Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Oklamte hlad a zrýchlite CHUDNUTIE: Tieto ORECHY robia divy s CHUŤAMI do jedla

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mandle a Vianoce jednoducho k sebe patria. Sú plné bielkovín a zdravých tukov a taktiež podporujú sýtosť, čo môže potlačiť hlad a pomôcť v regulácii hmotnosti.

Nový výskum z University of South Australia (UniSA) ukazuje, že ľudia, ktorí jedli mandle, mali lepšie hladiny hormónov regulujúcich chuť do jedla v porovnaní s tými, ktorí konzumovali tyčinky bohaté na sacharidy. Mandľový snack však nebol o nič lepší ako tiné snacky, pokiaľ ide o úroveň hladu účastníkov alebo množstvo energie, ktoré skonzumovali v bufete o 2 hodiny neskôr, uvádza sa na medicalnewstoday.com. Štúdia bola nedávno publikovaná v European Journal of Nutrition.

Účinok orechov

V rámci štúdie výskumníci merali príjem energie účastníkov v kilojouloch (kJ) – 1 kalória sa rovná 4 kilojoulom. Zúčastnilo sa jej 140 dospelých vo veku 25 až 65 rokov s obezitou a nadváhou. Po celonočnom pôste im bolo náhodne pridelené občerstvenie, pričom 68 ľuďom dali mandle a ďalších 72 dostalo kaloricky podobný snack bohatý na sacharidy.

Po meraní hormonálnych zmien účastníkov sa výskumníci pýtali jednotlivcov na ich vnímanú chuť do jedla 30 minút, 1 hodinu, 90 minút a 2 hodiny po príslušnom občerstvení. Vedci potom ponúkli 97 účastníkom bufet v štýle „all you can eat“, počas ktorého sa hodnotil ich kalorický príjem. Účastníci mali 30 minút na to, aby zjedli všetko, čo chceli. Hneď po tom sa ich odborníci opýtali na chuť do jedla.

O obezite je známe, že ide o vážnu chorobu. Spája sa s celým radom závažných zdravotných následkov, od mŕtvice po srdcové choroby, cukrovku 2. typu a určité formy rakoviny. Odborníci na zdravie a výživu sa preto snažia nájsť účinné stratégie, ktoré by ľuďom pomohli prijímať menej kalórií. Spomínaná štúdia však nepreukázala, že by mandle mali významný vplyv na krátkodobú spotrebu energie v porovnaní s tyčinkou s vysokým obsahom sacharidov. Na druhej strane, vzišlo z toho iné zistenie!

Oklamte hlad a zrýchlite
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Mandľový snack mal vplyv na rôzne hormóny hladu. Reakcie C-peptidu boli znížené o 47 % v skupine ľudí s mandlami. Tento hormón odzrkadľuje hladinu inzulínu produkovanú pankreasom. Nižšie hladiny môžu zvýšiť citlivosť na inzulín, čím sa znižuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení (CVD).

Ostatné hormóny, potláčajúce chuť do jedla závislé od glukózy, sa tiež zvýšili u ľudí, ktorí jedli mandle. Napríklad hladiny glukagónu vyvolávajúceho sýtosť vzrástli o 39 %. Polypeptidové odpovede pankreasu, ktoré spomaľujú trávenie a tým aj spotrebu potravy, sa zvýšili o 45 %. A hladiny inzulínotropného polypeptidu závislého od glukózy, ktorý reguluje hmotnosť a príjem potravy človeka, sa zvýšili o 18%.

Autori poznamenávajú, že rozdiely v hladinách hormónov pravdepodobne odrážajú vyššie hladiny tuku a nižšie hladiny sacharidov v orechoch v porovnaní s tyčinkami s vysokým obsahom sacharidov. Nejde však o nič prekvapujúce, keďže predchádzajúci výskum zistil, že konzumácia vlašských orechov alebo pistácií prináša podobné výsledky pri hormónoch regulujúcich chuť do jedla.

„Len niekoľko štúdií predtým testovalo úlohu konzumácie orechov na kontrolu chuti do jedla. Dve nedávne štúdie s vlašskými orechmi a pistáciami hlásili podobné zistenia ako naša práca. Nie všetky štúdie však uviedli priaznivé účinky konzumácie orechov na hormóny regulujúce chuť do jedla s rôznymi odpoveďami, pravdepodobne kvôli rozdielom v dizajne štúdie a zdravotnom stave účastníkov štúdií,“ uviedla autorka štúdie Alison Coatesová, Ph.D.

Štúdia tiež poukazuje na to, že u ľudí s nadváhou alebo obezitou sa môže vyvinúť rezistencia na hormóny regulujúce chuť do jedla, čo vedie k „nesúladu“ medzi hormonálnymi signálmi a vnímaním.

Oklamte hlad a zrýchlite
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Chuť do jedla je komplexná a rozpor v zisteniach štúdie podčiarkuje potrebu pozrieť sa na hladiny hormónov a ďalšie faktory, ktoré určujú hladinu hladu a to, čo sa ľudia nakoniec rozhodnú jesť.

Podporuje chudnutie? 

Ak sa mandle konzumujú s mierou, sú zdrojom zdravých tukov bohatým na živiny. V tomto prípade nespôsobia priberanie. Potvrdzuje to tiež metaanalýza štúdií z roku 2021, ktorá naznačuje, že konzumácia orechov pravdepodobne neprispieva k vzniku tuku alebo väčšej hmotnosti. Autori dokonca uviedli, že „vyšší príjem orechov bol spojený so znížením telesnej hmotnosti a tuku“.

Alice Creedonová, Ph.D., postdoktorandská výskumníčka na Katedre nutričných štúdií na King’s College London, dodala: „Mandle sú bohaté na zdravé tuky, vlákninu a sú zdrojom rastlinných bielkovín, ktoré nám môžu pomôcť cítiť sa dlhšie sýti. Keď konzumujeme celé mandle, vďaka ich jedinečným fyzikálno-chemickým vlastnostiam absorbujeme len asi 60 % kalórií, ktoré obsahujú."

Hoci táto štúdia jednoznačne nezpreukázala, že by mandle pomohli ľuďom cítiť sa dlhšie sýtymi alebo by vďaka nim jedli menej, zostávajú stále cenným zdrojom výživy.

Viac o téme: StravaMandlePrevenciaHormóny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9