že je to jasné, opak je pravdou.

Výskumníci z Oxfordskej univerzity zrejme konečne našli odpoveď, ako sa píše na dailymail.co.uk

Nádej na novú liečbu

Ukázalo sa, že zvýšená hladina glukózy nie je vinná za stratu schopnosti pankreasu vytvárať inzulín. Dôvodom je pokles metabolity glukózy - chemikálie uvoľňované pri rozklade cukru – a nie samotná glukóza. Objav by mohol viesť k novej liečbe, ktorá by mohla byť podávaná pacientom, čím sa zabráni zhoršeniu stavu.

Cukrovka 2. typu sa vyskytuje vtedy, keď je hladina cukru v krvi príliš vysoká, čo môže viesť ku komplikáciám vrátane slepoty, zlyhania obličiek a poškodenia nervov, ak ju nemá človek pod kontrolou. Pacientom sa odporúča, aby cvičili, zdravo sa stravovali a udržiavali si primeranú hmotnosť. Tak sa spomalí progresia ochorenia. 

Fyziologička Frances Ashcroftová povedala: „Ide o potenciálne užitočný spôsob, ako sa pokúsiť zabrániť poklesu beta-buniek pri cukrovke. Keďže metabolizmus glukózy normálne stimuluje sekréciu inzulínu, predpokladalo sa, že zvýšenie metabolizmu glukózy zvýši sekréciu inzulínu u cukrovky 2. typu, pričom sa testovali aktivátory glukokinázy s rôznymi výsledkami. Naše údaje naznačujú, že aktivátory glukokinázy by mohli mať nepriaznivý účinok a je trochu kontraintuitívne, že inhibítor glukokinázy môže byť lepšou stratégiou na liečbu stavu."

CUKROVKA vzniká INAK, ako
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako odborníčka dodáva, bolo by dôležité znížiť tok glukózy na hodnotu, ktorá sa vyskytuje u ľudí bez cukrovky.

"Ale existuje veľmi dlhá cesta, kým budeme môcť povedať, či by tento prístup bol užitočný na liečbu poklesu beta-buniek v cukrovke. Zatiaľ je kľúčovým posolstvom z našej štúdie, že ak máte cukrovku 2. typu, je dôležité udržiavať glykémiu dobre pod kontrolou,“ pokračuje odborníčka. 

Výsledky štúdie 

Štúdia v časopise v Nature Communications analyzovala účinky hypoglykémie, čiže vysokej hladiny cukru  - u diabetických myší. Merali množstvo uvoľneného inzulínu u myší, ktorým podávali cukor. Boli zaradené v dvoch skupinách – s nízkou hladinou glukózy a chronickou hyperglykémiou. Hlodavcom podávali 2 dni lieky, ktoré blokovali glukokinázu – enzým, ktorý napomáha rozkladu glukózy v krvi, aby sa zistilo, čo spôsobuje normálne nižšie hladiny inzulínu u ľudí s hypoglykémiou.

Výsledky ukázali, že liek mal menší účinok na myši s nízkou hladinou cukru v krvi, ale „vo veľkej miere zabránil dramatickému zníženiu klukózou stimulovanej sekrécie inzulínu a obsahu inzulínu spôsobeného chronickou hyperglykémiou“. Tieto nižšie hladiny inzulínu u pacientov s hypoglykémiou boli spôsobené rozpadom glukózy, nie samotného cukru, uviedol tím.

Keď ľudia jedia sacharidy, jedlo sa rozloží na krvný cukor. To povie pankreasu, aby uvoľnil inzulín, ktorý umožní glukóze vstúpiť do buniek tela. Ale časom môže vysoká hladina cukru v krvi spôsobiť inzulínovú rezistenciu. Pretože inzulín nie je taký účinný pri rozklade cukrov, spôsobuje, že ho telo produkuje stále viac a viac. Nakoniec to vedie k tomu, že sa pankreas opotrebuje, systém nefunguje, ako by mal a hladina cukru v krvi zostane vysoká.

Viac o téme: ZdravieCukrovkaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9