Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

METABOLIZMUS na plné obrátky vďaka bežnému KORENIU: Tuk okolo ORGÁNOV bude minulosťou

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Populárne korenie sa hodí nielen na prípravu rôznych pokrmov, ale aj na tuk v okolí bruška! Konkrétne ten viscelárny, ktorý je o to zákernejší, keďže ho nevidíte. Obalí telesné orgány nánosom tukových látok, čo je pre telo mimoriadne nebezpečné.

Korenie taktiež zníži hmotnosť, index telesnej hmotnosti (BMI) a obvod pása! Toto všetko preukázala štúdia u 88 žien, ktoré bojovali s nadváhou, ako informuje express.co.uk.

Menšia pravdepodobnosť priberania

Ako bolo spomenuté, viscerálny tuk je uložený hlboko v bruchu a na rozdiel od toho podkožného tuku, je neviditeľný. Určité množstvo telo potrebuje na ochranu a izoláciu životne dôležitých orgánov. Avšak, ak je ho príliš veľa, môže byť nebezpečný. Nadmerné množstvo viscerálneho tuku má za následok celý rad problémov vrátane cukrovky 2. typu, srdcových ochorení a niektorých druhov rakoviny.

Medzi hlavné príčiny nadbytočného viscerálneho tuku patrí nezdravá strava a nedostatok pohybu. Existuje však jedno korenie, resp. doplnok, ktorý by mohol pomôcť odstrániť viscerálny tuk. Registrovaná dietologička Nataly Komova odporúča na chudnutie rascu. 

„Rasca môže znížiť hladinu triglyceridov a podporiť zdravé hladiny cholesterolu, ktoré znižujú pravdepodobnosť priberania. Taktiež vám môže pomôcť zbaviť sa viscelárneho tuku tým, že zvýši rýchlosť metabolizmu a udrží zdravé hladiny cukru v krvi," vysvetľuje odborníčka. 

METABOLIZMUS na plné obrátky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Viac ako 100 chemikálií v rastline

Potvrdila to štúdia publikovaná v časopise Complementary Therapes in Clinical Practice v roku 2014. Súčasťou štúdie bolo 88 žien s nadváhou alebo obezitou, ktoré boli náhodne rozdelené do dvoch skupín. Jedna dostávala tri gramy rascového prášku s jogurtom denne počas troch mesiacov. Ostatné jedli rovnaké množstvo jogurtu bez rasce.

Štúdia uviedla: „Rascový prášok znížil sérové ​​hladiny cholesterolu nalačno, triglyceridov a lipoproteínov s nízkou hustotou („zlý“ cholesterol) a zvýšil lipoproteíny s vysokou hustotou („dobrý“ cholesterol). Hmotnosť, index telesnej hmotnosti, obvod pása, hmotnosť tuku a jeho percento sa výrazne znížili."

Vedci vysvetlili, prečo sa zamerali na vplyv rasce na tuk. Podľa nich má používanie liečivých rastlín veľký potenciál. Už niekoľko rozsiahlych štúdií sa zameralo na účinky rôznych liečivých rastlín na plazmatické lipidy a úbytok hmotnosti. Výsledky boli jasné. 

Rasca ako jedna z týchto liečivých rastlín obsahuje viac ako 100 rôznych chemikálií vrátane esenciálnych mastných kyselín a prchavých olejov. Niektoré štúdie ukázali, že rasca môže mať vplyv na znižovanie krvných lipidov a hmotnosti. Podľa našich vedomostí sa však väčšina týchto štúdií uskutočnila na zvieratách a publikované štúdie na ľuďoch sa zrealizovali na pacientoch trpiacich cukrovkou alebo hypercholesterolémiou," uvádza sa v štúdii. 

Koľko tuku je už priveľa?  

Na druhej strane, dospelo sa k záveru, že rascový prášok ukázal v redukčnej diéte zlepšenie antropometrických a biochemických parametrov u žien s nadváhou/obezitou. Hoci bez zobrazovacích testov nemožno presne vedieť, koľko viscerálneho tuku sa v tele skrýva, hrubý odhad je možné získať meraním pásu pomocou pupku.

U žien môže 35 palcov alebo viac signalizovať viscerálny tuk, zatiaľ čo u mužov je to 40 palcov alebo viac.

Viac o téme: ZdravieChudnutieTukRascaViscelárny tuk
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9