Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Jednoduchý TEST odhalí, či by ste mali ísť k lekárovi: Zistite PROBLÉMY so SLUCHOM

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pribúdajúcim vekom sa strata sluchu zhoršuje. Človek postupne stráca schopnosť počuť určité zvuky. Ako ste na tom vy s týmto orgánom? Dá sa to zistiť jednoduchým testom!

Priemerný človek je schopný počuť frekvencie od 20 Hz do 20 000 Hz. Čím vyššie frekvencie počujete, tým lepší je váš sluch. Ako však starneme, je to pre nás čoraz ťažšie, píše sa na healthline.com.

Ako na tom ste vy, sa dá odhaliť jednoduchým testom. Jediné, čo k tomu potrebujete, sú slúchadlá, tiché prostredie a toto video, na ktorom sa prehráva zvuk s frekvenciou 20 000 Hz a postupne klesá:

V momente, keď budete počuť hluk, zastavte video. Tak zistíte, akú najvyššiu frekvenciu dokážete počuť. Potom si prehrajte druhé video, ktoré začína na nízkej frekvencii 20 Hz, ktorá postupne stúpa, až kým nestratíte schopnosť vnímať zvuk:

Po tomto teste, by ste mali presne vedieť, ako ste na tom so sluchom.

Sluchový test

  • 17 000 Hz máte dokonalý sluch
  • 15 00 Hz takmer dokonalý
  • 14 000 Hz normálny sluch prislúchajúci strednému veku
  • 13 000 Hz relatívne dobrý sluch
  • 12 000 Hz štandardný sluch
  • 11 000 Hz problémy so sluchom
  • 10 000 Hz je potrebné vyšetrenie u odborníka

U každého človeka sa môže vyvinúť vysokofrekvenčná strata sluchu, ale s vekom sa stáva bežnejšou. Vystavenie hlasitým zvukom alebo vysokofrekvenčným zvukom je bežnou príčinou poškodenia uší aj u mladších ľudí.

Príznaky straty sluchu

Ak máte vysokú stratu sluchu, môžete mať problémy s počutím zvukov ako sú:

  • zvončeky
  • pípanie telefónu a spotrebičov
  • ženské a detské hlasy
  • zvuky vtákov a zvierat
  • spoluhlásky s, f, h

Jednoduchý TEST odhalí, či
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo spôsobuje vysokofrekvenčnú stratu sluchu?

Starnutie

Strata sluchu súvisiaca s vekom je bežná u starších dospelých. Približne 1 z 3 ľudí vo veku 65 až 74 rokov na ňu trpí. Postihuje polovicu dospelých nad 75 rokov.

Poškodenie hlukom

Môžete utrpieť poškodenie sluchu v dôsledku vysokofrekvenčných zvukov a príliš hlasných zvukov. Časté používanie slúchadiel pri vysokej hlasitosti môže spôsobiť trvalú stratu sluchu.

Infekcia stredného ucha

Infekcie stredného ucha môžu spôsobiť nahromadenie tekutín a dočasnú stratu sluchu. V prípade závažnej infekcie môže dôjsť k trvalému poškodeniu bubienka alebo iných štruktúr stredného ucha.

Nádory

Nádory nazývané akustické neurómy môžu tlačiť na sluchový nerv a spôsobiť stratu sluchu a tinitus na jednej strane.

Genetika

Strata sluchu môže byť čiastočne genetická. Ak má niekto vo vašej rodine stratu sluchu, máte predispozíciu na jej rozvoj.

Lieky

Lieky, ktoré môžu spôsobiť poruchy sluchu poškodením vnútorného ucha alebo sluchového nervu, sa označujú ako ototoxické. Patria sem nesteroidné protizápalové lieky, niektoré antibiotiká a medikamenty na liečbu rakoviny.

Meniérova choroba

Meniérova choroba sa zameriava na vnútorné ucho a spôsobuje kolísavú stratu sluchu, hučanie v ušiach a vertigo. Je to spôsobené nahromadením tekutiny vo vnútornom uchu, ktoré môže byť spôsobené vírusovou infekciou, imunitnou odpoveďou, blokádou alebo genetickou predispozíciou. Meniérova choroba zvyčajne postihuje jedno ucho.

Vysokofrekvenčná strata sluchu spolu s tinnitom

Tinnitus je trvalé zvonenie alebo bzučanie v ušiach. Strata sluchu často sprevádza príznaky tinnitu. Je dôležité poznamenať, že tinitus môže byť príznakom straty sluchu, ale nie príčinou.

Spôsoby, ako si chrániť sluch

  • Minimalizujte vystavenie hlasným zvukom.
  • Keď ste vystavení hlasným zvukom, používajte štuple do uší alebo chrániče sluchu.
  • Udržujte hlasitosť slúchadiel na nízkej frekvencii.
  • Dajte si pauzu od televízie alebo rádia.
  • Absolvujte pravidelné testy sluchu, aby ste včas zachytili problémy.

Kedy navštíviť lekára?

S pribúdajúcim vekom sa rozsah vášho sluchu zmenšuje. Deti často počujú zvuky, ktoré priemerný dospelý nie. Ak si však všimnete náhlu stratu alebo zmenu počutia, je dobré si dať sluch ihneď otestovať. Vo väčšine prípadov je strata sluchu pri vysokých frekvenciách nezvratná. Bežne je to spôsobené prirodzeným procesom starnutia alebo vystavením hlasným zvukom.

Viac o téme: Test ZdravieSluch
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9