Šéfkuchári prezradili NAJLEPŠIE a NAJHORŠIE potraviny v KONZERVE: Od týchto ruky preč!

Zdroj: gettyimages.com
2022-12-07 22:00:00

Urýchlia proces varenia a pečenia a jedlám dodajú vynikajúcu chuť. No tak, ako vedia byť konzervované jedlá výborným doplnkom k pokrmom, môžu byť aj nepriateľom. Stačí si len dôkladne vybrať.

Šéfkuchári sa zhodujú na jednom. Záleží na tom, aké konzervované jedlo si vyberiete. Zatiaľ čo jedno podčiarkne chuť celého jedla a obzvláštni ho, iné sa postará o pravý opak, preto je vhodnejšie siahnuť po čerstvých potravinách. 

Najlepšie potraviny v konzerve

Ktoré jedlá v konzervách sú podľa odborníkov na insider.som skvelou voľbou:

Konzervovaná kukurica

Konzervovaná kukurica vám môže ušetriť veľa času pri príprave jedla, ako tvrdí šéfkuchár Barry Tonkinson, riaditeľ kulinárskeho výskumu a vývoja v Inštitúte kulinárskeho vzdelávania.

„Nakoľko ma baví šúpanie a varenie kukurice, niekedy chcem jedlu dodať nádych sladkej chuti a farby bez zdĺhavej prípravy,“ povedal odborník.

Navyše, konzervovaná kukurica si zachováva vysokú hladinu antioxidantov a je oveľa lacnejšia ako čerstvá.

Tekvica z konzervy

Pre vynikajúce dezerty je podľa šéfkuchára Tima Hollingswortha tou správnou voľbou konzervovaná tekvica.

Vždy by ste si mali kupovať tekvicu z konzervy, pretože má dokonalú krémovú konzistenciu, najmä ak pripravujete tekvicový koláč,“ povedal Hollingsworth. "Spraviť pyré zo samotnej tekvice je veľmi časovo náročné a ťažké."

Konzervovaná fazuľa

Je chutná, ale tá jej príprava! Mnohí to nemajú radi. Niekoľko hodín namáčať fazuľu a ešte k tomu ju predvariť.. Ide o zdĺhavý proces. Preto je konzervovaná fazuľa trefou do čierneho, ako priznáva šéfkuchárka Amy Rioloová. Pridáva sa k nej ďalšia šéfkuchárka Stacie Simonsonová, ktorá dodala, že konzervované fazule sú plné bielkovín a vlákniny. Navyše, vyniká všestrannosťou, fazuľu z konzervy môžete použiť na prípravu dipov, príloh alebo výdatnejších polievok. 

Doplnky jedla v konzerve

Sardely, kapary, artičoky, zelené chilli papričky, olivy a nakladané jalapeňos sa zahŕňajú do kategórie "príchute v konzerve". Sú skvelým doplnkom každého jedla, keďže dodávajú špecifickú chuť. Napríklad pridanie polievkovej lyžice kapár do misky s cestovinami dodá slaný nádych. 

Konzervované paradajky

Ideálna voľba do omáčok a dusených pokrmov! Či už drvené, celé, nakrájané na kocky alebo vo forme pasty, konzervované paradajky predstavujú vynikajúcu alternatívu, keď čerstvé nemáte po ruke. Hodia sa do omáčok, polievok a k dusenému mäsu. Tonkinson dodal, že konzervované paradajky sú konzistentnejšie ako čerstvé z hľadiska kyslosti, sladkosti, farby, chuti a textúry.

Vodné gaštany

Často sú podceňovanou základňou špajze. Chyba! Vodné gaštany sa považujú za príjemnú ingredienciu, na ktorej je možné založiť jedlo.

"Milujem chrumkanie vodných gaštanov, pretože prinášajú toľko textúry do jedál - najmä tých, ktoré sú inšpirované Áziou," povedal Hollingsworth, podľa ktorej sa hodia napr. do vyprážanej ryže.

Najhoršie potraviny v konzerve

Ktorým jedlám by ste sa mali podľa odborníkov vyhýbať:

Celé jedlá

Zabudnite na akékoľvek konzervované výrobky, ktoré predstavujú celé pokrmy, ako radí šéfkuchár Ron Silver. Radšej si ich pripravte sami doma, tak budete mať istaotu, že máte poctivé jedlo bez pridania akýchkoľvek konzervantov a umelých príchutí. 

Vývary

Hoci sodík nie je nevyhnutne zlá vec a strava s jeho nízkym obsahom nie je najlepšia pre každého, ak si dávate pozor na príjem soli, treba obmedziť použitie konzervovaných vývarov. Obsahujú totiž veľa sodíka, hoci ide o lacnejšiu alternatívu, ktorá navyše ušetrí čas. Nestojí to však za to. 

„Keď nemám čas na prípravu domáceho vývaru, v receptoch často používam vodu s nejakým korením namiesto konzervovaného vývaru,“ odporúča Riolo.

Zelená zelenina

V procese konzervovania stráca chuť a niektoré živiny. Nechajte konzervované zelené fazuľky radšej na polici a dajte prednosť mrazenej alebo čerstvej zelenine.

"Zelená zelenina, ako je špargľa a zelené fazuľky alebo dokonca hrášok, nie sú vhodné na konzervovanie a počas tepelného procesu konzervovania stráca veľké množstvo živín a chuti. Držte sa čerstvej alebo použite mrazenú," povedal Tonkinson.

Konzervované ovocie

Zvyčajne je presladené a nemá dostatok životne dôležitých živín. Konzervované ovocie môže vyzerať chutne, no vyhnite sa mu. Väčšinou sa skladuje v presladených sirupoch a chýbajú mu životne dôležité živiny.

"Radšej ostaňte pri nieom čerstom alebo mrazenom, čo bude chutiť skutočne," povedal Hollingsworth.

Konzervované polievky a omáčky

Pohodlné na prípravu, no vysoko spracované.

„Aj keď nie je nič jednoduchšie, ako otvoriť plechovku polievky a rýchlo ju zohriať ako ľahké občerstvenie alebo obed, najlepšie je prejsť sa v uličke s potravinami,“ povedal Tonkinson.

Existuje toľko spôsobov, ako pripraviť lahodnú polievku bez použitia týchto vysoko spracovaných potravín, ktoré môžu byť plné prísad, konzervačných látok a sodíka! Namiesto toho siahnite po konzervách strukovín a čerstvej zelenine a zmiešajte ich s dobrým kuracím alebo zeleninovým vývarom, aby ste vytvorili lahodnú polievku.

Mäsové konzervy

Z hľadiska chuti sa často nemajú čím pochváliť.

"Vyhnite sa vysoko spracovaným mäsovým konzervám," varuje Tonkinson. "Majú tendenciu mať extrémne vysoký obsah sodíka a iných konzervačných látok, ktoré umožňujú jedlu dlhšiu životnosť a textúru."

O ich chuti je tiež málo čo povedať, dodal odborník.

Fotogaléria


Tagy:
konzerva potraviny zdravie prevencia

2022-12-07 22:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia