Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VENTILÁTOR ako NEPRIATEĽ: Pomôže počas tropických nocí, no prináša to svoju DAŇ!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zapnutý ventilátor je príjemný spôsob, ako sa v noci schladiť a neprepotiť celú posteľ. Na druhej strane, predstavuje veľký hazard.

Ventilátory ochladzujú fúkaním studeného vzduchu ľudské telo tým, že prenikajú cez pokožku, čím pomáhajú odstraňovať teplo procesom, nazývaným konvekcia. Ak sú vysoké teploty, ventilátory spôsobia pohyb suchého teplého vrzduchu v danej miestnosti. Aby toho nebolo málo, môžu rozvíriť prach, ktorý podľa doktorky Deborah Leeovej z Dr Fox Online Pharmacy môže zhoršiť chronické zdravotné stavy.

Nechať spustený ventilátor počas tropickej noci teda nemusí byť práve najlepší nápad. Hrozia viaceré zdravotné problémy podľa express.co.uk

Čítajte tiež: VYPÍNAJÚ genetické SPÚŠŤAČE na ukladanie TUKOV: Tieto JEDLÁ rozpustia PNEUMATIKU v páse!

Suché oči

Používanie ventilátora môže vysušiť vaše oči. 

Teplota horúceho vzduchu tiež vysuší vaše prirodzené očné sekréty. Oči tak budú pravdepodobne cez noc a ráno pociťovať zvýšenú suchosť," dodáva odborníčka. 

Namiesto použitia ventilátora, na vysporiadanie sa so spaľujúcim teplom doktorka odporúča pokračovať v aplikácii očných kvapiek a premýšľať o výmene za masť na suché oči na báze oleja.

„Možno by ste si pred spaním mohli priložiť na oči teplý obklad, ktorý pomôže stimulovať žľazy, aby uvoľnili viac prirodzeného maziva,“ radí odborníčka. 

VENTILÁTOR ako NEPRIATEĽ: Pomôže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zablokované dutiny

Ak necháte ventilátor zapnutý v noci, môže to spôsobiť ešte väčšie zablokovanie dutín.

Dýchanie horúceho a suchého vzduchu v noci môže vysušiť zadnú časť hrdla, nosové priechody a dutiny. Tieto časti často reagujú tvorbou väčšieho množstva hlienu, čo znamená, že sa u vás môže vyvinúť upchatý nos a zablokované dutiny," upozorňuje doktorka. 

Astma a alergie

Ak máte problémy s alergiami – či už z peľu, roztočov alebo plesní – ventilátor môže situáciu len zhoršiť. Ventilátory privádzajú tieto alergény do vzduchu, ktorý dýchate. Zlá správa pre tých, ktorí majú astmu. U nich by používanie ventilátora spôsobilo ešte väčšie zhoršenie stavu. 

Kožné problémy

Zvýšené prúdenie teplého suchého vzduchu môže byť tiež zlé pre vašu pokožku.

Teplý suchý vzduch môže zhoršiť ekzém, pretože narúša bariérovú funkciu pokožky, čo znamená, že koža ľahšie stráca vodu a má tendenciu vysychať a praskať. Je tiež náchylnejšia na lokálnu infekciu – to všetko môže spôsobiť, že bude svrbieť a stav bude nepríjemnejší. Namiesto použitia ventilátora môže pomôcť studená, no nie horúca sprcha pred spaním," dodáva odborníčka. 

VENTILÁTOR ako NEPRIATEĽ: Pomôže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujme vás: KVÍZ, vďaka ktorému prežijete HORÚČAVY: Čo robiť, aby organizmus tak NETRPEL?

Okrem sprchovania môžete tiež zvážiť použitie hypoalergénnej posteľnej bielizne, ako aj sedatívnych antihistaminík.

Chrápanie a spánkové apnoe

Dýchanie teplého suchého vzduchu môže zhoršiť chrápanie a obštrukčné spánkové apnoe.

„Tieto účinky ventilátora možno budete môcť upraviť zvlhčovaním vzduchu. Pred ventilátor postavte misku s vodou, môže to byť studená voda s ľadom, čím sa vytvorí prúd studeného vzduchu,“ uzatvára  doktorka Leeová. 

Viac o téme: TeploVentilátorZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9