Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

ZMENÍ fungovanie tela z minúty na minútu: Najčastejší zlozvyk a účinky jeho STOPNUTIA

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Trvalo poškodzuje pľúca, drasticky zvyšuje riziko rakoviny a môže vás stáť tisíce eur. Bez ohľadu na nevýhody, milióny ľudí stále fajčia. Pritom už po pár minútach, čo zahasíte poslednú cigaretu, sa ozve vaše telo!

Ako presne zareaguje telo po stopnutí s touto neresťou podľa dailymail.co.uk

20 minút

Už 20 minút po zahasení poslednej cigarety sa váš tep začne upokojovať. Nikotín, vysoko návyková chemikália v tabaku, zvyšuje srdcový tep stimuláciou uvoľňovania adrenalínu. Účinky na vaše srdce môžu byť o niečo menšie, v závislosti od toho, koľko rokov ste fajčili. Je to preto, že v priebehu času môže fajčenie zjazviť srdcový sval a poškodiť krvné cievy, čo môže viesť k nepravidelnému srdcovému tepu alebo rýchlemu srdcovému tepu, známemu tiež ako tachykardia, podľa American Heart Association. Z tohto dôvodu fajčiari čelia vyššiemu riziku infarktu.

„Keď niekto fajčí, má vyšší krvný tlak a to dokáže byť nebezpečné pre ľudí s cukrovkou alebo srdcovými chorobami,“ uvádza Louise Rossová, odborníčka na stopnutie fajčenia.

8 hodín

Po tomto čase sa hladina kyslíka začne obnovovať. Hladina škodlivého oxidu uhoľnatého sa vo vašej krvi zníži o polovicu. Pri spaľovaní tabaku, ktorý obsahuje uhlík,  sa uvoľňuje jedovatý plyn. Ten nemá žiadnu chuť ani vôňu a zaberá miesto kyslíka vo vašej krvi počas fajčenia. Nastane jav, keď oxid uhoľnatý astaví správne fungovanie pľúc a núti srdce tvrdšie pracovať. To zabraňuje bunkám a tkanivu získať kyslík, ktorý potrebujú. Následkom toho môže nastať mŕtvica či srdcové ochorenie. Ak počas tehotenstva fajčíte, oxid uhoľnatý bráni vášmu dieťaťu získať kyslík, ktorý potrebuje.

48 hodín

Po dvoch dňoch odvykania sa vám vráti chuť a čuch. Medzitým sa z tela vyplaví všetok oxid uhoľnatý a pľúca začnú vylučovať hlien. Fajčenie poškodzuje čuchové nervy v nose. Tieto nervy sú zodpovedné za to, ako veci voňajú, čo súvisí aj s chuťou.

Doktor Pemberton, psychiater v Londýne, ktorý fajčil 40 cigariet každý deň, povedal, že ten pocit sa objavil náhle, keď prestal: „Stalo sa to zrazu, keď som jedol strúhaný syr a čaj. Pocítili som tú chuť a vôňu, bolo to neuveriteľné."

72 hodín

Ak zvládnete 72 hodín bez fajčenia, bude sa vám ľahšie dýchať. Je to preto, že vaše priedušky – vzduchové vaky v pľúcach, ktoré sa môžu podráždiť a poškodiť dymom – sa začali uvoľňovať. Môžete tiež cítiť trochu zvýšenej energie, keďže sa zvýši hladina kyslíka v krvi.'

ZMENÍ fungovanie tela z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2 týždne

Nastáva zlepšenie krvného obehu. Krv bude pumpovať do vášho srdca a svalov oveľa lepšie. Podľa British Heart Foundation je to všetko kvôli chemikáliám na cigaretách, vďaka ktorým sú steny vašich tepien lepkavé. Tuková vrstva upcháva tepny a zmenšuje priestor pre správny prietok krvi. Ak sa upchajú tepny, ktoré vedú krv do vášho srdca, môže to viesť k infarktu. Po vysadení cigariet sa však toto riziko znižuje. Preukázalo sa, že oxid uhoľnatý, vedľajší produkt fajčenia cigariet, poškodzuje fungovanie endotelových buniek, ktoré lemujú vnútro vašich krvných ciev a sú životne dôležité pre krvný obeh.

Dr Lion Shahab je súčasťou výskumnej skupiny pre tabak a alkohol na University College London (UCL). Dodal: "Po ukončení fajčenia sa fungovanie endotelových buniek zlepšuje, ako aj iné ukazovatele kardiovaskulárneho zdravia."

Ukazuje to aj štúdia publikovaná v roku 2010, ktorá zistila, že ľudia, ktorí prestali fajčiť, zaznamenali výrazné zlepšenie funkcie endotelu, no až po roku bez cigarety.

3 mesiace

Po štvrťroku sa zlepšuje funkcia pľúc o 10 percent. Počas toho sa príznaky kašľu či problémy s dýchaním začínajú zlepšovať.

„Niektorí ľudia kašlú i po skončení s fajčením. Dôvodom je, že riasy, chĺpky v pľúcach sa snažia zbaviť hlienu. Ide o znamenie, že pľúca fungujú tak, ako majú,“ hovorí doktor Pemberton, psychiater v Londýne.

1 rok

Rok bez cigarety výrazne znižuje riziko srdcového infarktu v porovnaní s fajčiarmi. Rovnako aj pasívne či občasné fajčenie neprospievajú srdcu. Tiež klesá o polovicu aj riziko srdcových chorôb.

10 rokov

Po desaťročí sa riziko úmrtia na rakovinu pľúc zníži na polovicu v porovnaní s fajčiarom. Podľa charitatívnej organizácie Cancer Research, keď fajčíte, cigarety uvoľňujú viac ako 5 000 rôznych chemikálií. Štúdia z roku 2004, ktorá nasledovala po 50-ročnej štúdii britských lekárov, zistila, že ak fajčiari prestanú fajčiť pred dosiahnutím veku 30 rokov, môžu sa vyhnúť viac ako 90 percentám rizík rakoviny pľúc spôsobených fajčením. Odborníci si myslia, že fajčenie spôsobuje najmenej 15 druhov rakoviny. Medzi niektoré patria rakoviny konečníka, úst, hrdla, pečene a pankreasu.

Odborníčka Louise Rossová vysvetľuje: „Postupne sa znižuje riziko srdcového infarktu a riziko všetkých druhov rakoviny, nielen rakoviny pľúc. Nemožno jednoznačne povedať, že po desiatich rokoch bez fajčenia riziko rakoviny úplne zmizne, keďže to závisí od toho, koľko ste predtým fajčili a aké ďalšie ochorenia máte."

Viac o téme: ZdravieFajčenieTeloPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9