Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ZÁHADA o emóciách, skrývajúcich sa za HLADOM: Najčastejší JAV u mnohých potvrdili vedci!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

"Keď si hladný, nie si to ty"! Ak máte pocit, že ste to už počuli v nejakej reklame, nie ste vedľa. Hoci išlo o marketing, jeho tvorcovia ani len nevedeli, že na tom predsa len niečo bude.

Podľa novej štúdie, na ktorej sa zúčastnilo 64 dospelých účastníkov z Európy, má termín "hangry", ktorý opisuje podráždenosť a nahnevanosť, keď je človek hladný, určitý vedecký základ, informuje sciencealert.com. Výskum bol publikovaný v PLOS One.

Keď sme hladní, sme nervózni 

Počas 21 dní boli dobrovoľníci požiadaní, aby zaznamenali svoje emócie a návaly hladu päťkrát denne prostredníctvom aplikácie pre smartfóny. Vedci zistili, že hlad je spojený s vyššou úrovňou hnevu a podráždenosti a menej príjemných pocitov. Tieto súvislosti boli významné aj po zohľadnení rozdielov vo veku, pohlaví, indexe telesnej hmotnosti, stravovacích návykoch a osobnostných črtách. Inými slovami sa zdá, že to, ako dobre sme najedení, má výrazný vplyv na naše pocity hnevu. 

Čítajte tiež: NAJLEPŠIA sexuálna poloha pre ŽENY podľa novej štúdie: ORGAZMUS na počkanie

„Mnohí z nás si uvedomujú, že hlad môže ovplyvniť naše emócie, ale prekvapivo málo vedeckých výskumov sa zameralo na „hangry“," hovorí sociálny psychológ Viren Swami z Anglia Ruskin University vo Veľkej Británii. "Naša štúdia je tak prvou, ktorá skúma, byť "hangry" mimo laboratória. Sledovaním ľudí v ich každodennom živote sme zistili, že hlad súvisí s úrovňou hnevu, podráždenosti a potešením,” povedal. 

ZÁHADA o emóciách, skrývajúcich
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V celkovom počte 9 142 údajov, ktoré predložili účastníci štúdie, bol hlad spojený so 48 % rozptylu v hneve, 56 % rozptylu v podráždenosti a 44 % rozptylu v potešení. 

Vedci tiež zistili, že negatívne emócie môžu skutočne súvisieť so stravovacími návykmi. Byť "hangry" je pocit, ktorý môže pretrvávať v priebehu času. Štúdia sa síce spoliehala na subjektívne údaje poskytnuté účastníkmi o tom, ako hladní sa cítili v konkrétnych časoch, no stále ide o zaujímavé zistenia. 

„Výsledky poskytujú vysoký stupeň zovšeobecnenia v porovnaní s laboratórnymi štúdiami, čo nám dáva úplnejší obraz o tom, ako ľudia prežívajú emocionálne následky hladu v každodennom živote,“ hovorí psychológ Stefan Stieger z Univerzity Karla Landsteinera,v Rakúsku. 

Rovnaké správanie spozorovali vedci aj v živočíšnej ríši. 

Zaujme vás: OMYL o ORECHOCH, za ktorý si môžete sami: V tomto prípade nemajú NIČ spoločné so ZDRAVÍM

Aspoň sa naučíme rozpoznávať emócie

Už predchádzajúce štúdie naznačovali, že nižšia hladina glukózy v krvi môže súvisieť s pocitom hladu, ale zatiaľ neexistujú žiadne definitívne závery o tom, prečo hlad vedie k hnevu a podráždnosti týmto spôsobom. 

„Aj keď naša štúdia nepredkladá spôsoby, ako zmierniť negatívne emócie vyvolané hladom, minimálne naznačuje, že schopnosť rozpoznať emóciu môže pomôcť ľuďom ju regulovať a ovládať,“ hovorí Swami. 

Viac o téme: ZdravieHladHnevEmócie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9